Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vincenc Novák
1. prosince 2023 19:00
Čas čtení 0:49

PRŮZKUM: Češi začali šetřit. Jedí méně masa a zeleniny. Roste jenom spotřeba piva

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PRŮZKUM: Češi začali šetřit. Jedí méně masa a zeleniny. Roste jenom spotřeba piva
Zdroj: REFRESHER/Adéla Ježková

Celková spotřeba potravin na jednoho Čecha a Češku se v roce 2022 snížila o 32 kilogramů. Konzumovali jsme méně mléka, vajec i masa, zato ale vypili více piva.

V loňském roce každý Čech a Češka spotřebovali v průměru 793 kilogramů potravin, číslo tak kleslo na úroveň posledních předcovidových let. Vyplývá to z dat, která v pátek zveřejnil Český statistický úřad.

V porovnání s rokem 2021 každý zkonzumoval v průměru o 16 kilogramů méně mléka a mléčných výrobků. Spotřeba klesla také u masa, vajec, tuků, brambor, ovoce či zeleniny. Mírně naopak vzrostla spotřeba tvarohu, a to o 0,6 kilogramu. 

Nárůst spotřeby zaznamenali statistici také u piva, kterého se v Česku vypilo v průměru 142,9 litru na obyvatele. V meziročním srovnání toto číslo vzrostlo o 7,4 litru. Stoupla také spotřeba pečiva, rýže či luštěnin. 

20. září 2023 7:30 Čas čtení 1:11 Češi a Češky pijí jako duhy, odhalil průzkum. Porazili jsme i Slováky, problémy s alkoholem má přes milion lidí Češi a Češky pijí jako duhy, odhalil průzkum. Porazili jsme i Slováky, problémy s alkoholem má přes milion lidí

Změny souvisí s poklesem reálných mezd

Pokles spotřeby některých potravin podle statistiků souvisí s omezováním výdajů domácností v reakci na propad reálných výdělků i tzv. „reálných statků“. „Změny ve spotřebě jednotlivých druhů potravin vypovídají o snaze domácností šetřit úpravou jídelníčku. Jako pozitivní na celé situaci můžeme hodnotit častější nakupování s rozmyslem, tedy omezení zbytečného plýtvání potravinami,“ uvádí Renata Vodičková ze statistického úřadu. 

Domů
Sdílet
Diskuse