Vimperk – Fotokronika Jana Tláskala – prosinec 2023

Vimperk a Šumava v proměnách, náladách, detailech a občas i překvapeních … tím vším je fotokronika Jana Tláskala  http://obec.sumava.eu/index.php/sumava/131-fotografove/3563-jan-tla

31. prosince:

Časné silvestrovské jitro rozptýlilo znatelým poklesem teploty obavy předešlých dvou dnů, …

… Boubín svou vleklou mlžnou čepici na rozloučenou s rokem 2023 přece jen sňal. Vpustil tak do hry nejen ubývající úplněk se všemi jeho korónami, ba chvílemi též parádními halovými kruhy, …

… ale především umožnil v plném rozsahu si vychutnat velkolepé barevné představení, v němž společně se sluneční září hrály hlavní roli stopy bohaté letecké dopravy.

Samozřejmostí byly tentokrát i dokonale zřetelné a prokreslené Alpy, …

… přičemž všechna ta nádhera byla zcela bezproblémově zachytitelná zásluhou překvapivě nízké návštěvnosti rozhledny, již soustavně nerozechvívalo nepřetržité dupání po schodech – úhlavní to nepřítel dlouhých fotografických expozičních časů. Těžko říci, jestli většina skalních příznivců silvestrovských výstupů zlenivěla, případně v minulosti svou účast vázala na zvláštní silvestrovské vlaky, jejichž éra, jak se zdá, skončila vlivem covidových let, ale příznivcům fotografování tu někdejší přívaly turistů rozhodně nechyběly.

O zdejší a vimperské startovní teplotě možno říci jediné: shodně, jen navzájem z opačné strany v nepatrném rozkmitu obléhaly bod mrazu. Vítr se tentokrát hlásil převažující měrou od jihu, a to rychlostí 4,3 m/s (15,48 km/h).

Podobně jako před týdnem – o Štědrém dni – bylo tedy i dnes možno vše, čím tak úžasně překvapil výstup na Boubín, …

… nazvat velkolepou a bohatou nadílkou.

30. prosince:

Předposlední den roku 2023 se zdál být oproti předešlému celkově nevlídnějším – v pokračování podzimních nálad totiž nenabídl téměř ani stopu slunečna, jen zataženo. To navíc potvrdilo, že Boubínu se výrazně zalíbilo v mlžných čepicích, pozorovatelných již včera. Uvidíme tedy, jak se tam situace vyvine o silvestrovském jitru.

29. prosince:

Mářský vrch nenáleží k šumavským velikánům, takže jej za dnešní bohaté, ba o tyto škrtající oblačnosti nestihl podobný osud …

… jako třeba Boubín.

A když už je k tomu člověk nucen hledět do krajiny jednoznačně podzimního charakteru, není od věci hledat v ní netradiční pohledy na vimperský zámek, který náhle přestává být městskou dominantou a téměř pokorně se, jakoby zaklet, spíše ukrývá.

28. prosince:

Osm a více stupňů nad nulou jistě není ideální teplota pro závěr prosince a s ním i roku, tedy pro zimní období, …

… ale symbolická špetka sněhu se přece jen i tak dá v okolí Vimperka ještě sem tam nalézt.

Zajímavějšími, ba výtvarnou fantazii podněcujícími jsou ovšem viditelné pozůstatky čilého dění, které se zjevně odehrávalo na polích a lukách, dokud ještě odpočívaly pod souvislými hlubokými bělostnými peřinami.

27. prosince:

Již během včerejší svatoštěpánské noci měsíční kotouč finalizoval k poslednímu letošnímu úplňku, jehož fáze dosáhl dnes v čase 1:32, ve znamení Raka. V průběhu noci byl zásluhou příhodné oblačnosti nejednou obklopen půvabnými korónami, provázejícími i výstup na Boubín.

Tam se sice oproti Štědrému dni situace opět změnila – lesy shodily svůj bělostný převlek, ale vše přebohatě vykompenzovaly skvostné výjevy na východní, …

… ba koneckonců i západní obloze.

Sluneční kotouč si pro svůj vstup uchystal karmínovou nádheru, …

… přecházející pozvolna v šarlat, oblačnost se pak postarala o nejeden symbolický výjev – třeba zde jako by vyplouvala jakási mýtická nebeská bárka, či přímo gondola.

