Ještě hůř s elektřinou. Eurostatu v žebříčku něco chybí. A pro Česko to pak vypadá bídně

01.12.2023 6:50

Máme nejdražší elektřinu v Evropské unii. Na tom trvá Agrární komora ČR i přes novou metodiku měření tohoto kazatele, která je k naší zemi v tomto ohledu mírnější. Podle agrárníků žebříček nezohledňuje státní subvence a další okolnosti. Faktem zůstává, že i tak regulovaná složka elektřiny od nového roku podraží o cca 70 procent. Bojí se lidé i firmy, premiér ale zůstává v klidu. Domácnosti to prý téměř nepocítí a o krachu podniků se zatím prý jen stále hovoří, ale nikdo nekrachuje.

Ještě hůř s elektřinou. Eurostatu v žebříčku něco chybí. A pro Česko to pak vypadá bídně
Foto: Depositphotos.com
Popisek: Elektrický prodlužovací kabel - ilustrační foto

Představitelé Agrární komory České republiky (AK ČR) zásadně nesouhlasí s údaji, které zveřejňuje, ohledně toho, zda má ČR skutečně nejvyšší ceny elektrické energie v Evropské unii, její vláda, resp. Ministerstvo zemědělství. Podle AK ČR jsou tato data zavádějící a nezobrazují údaje tak, jak ve skutečnosti jsou.

Vliv na to mají mít především státní subvence, které jsou v jednotlivých zemích EU rozdílné.

„Elektřinu máme v ČR skutečně nejdražší,“ jsou si svým tvrzením jistí agrárníci a následně je porovnávají s tím, co říká Ministerstvo zemědělství.

„Ministerstvo zemědělství České republiky neustále používá tabulku z Eurostatu, ze které vyplývá, že Česko má až 9. nejdražší elektřinu v EU. Bohužel v této statistice nejsou zohledněny veškeré státní subvence pro firmy v jednotlivých evropských státech,“ poukazuje AK ČR na nedostaek ve statistice zveřejňované ministerstvem.

„Pokud je zohledníme, rázem se Česká republika dostává na špici žebříčku,“ namítají dále představitelé Agrární komory s tím, že ČR tak skutečně má nejdražší energie v celé Evropě. Což považují za holý fakt a porovnávají aktivity uskutečněné v tomto směru ze strany naší vlády s tím, co se dělo u sousedů.

„Německo se navíc rozhodlo podpořit svůj domácí průmysl dalšími dotacemi,“ zmiňuje AK ČR a dodává, že čeští zemědělci a zpracovatelský průmysl se tak na evropském trhu stanou nekonkurenceschopnými vůči štědře dotovaným podnikům v zahraničí.

Že mohou být data podávána skutečně různými způsoby a statistici mohou používat různé metody, potvrzuje i předseda Českého statistického úřadu Marek Rojíček.

Ten pro Hospodářské noviny uvedl, že podle nové metodiky byly loni ve druhém pololetí ceny elektřiny i plynu v Česku pod průměrem Evropské unie, zatímco podle původní metodiky Česko patřilo mezi nejdražší země. Rojíček dále zdůraznil, že novou metodiku schválil Eurostat.

A podle všeho tuto metodu, která České republice přisuzuje přece jen o něco lepší postavení mezi zeměmi EU, uvítal i premiér Petr Fiala (ODS).

„Podle něj poskytne přesnější data, takže bude možné přijímat kvalifikovanější rozhodnutí a ani opozice už nadále nebude moct uplatňovat argument, že má Česko jedny z nejdražších energií v EU,“ napsaly ještě Hospodářské noviny.

Přesto všechno čekají obyvatele České republiky a hlavně firmy, které jsou na dodávkách elektřiny závislé, ještě horší časy.

Od příštího roku má totiž vzrůst cena tzv. regulované složky ceny elektřiny o 71 procent, což bude znamenat zdražení asi o 1408 korun za megawatthodinu (MWh) s DPH. Ještě výrazněji stoupne regulovaná část ceny elektřiny pro velké odběratele. Informovala o tom zhruba před měsícem také Česká televize.

A téměř nic na tom nezmění ani to, že ministr Josef Síkela prý našel úspory, které toto zdražení zmírní. Jedná se totiž jen o nízké jednotky procent, a tedy o finanční dopad této úspory na občany v řádech stokorun ročně.

„Plánovaný nárůst regulované složky ceny elektřiny v příštím roce se pravděpodobně zmírní ze 71 na 68 procent. Uvedl to dnes na svém webu Český rozhlas (ČRo). Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) řekl rozhlasu, že Energetický regulační úřad (ERÚ) našel úspory za tři miliardy korun, což podle ČRo představuje zpomalení růstu regulované složky ceny o tři procentní body,“ napsal k tomu server SeznamZprávy.cz.

Zdražení regulované složky ale ještě více dopadne na podniky.

„Ty většinou platí nižší tržní cenu silové elektřiny už teď. Problém mají hlavně firmy s vysokou spotřebou energií, jako jsou železárny, cementárny, sklárny a další. Zdražení regulované složky jim zvýší náklady na elektřinu až o stovky milionů korun za rok,“ informoval o tomto tématu také Český rozhlas.

Podle něj má ale třeba premiér Petr Fiala (ODS) podobné stesky o ohrožení průmyslu za přehnané.

„Už dva roky poslouchám, jak firmy zkrachují,“ řekl k tomu Fiala s tím, že zatím téměř nikdo nezkrachoval.

Zároveň uvedl, že chystané zdražování regulované složky o 68 % občané České republiky téměř nepocítí. Lze se tak jen domnívat, zda mu ceny elektřiny pro domácnosti dají v příštím roce za pravdu, či zda se mýlí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…