Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Třinec dál natahuje sérii, Kladno zdolalo Litvínov. Boleslav schytala debakl

  16:50aktualizováno  22:49
Hokejová extraliga nabídla v pátek netradičně zúžený, pouze čtyřzápasový program. Čtyřiadvacáté kolo načali čtyřnásobní mistrovští obhájci z Třince, kteří proti Budějovicím díky vítězství 3:2 rozšířili svou bodovou sérii už na šestnáct duelů. Poslední Boleslav neuspěla v Plzni, odkud si odváží debakl 0:5. Kladno ukončilo sérii osmi proher a po výhře 3:0 nad Litvínovem se posunulo na 12. místo. Olomouc udolala Liberec 3:2.
Litvínovský brankář Matej Tomek inkasuje gól od kladenského útočníka Jaromíra...

Litvínovský brankář Matej Tomek inkasuje gól od kladenského útočníka Jaromíra Pytlíka (není na snímku), vzadu akci sleduje Radek Smoleňák. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Třinec – České Budějovice 3:2

Obhájce titulu vedl v 19. minutě už o tři góly zásluhou Daniela Voženílka, Tomáše Kundrátka a Viliama Čacha, hosté však zápas ještě zdramatizovali trefami Jana Ordoše a Matěje Tomana.

Po povedené první třetině řešil v druhém dějství více šancí domácí gólman Mazanec. Zblízka zastavil Kondelíka a kryl i střely Valského s Harrisem z mezikruží. Nestačil jen ve 38. minutě na pokus Ordoše, který zamířil z pravého kruhu nad vyrážečku. V posledních sekundách ještě Mazanec zastavil Gulaše. Domácí hrozili zejména v přesilových hrách, ale bez efektu.

V poslední třetině si domácí hlídali dvougólový náskok bez velkých problémů. V 55. minutě se ale ke zblokované střele Kachyni dostal Toman a z mezikruží překonal Mazance. Asistenci si připsal i Doudera, který vede klubové statistiky obránců Ocelářů v počtu odehraných zápasů (563) a hrál v Třinci poprvé od letního přestupu do Českých Budějovic.

Kousek od vyrovnání byl Beránek, ale Mazanec zasáhl lapačkou. Oceláři bodovali v šestnáctém utkání v řadě, z toho třináct vyhráli a v tabulce snížili ztrátu na druhou Spartu na dva body.

Třinecký útočník Daniel Voženílek (96) se dostává do prostoru před budějovickým brankářem Dominikem Hrachovinou, odtlačuje jej obránce Pavel Pýcha (12).

Vladimír Országh (Třinec): „I když jsme první třetinu vyhráli 3:0, tak paradoxně nebyla z naší strany ideální. Hlavně začátek. Soupeř výborně bruslil, byl nepříjemný. Mnoho nám toho nedovolil a stav 3:0 byl trochu zavádějící, protože se hrál až do konce vyrovnaný zápas. Šance byly na obou stranách, ale v první třetině nám to napadlo, několikrát nás v utkání podržel brankář Mazanec. Jsme rádi za tři důležité body, které jsme proti velmi kvalitnímu soupeři ubojovali.“

Jiří Hanzlík (České Budějovice): „Takový tradiční zápas v Třinci. Měli jsme relativně slušný vstup, ale dopustili jsme se ztráty puku a domácí šanci využili. Na konci třetiny se to opakovalo, druhá ztráta puku a gól. I přes slušný obrázek hry jsme prohrávali 0:3. Domácí tým umí tato vedení zkušeně hrát. I přes naší snahu, šance a dramatický závěr, si už výsledek pohlídali.“

Kladno – Litvínov 3:0

V první třetině kralovali gólmani, Brízgala měl 12 zákroků, hostující Tomek o jeden méně. Vyložených šancí bylo poskrovnu, spíš se vylučovalo. Rozhodčí během úvodní dvacetiminutovky poslali na trestnou lavici sedm hráčů. Využitá přesilovka, ovšem až ve druhé třetině, dostala Kladno do vedení. Stačilo jen 22 vteřin. Zkušený útočník Smoleňák zpoza branky načasoval přihrávku na Pytlíka, který pohotově zakončil a překonal bezmocného Tomka.

