Mad Max je zpět! Dlouhé čekání skončilo, Šílený Max se vrátí bez Maxe, prostor dostane Furiosa!

Furiosa: A Mad Max Saga

Autor: Libor Frýdl

1. prosince 2023 10:58

Fanoušci kultovního Šíleného Maxe se konečně dočkali. Po dlouhých osmi letech vydalo studio Warner Bros. trailer na pátý díl série odehrávající se v postapokalyptickém světě plném řvoucích motorů, vůně benzinu a nekonečných bojů o suroviny a vodu. Film s názvem Furiosa: A Mad Max Saga dorazí do kin už příští rok, tentokrát ale bez samotného Maxe.

Šílený Max je po osmi letech zpět, a poprvé v historii se snímek zaměří na jiného hlavního hrdinu, než právě na Maxe. Prostor dostane jedna z hlavních hrdinek předchozího filmu, neohrožená bojovnice a řidička kultovního tahače Furiosa.

Snímek zmapuje dospívání Furiosy, kterou v předchozím filmu ztvárnila Charlize Theron. Odehrává se ale několik let před tím, než se dostala do spárů Immortana Joa, takže ji nahradí o poznání mladší herečka Anya Taylor-Joy.

Za režisérským kormidlem sice zůstal tvůrce celé ságy George Miller a z traileru je jasné, že půjde o pořádnou podívanou, je však otázkou, jak fanoušci přijmou pravděpodobný fakt, že se ve snímku neobjeví ikonická postava Maxe spolu s jeho neméně slavným vozidlem Magnum Opus, které v předchozím filmu sice příliš nezazářilo, přesto jsme se jej aspoň krátce dočkali.

Jak se celý počin povede se dozvíme už příští rok. Furiosa dorazí do českých kin 23. května 2024 a bezesporu půjde o jeden z nejočekávanějších filmů příštího roku.

Furiosa: A Mad Max Saga Trailer

Video: YouTube

 

Série filmů Šílený Max (Mad Max) je postapokalyptická filmová franšíza, kterou vytvořil a režíroval australský filmař George Miller. První film v sérii, Mad Max, byl uveden v roce 1979, a od té doby se série rozvinula do několika dalších filmů.

Šílený Max se odehrává v postapokalyptickém světě, kde společnost zkolabovala a zbývající obyvatelstvo se potýká s nedostatkem zdrojů, anarchií a násilím. Hlavním protagonistou je Max Rockatansky, postava ztvárněná Melem Gibsonem v prvních třech filmech a Tomem Hardym ve čtvrtém filmu.

V prvním díle s názvem Šílený Max (1979) se představuje Max Rockatansky coby policista v postapokalyptickém světě, který se snaží udržet pořádek. Když ztratí rodinu při násilném útoku, rozhodne se její smrt pomstít.

Šílený Max 2: Bojovník silnic (1981) ukazuje svět o několik let později. Max se stal osamělým bojovníkem silnic, který se spojí s osadou bránící se banditům v boji o benzín.

Šílený Max a Dóm hromu (1985) zobrazuje konflikt mezi Maxem a postapokalyptickým tyranským vůdcem jménem Teta Entita, kterou ztvárnila slavná zpěvačka Tina Turner. Jak se postupně ukáže, její existence, stejně jako celého města, je závislá na dodavateli elektřiny, který si říká MasterBlaster. A ten je mnohem horší.

Zatím posledním dílem v sérii je Šílený Max: Zběsilá cesta (2015). V tomto filmu se Max setká s bojovnicí jménem Furiosa, která se pokouší zachránit skupinu žen před tyranským válečným vůdcem. Navzdory tomu, že návraty k letitým sériím nebývají obecně kladně přijaty, byl poslední díl vychvalován jak kritiky, tak i diváky.

Série Šílený Max je známá svým vizuálním stylem, akčními scénami, originálním designem vozidel a postavami. George Miller se stal ikonou žánru postapokalyptických filmů, a série získala uznání za svou inovativnost a odvahu ve zpracování tématu světa na pokraji zkázy.

Témata: film Furiosa: A Mad Max Saga film Mad Max: Fury Road filmy