Alpy sice tentokrát k vidění nebyly, ale v záplavě jiných, silnějších zážitků se daly snadno oželet – však se zjeví zase jindy.

Mírně “přituhlo” a vítr, stále západní, se výrazně zklidnil na pouhých 5,2 m/s (18,72 km/h).

Původní šarlat postupně vystřídaly zlatavé odstíny, …

… kouzelně rozlité zejména po putujících mlžných cárech, …

… které se stále nechtěly rozloučit s procitající krajinou.

Oteplení, nejcitelnější v nižších polohách, se celkem zákonitě podepsalo i na sněhovém stavu boubínských úbočí – stačí si jen porovnat dnešní situaci se štědrodenní.

Také večerní obloha nad vimperským zámkem se zaskvěla toutéž barevnou nádherou, jakou vítalo dnešní den boubínské jitro.

26. prosince:

Nic už nenaděláme se skutečností, že letošní adventní svíce v městském parku se postupně rozsvěcely od nadměrné sněhové záplavy až k naprosté sněhové absenci.

25. prosince:

Vimperku a všem níže položeným lokalitám sice zůstala i tentokrát v čase vánočním zimní poezie odepřenou, ale aspoň sváteční večerní obloha se snažila barevně kouzlit.

24. prosince:

Kdo zná náš milý Boubín, tradičně v tomto čase očekává, že co spadlo dole v podobě děšťových kapek, nabývá tady nahoře podoby sněhových vloček.

Ovšem sváteční jitro Štědrého dne v daném směru všechna očekávání tak dokonale předčilo, …

… že co tu bylo k zastižení, může být plným právem nazýváno skutečnou nefalšovanou nadílkou, pravým vánočním překvapením.

A uprostřed té neuvěřitelně pohádkové atmosféry nescházel dokonce ani kouzelný štědrodenní zážitek, bohužel fotograficky nezachytitelný, neboť se odehrál doslova v mžiku, navíc naprosto nečekaném: pod padlým zasněženým kmenem proběhla drobounká šedá myška. Odkud se tam vynořila a kam v té bílé záplavě spěchala, zůstane navždy záhadou, ale zrovna dnes nepopsatelně působivou.

Zdálo se být téměř hříchem otisknout do té dokonale nečekané zimní krásy stopy bot, …

… navíc místy zapadajících do skutečně poctivých závějí, zrovna v těchto boubínských partiích ovšem jinak nepřekvapujících.

Ani o kousek dál nebyla situace z hlediska schůdnosti o mnoho příznivější – pro zajímavost: celková délka hůlky činí 116 cm.

Ostatně i zábradlí okolo cesty hovořilo samo za sebe, …

… stejně jako památný kámen kardinála Schwarzenberga, resp. naprosto neviditelný stůl s lavicemi v jeho blízkosti.

Nu, v rozhledně dosud nikdo nebyl, …

… vánoční sněhová výzdoba uvnitř se teprve dočká …

… prvních dnešních lidských stop. Těžko pak odhadovat, kolika dalších.

Současně s bohatým sněžením se zjevně svým charakteristickým způsobem …

… činil i mrazík.

Uprostřed všech kouzelných zážitků pranic nevadilo, že veškerý rozhled se omezil na občasná protrhávání oblohy, …

… z níž v několika vzácných okamžicích vyhlédlo i sváteční sluníčko.

Popsaná situace ovšem byla svým způsobem velmi překvapivá, neboť o pocit zimy se tu nestaral ani tak zanedbatelný jediný stupeň pod nulou, …

… jako mimořádně silný západní vítr, k jehož vyčíslení tentokrát oproti obvyklému způsobu stačí dopsat, že se činil rychlostí 69,48 km/h. Ani onou hnedle “sedmdesátkou” však nedokázal vyčistit boubínský vrchol od poctivé mlžné čepice, …

… což bylo vidět ještě během návratu po úbočí. V každém případě však naše bájná a kouzelná hora přeje nejen šťastné a veselé, ale přináší k tomu skutečně pravé bílé Vánoce.

23. prosince:

Obava včerejšího večera se sice nepotvrdila, hrozivě působící příval sněhu stihl během tří hodin opět z největšího odtát, ale poslední sobota před Štědrým dnem se přece jen probudila do symbolického náznaku bílých Vánoc. Ty ovšem jistí především Boubín a zítra to bezpochyb potvrdí.