Chvíli nato měl vyrovnání na hokejce Hlava, byl sám před Brízgalou, ovšem brankář Rytířů skvěle zakročil lapačkou. A tak domácí ještě v prostřední části hry svůj náskok navýšili, když Dotchinovu ránu od modré tečoval mezi Tomkovy betony Procházka. Rozhodčí na videu zkoumali, zda nehrál vysokou holí, ale prohřešek proti pravidlům neviděli.

Ve třetí třetině Středočeši pečlivou a obětavou defenzivou nepouštěli Litvínov do vyložených šancí. Hosté si nepomohli ani v přesilové hře a jejich útok byl bezzubý a těžkopádný. Potřetí inkasovali jen chvíli poté, co vsadili na power play, do prázdné branky skóroval Kusý. Díky povedenému zákroku si asistenci zapsal i gólman Brízgala.

Kladenského Denise Kusého (v modrém) natlačil na litvínovského brankáře Mateje Tomka David Kaše (vpravo).

Pavel Skrbek (Kladno): „Začali jsme nedisciplinovaně, udělali jsme fauly. Naštěstí jsme první přesilovky soupeře ubránili. Do druhé třetiny jsme vstoupili aktivně, využili jsme početní výhodu, pak jako by nás vypnuli a soupeř tlačil. Dostali jsme se z toho. Dařilo se nám držet nebezpečné hráče Litvínova u nich ve třetině, nepustili jsme je do šancí, snad jen do tří čtyř. Tříbodový zápas jsme už potřebovali.“

Karel Mlejnek (Litvínov): „Kladnu jsme cestu k výhře zjednodušili. Jen první dvě až čtyři minuty byly z naší strany dobré. Pak jsme se vinou naší nekázně dostávali do spousty oslabení. Soupeř jednu přesilovku ve druhé třetině využil. Jsme ve fázi, která není dobrá, hrabeme se z toho. Dennodenně pracujeme a uvidíme, co z pozice hry přinesou další dny.“

Plzeň – Mladá Boleslav 5:0

Západočeši, kteří ukončili sérii tří porážek, postavili svoji výhru na čtyřech využitých přesilových hrách. V plzeňských barvách se blýskl dvěma brankami a asistencí Aleksi Rekonen, tři kanadské body nasbíral Adrián Holešinský. Druhé čisté konto v sezoně udržel Dominik Pavlát. Trápící se Boleslav prohrála desáté z posledních dvanácti utkání a i nadále je poslední.

Po relativně herně vyrovnané první třetině převzali iniciativu domácí a ve 25. minutě Indrák z pravé strany trefil pouze pravou tyč. Za chvíli skvělým zákrokem vyrazil táhlou střelu Lva brankář Novotný, jenž chytal jubilejní 300. extraligový zápas. Ve 29. minutě se už Indiáni radovali z vedení 2:0, když díky ráně Poura bez přípravy z pravého kruhu využili i druhou přesilovou hru. Střelecky aktivnější domácí 19 sekund před koncem druhé třetiny udeřili potřetí, když kombinaci Rekonena s Pourem zakončil úspěšně střelou z mezikruží Holešinský.

V poslední třetině pečetili domácí hladkou výhru dalšími dvěma góly.

