Hlavní obsah

Gólem Realu nastartoval senzaci. Proti Španělům je to vždycky těžké, ví Chovanec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navázat tak na své předchůdce, kteří na Letné dokázali porazit Real Madrid či Barcelonu. Takový je plán fotbalistů pražské Sparty ve večerním utkání Evropské ligy. Betis Sevilla sice svým jménem zaostává za nejslavnějšími španělskými giganty, jako aktuálně sedmý tým La Ligy ovšem nesporné renomé a kvalitu samozřejmě má. „Držím mužstvu palce, aby velkého soupeře zdolalo. Každý zápas proti španělskému týmu je ovšem nesmírně těžký,“ říká z letité zkušenosti Jozef Chovanec, legenda Sparty.

Křest knihy Železná Sparta 130Video: Sport.cz

 
Článek

Jedná se o trochu jiný Real, celým názvem Real Betis Balompié. Příjezd sevillského klubu nicméně u fanoušků vyvolává vzpomínky také na slavné pohárové bitvy se španělskými giganty.

Třeba na výhru 3:2 nad Realem Madrid v Poháru UEFA v září 1983. Tehdy skóre otevřel právě Jozef Chovanec mazanou střelou po zemi z přímého kopu.

„Mohl bych dělat chytráka, jak jsem to měl nacvičené. Prostě jsem využil toho, že hráči ve zdi vyskočili, a trefil se pod ní,“ líčí po čtyřiceti letech.

Dnes už by takhle nejspíš neuspěl, při exekucích z nebezpečných vzdáleností si za zeď často lehá další hráč, právě aby zabránil podstřelení.

„To by mi šlo taky, zabral bych tam hodně místa,“ culí se dnes 63letý bývalý kouč národního týmu.

Ve Spartě okusil snad všechny role. Skalp Realu Madrid se slavným Di Stéfanem na lavičce je samozřejmě nezapomenutelný. „Tehdy měli skvělé mužstvo, jedno z nejlepších na světě. Porazit takový tým, to už je opravdu něco. Měřit se s největšími kluby v pohárech je čest, dokázali jsme pak porazit i Barcelonu,“ připomíná.

Chceme se porovnávat s těmi nejlepšími a porážet je, říká Ladislav Krejčí. Věřím, že na jaře v Evropě budeme!Video: Sport.cz

Současné Spartě týmy z La Ligy dlouhodobě nesedí. Nezdolala v pohárech španělského soupeře čtyřikrát po sobě a v 11 z posledních 12 duelů…

„Důvod je podle mě prostý. Všichni členové španělských týmu prostě umějí hrát fotbal, od brankáře až po levé křídlo. Nedělí se na čistě defenzivní či naopak ofenzivní hráče. Jsou komplexnější, než bývá obvyklé. Blíží se brazilskému nebo obecně jihoamerickému fotbalu,“ poukazuje Chovanec.

Den před bitvou s Betisem se zařadil mezi kmotry knihy Železná Sparta 130 z Nakladatelství Olympia. Jde o osmé dopracované vydání původního titulu Vítězslava Houšky, na něhož teď navazuje Zdeněk Pavlis, dlouholetý redaktor Sport.cz a Práva.

Foto: Pavel Dosadil, Sport.cz

Zleva autor knihy Železná Sparta - 130 let Zdeněk Pavlis, dále Jozef Chovanec, Vratislav Lokvenc, Karol Dobiaš, Petr Vrabec a Jiří Šíma.

Po Chovancově boku seděli další internacionálové Vratislav Lokvenc, Karol Dobiaš, Petr Vrabec a bývalý kustod reprezentace Jíří Šíma. U jednoho stolu se tak pomyslně sešlo celkem 33 mistrovských titulů z domácích i zahraničních lig, hráčských i trenérských. Dobiaš je navíc i mistrem Evropy.

Ikonická publikace detailně seznamuje čtenáře se 130letou historií Sparty. Kniha navazuje na předchozí vydání k 125. výročí a je doplněna o historii dalších pěti let včetně fotodokumentace a aktualizovaných statistik, medailonků významných hráčských osobností Sparty, rozhodujících událostí a zajímavostí.

„Jsem strašně rád, že jsem součástí Sparty, a jsem na to patřičně hrdý. Pokud jde o zápas s Betisem, musí teď Sparta přeřadit na vyšší rychlost. Výkon z nedělního utkání se Zlínem by určitě nestačil,“ poukazuje Chovanec.

Reklama