Uherskobrodské muzeum vystavuje desítky betlémů z papíru, dřeva, skla i těsta

foto Muzeum Komenského zahájilo výstavu Svátky betlémské hvězdy, 1. prosince 2023. Uherský Brod, Uherskohradišťsko. Na snímku je betlém z těsta.

Uherský Brod (Uherskohradišťsko) - Muzeum Jana Amose Komenského v Uherském Brodě na Uherskohradišťsku dnes otevřelo výstavu betlémů. Návštěvníci jich uvidí desítky. Zhotovené jsou z různých materiálů, například papíru, dřeva nebo skla, k vidění je také betlém z těsta. Výstava nazvaná Svátky betlémské hvězdy bude přístupná do neděle 11. února, sdělil ČTK pracovník muzea Robert Provodovský.

Fotogalerie

"Právě v tomto roce si připomínáme 800. výročí od postavení prvních jeslí a touto výstavou oslavíme krásu i tradici ve výrobě a výzdobě betlémů z období konce 19. století až po současnost. Celkem 66 kusů betlémů, některé pouze s betlémskou rodinou, jiné i s více než 470 figurami, jsou ukázkou zručnosti a trpělivosti tvůrců, kteří výrobou strávili stovky až tisíce hodin svého času," uvedl Provodovský. Zatímco někteří tvůrci vyráběli figury, stromy, zvířata, stavby a kulisy jen ve vánočním období, jiní po celý rok.

Betlémy, jesle i výjevy z různých oblastí života jsou vytvořené převážně z papíru a opatřené barevným tiskem nebo ruční malbou. Další jsou z barveného, patinovaného a přírodního dřeva, ze skla a z keramiky. "Rozměr některých vystavených souborů se pohybuje kolem tří metrů, ale jsou zde i miniatury velikosti vlašského oříšku. Zajímavou ukázkou tvořivosti jsou kresby a trojrozměrné nástěnné obrazy. Tak trochu raritou je betlém uhnětený z chlebového těsta, jakých se kvůli napadení hlodavci a jinými škůdci mnoho nedochovalo," uvedl muzejní pracovník.

Na výstavě se lidé seznámí s historií a vývojem betlémů. Uvidí rozmanitou tvorbu autorů klasických, orientálních, lidových, reklamních i netypických betlémů. Poslední část výstavy návštěvníkům předvede předvánoční shon v domácnosti z období 70. až 80. let minulého století. Zavzpomínat tam mohou na dárky, které v rodinách bývaly pod vánočním stromečkem, ale i na to, jak to vypadalo a mnohdy i v současnosti vypadá u rodičů a prarodičů.

Vystavené betlémy jsou zapůjčené z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Slováckého muzea v Uherském Hradišti a Muzea Bojkovska. Ze sbírek uherskobrodského muzea jsou na výstavě soubory betlémů z papíru, těsta, dřeva nebo kukuřičného šustí s celkovým počtem více než 600 figur. "Sbírka zahrnuje současnou tvorbu lidových výrobců, ale také ručně malovaný třebíčský betlém z roku 1938, který byl jen pár let vystaven v dominikánském klášteře v Uherském Brodě a již v roce 1944 darován muzeu," doplnil Provodovský.

Další exponáty na výstavu poskytli manželé Alena a Bohumír Mahdalovi, kteří mají v rodinné sbírce více než 150 jeslí a betlémů. Pohyblivý betlém ze stavebnice Lego zapůjčil Petr Sedlář a rodinnou sbírku retro předmětů David Staufčík a Magdaléna Ďurďová, která je spolu s Veronikou Provodovskou autorkou výstavy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 1.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je středa 1. května 2024

Očekáváme v 09:00 20°C

Celá předpověď