22. prosince:

V jediné večerní chvilce jinak celkem průměrně deštivého dne se nechce věřit očím … vrací se snad počátek prosince? Či se to jen zimní slunovrat, připadající letos právě na dnešek – 4:29 – chce konečně odpovídajícím způsobem pochlapit?

21. prosince:

I ten andělský muzikus se patrně nestačí divit, jak rychle mu vimperské náměstí mění před očima barvy.

20. prosince:

Sotva zmizí sníh, vyjde najevo, jak čile se má neustále k dílu krtek.

19. prosince:

Ranní obloha dnes byla velkým příslibem skvostného dění, …

… nejlépe sice jistě pozorovatelného z Boubína či jiných šumavských vrcholů, ale v kontextu vimperských partií rovněž neztrácejícího na ohromujícím účinku, …

… ať už se fotografické stanoviště nacházelo kdekoli.

Celodenní oblačný vývoj navíc sliboval prakticky totéž i pro večerní čas, …

… a tak se nabízela úžasná příležitost …

… průběžně sledovat vybraný úsek oblohy …

… ve všech fantastických proměnách, …

… za nimiž stálo především působení vytrvalého větru.

Již v této chvíli pozbývají jakékoli další komentáře důležitosti, resp. potřebnosti, …

… neboť přebohatě postačí …

… užívat si jen vší té samotné neuvěřitelné pastvy pro oči …

… až do samého soumraku, …

… k němuž vedla cesta skrze výjevy …

… nanejvýš tajemné povahy.

Vše neodvratně spělo k finálnímu velkolepému ohni, …

…. který už skutečně stojí za to vychutnat si zcela beze slov.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Náhle ztemnělá obloha pak již jen popřála všem dobré předposlední podzimní noci.

18. prosince:

Pohledy z Boubína mohou v posledních dnech nejnápadněji ukázat jediné: nižší polohy se stále výrazněji zbavují sněhu a vyhlídka na bílé Vánoce se tam, nedojde-li k zázraku, dokonale rozplývá.

Dnešek se ovšem v každém případě zaskvěl nádhernou dalekou viditelností, jíž dominovali alpští velikáni, …

… a to zásluhou podmínek k atmosférickému zrcadlení i tam, kde běžně k vidění nebývají.

Kouzelným ostatně bylo už samo celé barevné ladění jitra, …

… slibujícího vydařený slunečný den.

Brilantní prokreslenost velehorských štítů zásadním způsobem nepotlačil ani zákonitě lehce vzrůstající opar.

Celkové oteplení se jednou přece jen muselo nějak projevit i zde, …

… přičemž pocitově zmírnilo i za jiných okolností mrazivé účinky západního větru o nárazové rychlosti 8,7 m/s (31,32 km/h).

Na vrcholu však zatím stále nemá zásadně destruktivní vliv na sněhové zásoby, …

… které sice vlivem své slehlosti a zledovatělosti stále po celé cestě vzhůru zavdávají v zájmu bezpečné chůze příčinu k použití nesmeků, avšak nejdůležitější je stále žijící naděje, …

… že pravé kouzlo na dveře již klepajících Vánoc tu zůstane zachováno.

17. prosince:

Třetí adventně nedělní jitro přišlo zásluhou letecké dopravy se zajímavou symbolikou na obloze.

K rozsvícení předposlední svíce na svérázném adventním věnci v městském parku, resp. k sněhovým poměrům v týden starém porovnání, není co dodat.

16. prosince:

Minulou sobotu uskutečněná návštěva českobudějovických adventních trhů si žádala opakování, jež pozornému oku přece jen prozradilo změnu – zcela čisté střechy budov, které se v předešlém týdnu ještě bělaly.

Takže jedinou, ke všemu uměle vytvořenou připomínkou zimy …

… zde zůstalo kluziště poblíž historické Samsonovy kašny.

Jeho návštěvnost se ukázala velmi slušnou …

… a náměstí určitě sluší tento kuriózní sezónní převlek.

15. prosince:

Vida, mrazík se opět pokouší přitlačit na pilu – výsledkem je sice víceméně jen výzdoba oken, ale i ta se v předvánočním období počítá.

14. prosince:

Stále pokračující mizení nedávné vydatné bělostné pokrývky …

… je aspoň provázeno působivými výjevy na obloze.

13. prosince:

Bez nezbytného sněhového doprovodu působí adventní a vánoční výzdoba poněkud bizarně.

12. prosince:

Zatímco v případě Vimperka (a obecně nižších poloh) se sníh pomalu, ale jistě stává minulostí, dalo se předpokládat, že o šest set a více nadmořských metrů výše by tomu tak být nemuselo.

A také není – náš Boubín si svou bohatou bělostnou pokrývku s přehledem udržel, …

… třebaže mu do toho celkem pochopitelně také promlouvaly sluneční paprsky.

Měly tu však sílu pouze na vysvobození stromů od sněhové zátěže a mírné slehnutí původně vyšší vrstvy na zemi.

Výsledný krajinný obraz tím ovšem nikterak netratí na vysoké působivosti, …

… ba naopak nabyl svérázné dynamiky, ba místy přímo dramatičnosti.

Nejen vstup do rozhledny, …

… nýbrž i většina jejího schodiště momentálně vybízí ke krajní opatrnosti, …

… neboť jediný nepozorný krok na nebezpečně zledovatělém povrchu by mohl snadno vyústit v krajně nepříjemný zážitek. Ostatně pro celou poměrně kluzkou cestu vzhůru lze momentálně jedině doporučit vylepšení obuvi nesmeky.

Rozhled do širého okolí nabídl po celém obzoru zajímavou konfrontaci nebeského blankytu …

… s opticky nízko posazenou oblačností, spolehlivě dnes zakrývající celý obvykle viditelný alpský pás …

… a na vnitrozemském směru vytvářející kontrastní pozadí dosud zasněženým partiím.

Jak vidno, okolní smrčiny si místy dokázaly na severní straně udržet zbytky bělostné výzdoby.

Teplotní rozdíl oproti nižším polohám zde byl poměrně markantní, neboť třeba Basumské louky hlásily +7,5°C . Jihovýchodní vítr o nárazové rychlosti 8,5 m/s (30,6 km/h) pak vzbouzel pocitově dojem, že teploměr by měl ukazovat ještě nižší hodnotu.

Udrží-li se takové či podobné podmínky, což tu nebývá zásadním problémem, včera v souvislosti s vimperským děním vzpomenutý vánoční evergreen Irvinga Berlina nebude na Boubíně pouhým snem, neboť se dočkáme skutečných bílých Vánoc.

11. prosince:

Stále trvající astronomický podzim nás v předešlém týdnu výrazně namlsal dokonalou předčasnou simulací nefalšované zimy – pakliže nebereme pro změnu v potaz meteorologickou zimu, která se dle své charakteristiky naopak skutečně předpisově přihlásila 1. prosince. Dnes se ovšem zdá, že za necelé dva týdny budeme skutečně jen “snít o Vánocích bílých”, neboť vše velmi intenzivně taje a k tomu co chvíli drobně prší.

10. prosince:

Porovnání druhé adventní neděle s první představuje diametrální rozdíl – v městském parku se čím dál víc opět hlásí k světu holá dlažba.

9. prosince:

Pakliže se po déle trvajícím mrazíku téměř skokově oteplí a původní sněžení přejde v déšť, lze zákonitě očekávat, že následkem bude všudypřítomná výstavní ledovka.

A přesně ta ochromila druhého prosincového sobotního rána nejen Vimperk, v němž se mimo jiné stala příčinou zrušení odpolední “Andělské pošty” v městském parku. V průběhu dne se ji nicméně zdařilo technickým službám za nemalého přispění citelně hřejivých slunečních paprsků zvládnout, …

… takže bylo bez problémů možno vydat se třeba na tradičně působivé českobudějovické adventní trhy, jejichž pokročilou přípravu jsme ve fotokronice společně sledovali již 18. listopadu.

Skvostná sváteční atmosféra vždy nejlépe vynikne za soumraku či tmy, …

… která není v žádném případě překážkou bohaté návštěvnosti, ba naopak díky skvostnému nasvícení ji s nemalou pravděpodobností ještě zvyšuje.

