„Výstavou Mechanické Vánoce chceme v malých i velkých návštěvnících podnítit zájem o naše tradiční vánoční lidové zvyky a obyčeje, ale především jim ukázat jemnou mechanickou práci, trpělivost a um autorů jednotlivých exponátů zařazených do výstavy, uvedl autor výstavy Petr Nekuža.

Unikátem je mechanický vesnický betlém z roku 1955  pocházející z dílny Karla Šebely a mechanický vánoční stromeček z roku 1925 od Jaroslava Melicha.

Zaujmou i dioramata

Výstava rovněž celou řadu detailně vypracovaných dioramat řemeslných dílen, modelů strojů a technických staveb vytvořených Karlem Šebelou v 50. až 60. letech minulého století.

Video
Video se připravuje ...

Technické muzeum otevřelo unikátní výstavu Mechanické Vánoce TV Blesk Zdeněk Matyáš

Součástí výstavy je i klasický betlém s dřevěnými figurkami Jiřího Merty, který velkou část svého profesního života věnoval v muzeu industriální archeologii. Podílel se rovněž na rekonstrukci památek ve správě Technického muzea, Šlakhamru v Hamrech nad Sázavou a vytvoření expozice železářství ve Staré huti u Adamova.

„Kromě figurek Svaté rodiny a řemeslníků jsou zcela neobvyklou součástí Mertova betlému i technická zařízení jako hlubinný důl či mlýn s vodním kolem,“ upozornil Nekuža. Výstava potrvá v Technickém muzeu až do 21.ledna příštího roku.

Fotogalerie
14 fotografií