Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V brněnském muzeu slaví Vánoce. Ukazují pohyblivé betlémy i retro hračky

Pohyblivý betlém nebo vánoční stromeček poháněný motorkem si návštěvníci prohlédnou do konce ledna příštího roku v brněnském Technickém muzeu. Výstava Mechanické Vánoce ukazuje řadu funkčních exponátů, které téměř před sto lety dělaly radost nejen autorům, ale hlavně dětem.

Pracovníci muzea větší část výstavy Mechanické Vánoce věnovali dílům brněnského modeláře Karla Šebely z padesátých a šedesátých let minulého století.  Návštěvníky láká zejména detailně propracovaný mechanický betlém z roku 1955, na kterém lidé obdivují desítky pohyblivých postav. Malý elektromotor pohání například pradlenu, dřevorubce nebo kováře, nechybí ani jesličky s malým Ježíškem.

Jihomoravský konstruktér proslul detailními mechanickými modely řemeslných dílen. Propracované výtvory Šebela dával dětem pod stromeček jako vánoční dárek. „Chceme ukázat jemnou mechanickou práci, trpělivost a smysl pro detail, a zároveň v návštěvnících podnítit zájem o naše tradiční vánoční lidové zvyky a obyčeje,“ uvedl kurátor a autor výstavy Petr Nekuža.

Kromě pohyblivých exponátů návštěvníci uvidí také několik klasických, mezi které patří i dřevěný betlém brněnského archeologa Jiřího Merty. „Kromě figurek svaté rodiny a řemeslníků jsou zcela neobvyklou součástí Mertova betlému i technická zařízení jako hlubinný důl nebo mlýn s vodním kolem,“ popsal Nekuža.

Stoletý unikát

Zřejmě jediný svého druhu na světě je mechanický vánoční stromeček, jenž v roce 1925 vyrobil Jaroslav Melich. Řemeslník z Jablonce nad Nisou jej původně vytvořil pro své potomky, aby si v mrazivém počasí měli s čím hrát. Unikátní hračka má ve spodní části zabudovaný strojek s pružinami, který pohání jednotlivá patra větviček, jež se otáčejí proti sobě.

Výstava představí také historické mechanické hračky ze třicátých až osmdesátých let minulého století. Podle pracovníka muzea Zbyňka Rederera hlavně starší návštěvníci zavzpomínají na houpací koně, kočárky, stavebnice nebo panenky, které jako malí mnohdy rozbalili po štědrovečerní večeři pod stromečkem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, Technické muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V brněnském muzeu slaví Vánoce. Ukazují pohyblivé betlémy i retro hračky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.