Ukrajina vyhraje, řekl Putinův nástupce. Ruský politik také předpověděl, kdy válka skončí

Ruský prezident Vladimir Putin hovoří se svým premiérem Michailem Kasjanovem v roce 2003

CNN: Ukrajinský voják zůstal zraněný několik dní v zákopech

Válka na Ukrajině skončí příští rok. To si myslí bývalý ruský premiér Michail Kasjanov, který v roce 2000 ve funkci nahradil současného prezidenta Vladimira Putina. V rozhovoru se známým ukrajinským novinářem Dmitrijem Gordonem zároveň vyjádřil přání, aby napadená země dostala od Západu slíbené zbraně.

„Myslím, že válka na Ukrajině skončí na konci roku 2024. Stále totiž věřím, že Ukrajinci dostanou další zbraně, které jsou potřeba k aktivní a účinné ofenzivě,“ uvedl Kasjanov. Ruský expremiér pak v rozhovoru dodal, že zbraně a munice, které byly Kyjevu slíbeny, nedorazily včas. Právě proto měli Rusové čas vybudovat okolo okupovaných území mohutné obranné linie.

ČTĚTE TAKÉ: Rusové plánují tunel na Krym. Expert popsal, proč megalomanský projekt nemůže vyjít

„Doufám, že během zimy a jara dorazí slíbená technika a zbraně. A chci věřit tomu, že Ukrajina do konce příštího roku nakonec dosáhne vítězství, byť třeba neosvobodí všechna okupovaná území,“ řekl Kasjanov.

Kasjanov byl v letech 2000 až 2004 premiérem Ruska. Ve funkci nahradil Vladimira Putina, který se poprvé stal ruským prezidentem. Vztah mezi oběma politiky se ale postupem času vyhrotil a Putin Kasjanova s celým jeho kabinetem předčasně odvolal. Expremiér pak ruského vládce začal kritizovat kvůli nedostatku demokracie v Rusku. V roce 2008 dokonce Kasjanov usiloval o prezidentský mandát, ale nakonec nebyl zaregistrován jako kandidát. Loni v létě pak Kasjanov z bezpečnostních důvodů Rusko opustil. Minulý týden ho ruské úřady zařadily na seznam zahraničních agentů.

Ačkoliv Kasjanov věří v konečné vítězství Ukrajiny už příští rok, sami ukrajinští představitelé jsou ve vyjádřeních opatrnější. Například Mychajlo Podoljak, který šéfuje Kanceláři prezidenta Volodymyra Zelenského, nedávno uvedl, že nyní nelze říct, kdy by válka mohla skončit.

Časopis The Economist tento týden napsal, že Putin získal šanci vyhrát ve válce a v příštím roce bude Rusko bojovat z pozice silnějšího. Podle média to zavinila nerozhodnost Západu při podpoře Ukrajinců a šokující absence strategického vidění.

O tom, že se Ukrajinci obávají ruské ofenzivy, svědčí i čtvrteční rozkaz prezidenta Volodymyra Zelenského, který nařídil vojákům rychle budovat opevnění na všech hlavních úsecích fronty. Ukrajinské síly na počátku léta zahájily dlouho očekávanou protiofenzívu, která však až dosud nevedla k přelomu situace na bojišti, a mezitím ruské jednotky zejména na východě země opět přešly do útoku.

Tagy:
válka Vladimir Putin Ukrajina zbraně Rusko Kyjev Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj ruská invaze na Ukrajinu Michail Kasjanov