Hlavní obsah

Úžasný baseballový rok, Chadim by se svěřil do rukou Harrelsonovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejlepší hráči letošního ročníku baseballové extraligy, rozhodčí a trenéři byli vyhlášeni na slavnostním večeru Baseball Czech Gala. Hned čtyři ceny posbíral letos fenomenální Martin Červenka, trenérem roku se stal opět Pavel Chadim, na akci byla také pokřtěna nová kniha o baseballu.

Foto: baseball.cz, Lenka Brožová

Pavel Chadim bilancoval mimořádný rok s japonskou čelenkou.

Článek

Celý večer se nesl v duchu pomyslného kalendáře roku 2023, měl tedy podtitul Rok českého baseballu. „Bylo toho letos strašně moc, občas si říkám, jestli nesním, že jsme opravdu byli na Wordl Baseball Classic. Jak se o nás celé Japonsko staralo, jak nás celá česká baseballová komunita přijala na ME,“ bilancoval s japonskou čelenkou na hlavě Pavel Chadim.

Letošní baseballový příběh je na hollywoodský film. Proto kouč dostal otázku, kdo by hrál jeho. „Woody Harrelson!“ má Chadim jasno.

„V souvislosti s letošním rokem se mi vybaví spousta okamžiků. Nejvíc asi homerun Martina Mužíka proti Číně. Moment, který zlomil všechno,“ doplnil předseda ČBA Petr Ditrich a připomněl také návrat baseballu do programu OH v roce 2028.

Příběh jako v hollywoodském filmu píší čeští baseballisté. Odlétají na World Baseball ClassicVideo: Sport.cz

Ceny za dlouhodobou část si rozdělili hráči z Tempa Praha, které letos statečně bojovalo ve finále Czech Series s Draky Brno. Nejlepším pálkařem a hráčem s nejvíce homeruny byl vyhlášen Martin Červena, nejlepším nadhazovačem jeho oddílový kolega Marek Minařík. „Moc rád jsem si zase zahrál v Tempu, našel jsem tam výbornou partu,“ řekl jeden z nezkušenějších českých hráčů. „Jedna z nejlepších sezon. S Martinem se známe dlouho a máme mezi sebou baseballovou chemii,“ potvrdil Minařík. Červenka pak obdržel i jednu z cen za play off,konkrétně cenu pro nejlepšího pálkaře. Další dvě ocenění pak zůstala v mistrovském týmu Draků - nejlepším nadhazovačem byl Jhenderson Hurtado, MVP pozici vrcholu extraligové sezony obhájil nadhazovač Juan Jaime.

Sami hráči si pak v hlasování zvolili za osobnost roku Jakuba Hajtmara, jenž se sice na zářijovém evropském šampionátu rozloučil s reprezentací, ale rukavici se rozhodně na hřebík pověsit nechystá.

Foto: baseball.cz, Lenka Brožová

Martin Červenka z Tempa v akci.

Juniorem roku byl trenéry a manažery zvolen chytač Jakub Winkler z Draků Brno, který odehrál dobrou sezonu v extralize a byl oporou reprezentace U18 na mistrovství světa, kde skončila na 9. místě. Třetí titul rozhodčího roku získal Marek Vičar. Pro Cenu fair play si došel teprve sedmnáctiletý Jáchym Brabec z oddílu Ježci Jihlava. Na republikovém mistrovství kategorie U9 opravil výrok rozhodčího v neprospěch svého týmu, který nakonec utkání prohrál. „Ten bod nám pak chyběl, ale je to sport, musí se hrát fair play. Dětem jsem to vysvětlil a vzaly to dobře.“

Trenérem roku se asi nemohl stát nikdo jiný než lodivod mužského národního týmu, Pavel Chadim. Po loňském překvapivém postupu na neoficiální mistrovství světa, World Baseball Classic, zvládl s týmem přímo v Tokiu porazit Čínu, sehrát důstojné utkání z Japonskem a s Austrálií bojovat o postup do další fáze turnaje. „Není to jednoduché řemeslo. Teď bych mohl fungovat asi v pěti životech, ale rodina tím trpí. Musím jí to vrátit. Ale chci ze všeho vytěžit co nejvíce,“ řekl trenér, který kromě úspěchu na WBC dovedl tým k 5. místu na domácím Eurobaseballu a toto ocenění získal již popáté.

Cenu za dlouholetý trenérský přínos pak obdržel Václav Voják, zakladatel klubu Skokani Olomouc, který ji převzal z rukou asi nejslavnějšího odchovance, bývalého svěřence a muže z titulní stránky New York Times - Martina Schneidera.

Práce všeho druhu. Nejen jako hráč, ale i natěrač nebo svářeč se na ME podílí kapitán baseballové reprezentace Petr Zýma Video: Sport.cz

Novinkou letošního ročníku Gala byla Cena sportovních novinářů. Svými hlasy dostali počtvrté na pódium Martina Červenku. „Je to moc hezké, je vidět, že baseball začíná být více sledovaný. Doufám, že se nová cena ujme,“ podotkl chytač národního týmu.

Poslední rok a půl psali čeští baseballisté krásné příběhy. Zachytil je ve své knize s názvem Baseball Malá země, velké sny sportovní novinář Martin Hašek. Nový počin na knižních pultech pokřtil autor společně s Pavlem Chadimem a Ondřejem Šebkem. Součástí večera bylo rovněž předání šeku od českých reprezentantů v částce 30 tisíc korun pro Fond potřebným, který podporuje talentované mladé hráče ze sociálně slabých rodin. „Chceme, aby se část peněz vrátila do komunity, abychom otevřeli cestu dalším talentům,“ řekl kapitán reprezentace Petr Zýma.

Akci navštívili vzácní hosté - předseda ČOV Jiří Kejval, předseda NSA Ondřej Šebek, primátor hlavního města Prahy Bohumil Svoboda a v neposlední řadě jeho excelence japonský velvyslanec Hideo Suzuki. „Japonci jsou velcí fanoušci baseballu a český příběh je nadchl. Takže doufám, že se brzy zase uvidíme v Tokiu,“ uzavřel Suzuki celé Baseball Czech Gala.

Reklama

Související témata: