Legendární Luba Skořepová dožívala v hrozných podmínkách. Milence nepočítala, měla i známého herce

Značnou část svého volného času trávila na své chalupě v obci Líšný na Železnobrodsku.
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   osobnost

Než se přesunula do LDN, bydlela na velmi lukrativní adrese. V bytě na Vinohradech to ale vypadalo nepěkně, herečka Luba Skořepová musela platit vysoký nájem, a když jí přestaly sloužit síly, nevydělala dost peněz na hospodyni. Poslední dny na místě, kde strávila přes třicet let, tak pro ni byly spíš utrpením v nepořádku. Jinak ale prožila hodně zajímavý život.

Rodiče Lubě Skořepové zakazovali, aby se stala herečkou. Ona byla ale už jako malá tvrdohlavá a oponovala jim po svém – tvrdila, že raději skočí do řeky, pokud od nich nedostane souhlas. A jak známo, maminka a tatínek nakonec raději povolili. Což je samozřejmě dobře, protože bychom jinak přišli o hvězdu, která na hereckém nebi jasně září i sedm let po své smrti.

Kde je vlastně pohřbena?

Pocházela z Náchoda, což je také místo, kde si přála být jednou pohřbena. Když úžasná Aranka ze seriálových Chalupářů v roce 2016 pouhý den před Vánocemi zemřela, okamžitě se začalo hádat, kde budou uloženy její ostatky. Zůstala totiž bez dětí a zhruba rok po jejím odchodu se objevily informace, že spočinula v Náchodě, kde jsou pohřbeni i její bratr a rodiče. Na starosti to měl mít prasynovec Julien, který žil ve Francii a jako jediný za herečkou jezdil do LDN.

Jenomže se později ukázalo, že žádný z hrobů nenese její jméno a prostor, který byl za místo jejího posledního odpočinku považován, nenesl žádné známky využití. Chyběly zde například květiny. „Její urna tam nikdy nebyla a nebude,“ řekla tehdy Blesku mluvčí náchodské radnice Nina Adlof. „Kde urna je, by mohl vědět ten, kdo pohřeb zařizoval, tedy příbuzný ve Francii,“ doplnila.

Najdi si režiséra jako milence

Tato „epizodka“ jako by tak trochu charakterizovala její život – ve velkém stylu, ale dost neuspořádaný. Její babička byla bylinkářka a už jako holčičku ji povzbuzovala k tomu, aby hledala „nové světy“, rozšiřovala jí obzory i do míst, kam se obyčejný smrtelník nikdy nedostal. A Skořepová se do toho zamilovala. 

Druhou její láskou bylo herectví, po kompromisu s rodiči směla podat přihlášku na pražskou konzervatoř. V době války se tam kromě ní toužily dostat další dvě stovky mladých lidí, v případě úspěchu by se totiž mohli vyhnout totálnímu nasazení.

Pro Skořepovou nebyl v podstatě žádný problém zkoušky složit, čímž začalo její studium v ročníku legendárního Ladislava Peška. Ten prý mladým herečkám radil, aby si jako partnera našly staršího herce či režiséra, který jim pomůže s kariérou. Otázka ale je, zda nešlo jen o drby... Buď jak buď, jejím už tak „nastartovaným“ rodičům se to zřejmě moc nelíbilo. Sama přiznala, že se s nimi usmířila až po letech, kdy je konečně přesvědčila o tom, že se s herectvím rozhodla správně.

Tragická dopravní nehoda

První angažmá si střihla v divadelním studiu Národního divadla po boku přítele Josefa Pehra, se kterým se brzy vzali. Skořepová otěhotněla a vše se zdálo být perfektní. Jenže bohužel nebylo. Herečka se těžce zranila během dopravní nehody, potratila a navíc jí lékaři řekli, že už nikdy nebude mít děti. Pehra tak přesvědčila, aby se s ní rozvedl a našel si jinou ženu, se kterou si splní svůj sen o vlastních potomcích. Zůstali ve spojení až do jeho sebevraždy v roce 1986.

Podruhé se Skořepová provdala za spisovatele a scenáristu Pavla Hanuše. Nebylo ale žádným tajemstvím, že s věrností si moc hlavu nelámala. Sama prohlašovala, že milenců měla víc, než by dokázala spočítat. Jedním z nich byl i o třiadvacet let mladší herec Ivan Vyskočil, kterého svedla během natáčení filmu Bitva o Hedviku, kde mu hrála maminku.

Doma v nadpřirozeném světě

S Hanušem se nakonec rozvedli, což asi nikoho nepřekvapilo. Skořepová našla novou lásku ve své chaloupce, mnohým lidem připomínala pohádkovou babičku, která se vrtá v záhoncích a po večerech sbírá kouzelné bylinky. Nadpřirozený svět jí rozhodně nebyl cizí, věřila na sudičky a tvrdila, že stály i u její kolébky. Někdo ji dokonce považoval za poslední opravdovou čarodějku.

Zřejmě i proto prohlašovala, že až zemře, tak se na svět zase vrátí. Kdo ji znal, tak jí to vlastně i svým způsobem věřil. Skořepová totiž byla výborná vypravěčka a své myšlenky nebo historky dokázala podat způsobem, který každého chytil za srdce.

Zdroje: redakce, blesk.cz, ahaonline.cz, csfd.cz, idnes.cz

KAM DÁL: Kam se poděl samozvaný ochránce Ivety Bartošové? Macura málem zemřel, dnes je z něj štramák.