Boleslavský útočník Pavol Skalický (28) dělá rozruch před plzeňským brankářem Dominikem Pavlátem (39)

Petr Kořínek (Plzeň): „Měli jsme velmi dobrý vstup do utkání, tlačili jsme se do útočného pásma k soupeři. Do poloviny utkání to bylo jen o branku. V náš prospěch rozhodl bojovný týmový výkon podpořený skvělým Dominikem (Pavlátem). Konečně jsme si pomohli speciálními týmy, hlavně jsme využili přesilovky. Vážíme si bodů a děkujeme týmu za výkon.“

Richard Král (Mladá Boleslav): „Prvních deset minut jsme byli asi ještě v autobusu. Neměli jsme pohyb, hráli jsme pořád dozadu a nedokázali otáčet hru. Pak jsme se sice trochu zvedli dvěma přesilovkami, jenže nás srazila nedisciplinovanost, které jsme se v uplynulých zápasech vyvarovali. Bohužel jsme dnes od druhé třetiny všechno zdesetinásobili a udělali jsme zbytečné fauly. Z naší strany to byl katastrofální zápas.

Olomouc - Liberec 3:2

Ve třetí minutě během svého prvního střídání prostřelil domácího brankáře Konráda kapitán hostů Birner. Olomouc však brzy dokázala odpovědět, během 41 vteřin vstřelila dvě branky a otočila vývoj utkání. Nejdříve se poprvé v sezoně trefil po rychlém protiútoku Klimek a poté se zblízka prosadil Macuh, aktuálně nejproduktivnější olomoucký hráč.

Hosté byli na začátku druhé třetiny aktivnějším týmem, ale dobrou šanci měla Olomouc. Obránce Rašner ale neusměrnil za Králova záda střílenou přihrávku Káni. Brankou pak neskončila ani individuální akce Flynna, liberecký útočník zblízka přestřelil.

Ve druhé polovině druhé třetiny byly k vidění jen dvě šance, ale obě vyložené. Nejdříve nadvakrát neuspěl Nahodil, poprvé proti němu zasáhl Král a následná dorážka stejného hráče zamířila do tyče. Poté se do samostatného úniku dostal hostující Klíma, Konráda však nepřekonal.

Na začátku třetí třetiny využil zaváhání v liberecké rozehrávce Kunc a střelou pod horní tyč poslal Olomouc do dvoubrankového vedení. Poté ale hosté využili svoji první přesilovou hru v zápase a obránce Ivan z mezikruží znovu snížil na rozdíl jedné branky. Liberec mohl navíc srovnat během hry čtyř proti čtyřem, jenže zakončení Knota zastavila horní tyč Konrádovy branky. Vyrovnání pak nepřinesl ani závěrečný tlak hostů a power play.

Liberecký brankář Daniel Král čelí šanci Michala Kunce z Olomouce

Róbert Petrovický (Olomouc): „Soupeř šel sice do vedení, ale my jsme to rychle otočili. Ve druhé třetině jsme začali chybovat ve středním pásmu. I přesto jsme v závěru měli dobrý tlak a trefili jsme tyčku. Potom jsme mohli inkasovat, ale Konrád nás celý zápas skvěle držel a odvedl opravdu skvělou práci. Ve třetí třetině bylo velmi důležité, že jsme do ní vstoupil gólem. Pak jsme to odbojovali a ubránili až do konce.“

Boris Žabka (Liberec): „Dobře jsme do zápasu vstoupili, vytvořili jsme si šance a dali první gól. Po našem uspokojení jsme ale dostali dva góly, které nás vyvedly z rytmu a nedokázali jsme se dostat zpět do zápasu. Dvě třetiny byla Olomouc lepší v osobních soubojích a nasazení. Ve třetí třetině jsem otevřeli hru, byli jsme lepší a vytvořili si další šance. Bohužel to ale nestačilo.“

Kolo si už ve čtvrtek předehrála druhá Sparta, která zaváhala v Hradci (1:2). Duely Pardubic s Karlovými Vary a Vítkovic s Kometou jsou na programu až příští rok, ve středu 21. února.

