Hru Teď mě zabij uvede Městské divadlo Mladá Boleslav po pěti letech v derniéře

Hru Teď mě zabij uvede Městské divadlo Mladá Boleslav po pěti letech v derniéře

Tisk

Ted me zabiji200Derniéru inscenace Brada Frasera Teď mě zabij oznámilo na pondělí 11. prosince Městské divadlo Mladá Boleslav. Příběh jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy. Premiéra hry, kterou režíroval v překladu Pavla Dominika Petr Mikeska, měla premiéru 23. února 2018.

 

Nehody se totiž stávají a musíme jim čelit, ať chceme nebo ne. To důležité je ale nikdy neztratit naději. Příběh, kde stačí moc málo, aby to byl příběh kohokoliv z nás. Hra o životě s handicapy a nemocemi, o naději v beznaději, o naslouchání bližním. Působivá inscenace Městského divadla Mladá Boleslav, v níž se přirozeně a citlivě snoubí humorné i dojemné okamžiky, je silným zážitkem.

V silném příběhu jedné rodiny na velké scéně divadla vystupuje pět postav, které ztvárnili Roman Teprt, Milan Ligač, Malvína Pachlová, Lucie Matoušková a hostující Jan Hofman. I recenzenti ocenili zvláště precizní výkon Milana Ligače v roli silně zdravotně postiženého mladíka musel odvést velmi náročnou práci. A této výzvy se zhostil skvěle, jak fyzickým ztvárněním postiženého Joeyho Sturdyho, zcela závislého na pomoci druhých, tak ztvárněním jeho vyjadřovací indispozice.

Ted-me-zabij foto 1

Ale i všichni Ligačovi spoluaktéři, jak napsala kritika, dokázali pod citlivým režijním vedením Petra Mikesky rozehrát své party přesvědčivě a výrazně, Roman Teprt jako Jake Sturdy, Malvína Pachlová jako jeho sestra, Lucie Matoušková jako jeho milenka a přítelkyně Robyn Dartonová i živý a svérázný Jan Hofman v roli Rowdyho Akerse.

Hra se odehrává po celou dobu v jedné dekoraci, která evokuje prostředí kanadského domu, bez zásadních přestaveb v průběhu hry, ale je přesně vykreslená Je autentická. Zde se před očima diváků postupně odvíjely střípky příběhu rodiny, která postižena nelítostným osudem bojuje se zásadními překážkami i běžnými potřebami. Příběh nešetří kontroverzními otázkami, přitom ale otevřeně a citlivě.

ted me zabij foto 2

Brad Fraser je jedním z nejuváděnějších kanadských dramatiků v Kanadě i v zahraničí. Jeho hry typicky obsahují drsný, ale současně komický pohled na současný život v Kanadě. Tvrdí, že nic lidského mu není cizí.

Na přípravě sugestivní inscenace Ted mě zabij v překladu Pavla Dominika se kromě režiséra podíleli dramaturgyně Lenka Smrčková, autor scény Michal Syrový a autorka kostýmů Agnieszka Pátá-Oldak.

ted me zabij foto 3

Robert Rohál a spol.

Zdroj foto: Anna Hladká Vašicová

https://www.mdmb.cz/hra/ted-me-zabij/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Zádveřice

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Maturita za dveřmi: osvěžte si divadelní klasiky na poslední chvíli online!

Maryša foto  Divadlo Petra BezručemPMaturita je za dveřmi, nestíháte? Dramox vás zachrání! Známé klasiky můžete sledovat v divadelní verzi. Na Dramoxu najdete desítky titulů doporučené četby - včetně těch nejznáměj...


Literatura

Být starý neznamená, že přestanete žít

laska v backorach perexStáří není obvykle vnímáno jako životní období, které by mohlo být zajímavé nebo dobrodružné. A přitom to tak klidně může být. Protože být starý neznamená, že život vám už nic hezkého nenabídne.

Divadlo

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je...

Film

Anna Karenina: Příběh lásky a bolesti od Lva Nikolajeviče Tolstého

anna karenina joe wright knightleyRomantické drama Anna Karenina právě přichází do kin. Smysluplný film natočený na motivy románu Lva Nikolajeviče Tolstého přináší srdcervoucí děj plný lásky a emocí. Režisér