Dnešního večera byl navíc kulturní program bohatší o cca hodinové vystoupení hard rockové skupiny Deep Purple South Bohemia Revival, a třebaže se ani náznakem nejednalo o adventní hudební žánr, výsledné hodnocení bylo možno formulovat jedině v superlativech, což ostatně potvrzovalo i množství nadšených posluchačů.

Pro ty, jimž hard rock nevyhovoval, …

… byl koneckonců všude, kam ucho doslechlo, k dispozici dostatek jiné, …

… skutečně adventní či přímo již vánoční hudby.

Českobudějovický advent (jak se celá akce oficiálně nazývá) lze určitě jedině doporučit, neboť každý návštěvník si tu dozajista přijde na své.

8. prosince:

Po mírném oteplení se opět přihlásil ke slovu mrazík, …

… v noci až desetistupňový, ba leckde i silnější.

7. prosince:

Oproti uplynulému víkendu a počátku týdne sněhové pokrývky vlivem oteplení zřetelně ubývá, ovšem dnešní den jako by si to chtěl vynahradit většinově zataženou oblohou a občasným čerstvým drobným sněžením. Tím působivějším se jevilo večerní protržení té ocelově šedomodré pokrývky s purpurovým symbolem nekonečna … svébytným slunečním rozloučením, jemuž shůry přihlížela tajemná světlooká tvář.

6. prosince:

Na správně zvoleném místě (které si člověka samo v pravý čas zavolá) …

… se každá zimní noc stává sváteční, tajemnou, plnou pradávných příběhů.

5. prosince:

V den svatomikulášské nadílky se obloha blýskla skvostnými výjevy … v jednom prchavém okamžiku jako by se z ní usmíval sám jmenovaný světec.

4. prosince:

Mrazivá jitra dávají mimo jiné poznat, …

… že zažitá představa bílého sněhu je pouhou iluzí, …

… neboť realitou je odraz okolních barev počínaje oblohou.

3. prosince:

Když v noci konečně přestalo sněžit, každý si jistě oddechl a dnešního jitra raději uvítal poctivý mrazík, provázený ovšem krásným slunečnem.

2. prosince:

Obřad rozsvícení vánočního stromu před první adventní nedělí je za námi …

… a po dnešním ranním probuzení do rekordně napadlého minimálně půl metru sněhu netřeba zdůrazňovat, že tentokrát se mu dostalo maximálně autentické, Vánoce dokonale evokující atmosféry.

  1. prosince:

Poslední listopadová noc přinesla zprvu nenápadné drobné sněžení, které se však zásluhou své nepřetržité vytrvalosti stalo zdrojem nemalého překvapení – dosavadní vimperské sněhové zásoby doznaly přebohatého navýšení, …

… takže technické služby měly od samé první prosincové časně ranní tmy co dělat, aby zprovoznily městské komunikace.

A nutno dodat, že zdaleka není vyhráno, neboť zmíněné sněžení pokračovalo v neztenčené intenzitě po celý den – ke všemu se zcela stejnou vyhlídkou na celý víkend.

Již noční procházka městem naznačila své, …

… především potvrdila stoprocentní naplnění meteorologických prognóz – sněžení, sice drobné, ale tím ve výsledku nebezpečnější, nezastavilo ani na vteřinu.

Nu, toto náměstí je o poznání jiné nežli ranní …

… a zdaleka není u konce svých sněhových přídělů.

Překvapení jistě neskrýval ani svatý Florián, patron hasičů … a možná mu šlo kamennou hlavou, jak by to asi dopadlo, kdyby někde v okrajových, momentálně naprosto nesjízdných částech města vypukl požár.

Vánoční strom se bude rozsvěcet – a ke všemu namísto náměstí opět v městském parku – až zítra, ale jeden už tu s nemalým půvabem, za nějž vděčí právě sněhu, přece září.

Kdo nezná kašny vimperského náměstí, sotva by v této sněhem upravené skulptuře hledal Pannu Marii .

Představa, jak budou vypadat všechna navštívená místa příštího rána, …

… je nanejvýš živá. I v této chvíli lze jedině všem přát, aby nepotřebovali pomoc lékařské záchranné služby – z hlediska sjízdnosti by ve většině byli bez šancí, případně aby zdárně přečkali stále více se množící výpadky elektřiny … jednoduše shrnuto: něco takového už to dlouho nebylo.