Mužstvo Z V VP PP P S B
1.HC Dynamo Pardubice 52 33 8 6 5 203:115 121
2.HC Sparta Praha 52 32 6 3 11 172:119 111
3.HC Oceláři Třinec 52 25 9 6 12 172:132 99
4.HC Kometa Brno 52 21 9 5 17 160:139 86
5.HC Verva Litvínov 52 23 5 4 20 163:165 83
6.Banes Motor České Budějovice 52 23 2 10 17 147:149 83
7.Bílí Tygři Liberec 52 24 3 4 21 174:165 82
8.Mountfield Hradec Králové 52 16 8 11 17 135:137 75
9.HC Vítkovice Ridera 52 18 5 8 21 132:138 72
10.HC Olomouc 52 16 7 6 23 123:155 68
11.HC Energie Karlovy Vary 52 14 8 3 27 128:146 61
12.HC Škoda Plzeň 52 14 6 4 28 130:155 58
13.BK Mladá Boleslav 52 12 6 6 28 106:154 54
14.Rytíři Kladno 52 7 4 10 31 120:196 39
Autoři: ,

Mistrovství světa v hokeji 2024

Hokejové MS 2024 se uskuteční od 10. do 26. května v Praze a Ostravě. Český tým se představí v pražské základní skupině, kde ho čekají Kanada, Finsko, Švýcarsko, Dánsko, Norsko, Rakousko a Velká Británie.

Předkolo

Litvínov
3:0
Plzeň
České Budějovice
3:0
Karlovy Vary
Liberec
3:2
Olomouc
Hradec Králové
3:0
Vítkovice
Pardubice
4:1
Hradec Králové
Kometa Brno
2:4
Litvínov
Pardubice
4:0
Litvínov
Sparta
3:4
Třinec
Sparta
4:0
Liberec
Třinec
4:3
České Budějovice
  • Nejčtenější

Česko - Finsko 1:0N. Drama s vítězným koncem, skvělý výkon předvedl Dostál

10. května 2024  22:56,  aktualizováno  23:24

Česká reprezentace má za sebou první vystoupení na domácím mistrovství světa v hokeji. Svěřenci...

Program MS v hokeji 2024: Češi udolali v nájezdech Finy, v sobotu vyzvou Norsko

29. května 2023  10:42,  aktualizováno  10.5 22:59

Česká hokejová reprezentace zahájila domácí turnaj vítězstvím 1:0 po samostatných nájezdech nad...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Překvapení v nominaci. Z Rulíkova týmu pro MS vypadli Nosek, Vrána či Ticháček

5. května 2024  20:46,  aktualizováno  21:38

Dlouho očekávaný jmenný výčet zazněl. Trenér české hokejové reprezentace Radim Rulík představil...

Němci přestříleli Slováky, v bitvě favoritů Švédové porazili Američany

10. května 2024,  aktualizováno  22:43

Domácí hokejové mistrovství světa odstartoval v Ostravě duel skupiny B mezi Slovenskem a Německem,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zazářil v pravou chvíli. Pastrňák vystřelil Bostonu v prodloužení postup

5. května 2024  5:27,  aktualizováno  7:04

Hokejisté Bostonu po dvou porážkách zvládli rozhodující sedmý zápas úvodního kola play off NHL...

Co, trénink? Kanaďané radši volí výlety po střední Evropě, mistrovství si užívají

11. května 2024  9:29

Poprvé měli na led pražské O₂ areny vyjet ve čtvrtek odpoledne, místo toho však podobně jako...

MS v hokeji ONLINE: Národní tým čeká druhý duel, do turnaje vstupuje Kanada

10. května 2024  9:34,  aktualizováno  11.5 9:06

Domácí mistrovství světa hokeji pokračuje druhým hracím dnem, v Praze i Ostravě se hraje šest...

Kubalík tátou: Vynechat MS? Debata byla, ale šli jsme do toho. Zvládneme to

11. května 2024  8:53

Blesklo mu hlavou, že by letos na mistrovství světa nejel. Poštěstilo se, partnerka otěhotněla a...

Body Pastrňáka s Laukem v závěru duelu jen mírnily prohru Bostonu

11. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:31

Hokejisté Floridy dokázali podruhé za sebou nasázet v play off NHL Bostonu šest gólů a po úvodním...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...