Na slyšenou! V rozhlasové kavárně představila svoji knihu Jitka Štichauerová spolu s Janem Pokorným

1. prosinec 2023

Dopoledními hosty Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně v Havlíčkově ulici v Hradci Králové byli novinář, publicista, rozhlasový redaktor a televizní moderátor Jan Pokorný a rozhlasová produkční, redaktorka i režisérka Jitka Štichauerová. A povídali si, jak jinak, než o rozhlase, protože i o něm je nová kniha Jitky s názvem Na slyšenou. 

V knize „Na slyšenou: Příběhy rozhlasového století" se otevírá okno do světa, kde hlas střídá hlas a příběhy zní v éteru. Autorka Jitka Štichauerová odhaluje tajemství lidí a událostí, které formovaly hudební a slovní panorama v éteru.

Lada Klokočníková, Jitka Štichauerová a Jan Pokorný hosty v rozhlasové kavárně

V dnešní době se může zdát, že vydat knihu je složitější než kdy jindy. Avšak k letošnímu 100. výročí rozhlasového vysílání se náramně hodilo přiblížit v knižní podobě svět rozhlasu. Český rozhlas, který prošel neuvěřitelným vývojem během sta let své existence, vždy přitahoval kreativní jedince s láskou k mluvenému slovu.

Za vznikem této knihy stojí Jitka Štichauerová, která si od malička přála stát se hlasatelkou, a nakonec se stala i autorkou knihy o světě rozhlasu. „V rozhlase jsem už hodně dlouho, takže nápad napsat něco o rozhlasácích nebo o tom, jak vypadá zákulisí rozhlasu, je v mé hlavě už hrozně dávno," uvedla autorka.

Postupně psala povídky, netušila ale, že bude mít někdy příležitost sepsat svá slova do knihy.

Lada Klokočníková, Jitka Štichauerová a Jan Pokorný hosty v rozhlasové kavárně

Být v rozhlase je pro autorku ohromnou zodpovědností. Uvědomuje si sílu slova, která mohou posluchače ovlivnit. Sama si prošla v rozhlase mnoha profesemi. Rozhlas totiž zdaleka nejsou jen moderátoři, kteří přinášejí hudbu, zprávy a oblíbené pořady.

Skutečným motorem rozhlasu jsou i všichni ti neviditelní hrdinové, kteří pracují na různých pozicích a připravují obsah, který nám každodenně zní do uší.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Janem Pokorným a Jitkou Štichauerovou nad knihou Na slyšenou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.