Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

TIPY NA DÁRKY: Světlo i smích zajistí na Vánoce Obamová i Šíp

  16:00
Je tu zas. Na dárky čas. Prostý rým, nechť čtenář autorce odpustí a přijme již tradiční tipy kulturní redakce MF DNES na to nejzajímavější z oboru, co lze tyto Vánoce darovat. Sváteční tipy otevíráme tradičně knihami. V dalších dnech vyjdou ještě tipy na hudbu, divadlo či filmy.
Obálky knih z tipů na vánoční dárky kulturní redakce iDNES.cz a MF DNES

Obálky knih z tipů na vánoční dárky kulturní redakce iDNES.cz a MF DNES | foto: koláž redakce

Čím jiným začít než příběhem královny? Královny módy Coco Chanel. O jejím životě už bylo napsáno mnohé, zaujmout proto novým titulem není snadný úkol. Britská spisovatelka Justine Picardie se ho však zhostila s pečlivostí sobě vlastní už před lety.

A protože ji pečlivost provází nadále, po více než dekádě vydává knihu znovu. Doplněnou o spoustu nových informací. Srdcervoucích, obdivuhodných i tajemných, které vyšly najevo o slavné návrhářce v posledních letech. Kniha se jmenuje Coco Chanel: Legenda a skutečnost.

Dva skutečné životní příběhy přinášejí i tipy z kategorie knih „nápomocných“. Vyprávění v nich totiž prezentuje takové množství lásky a touhy žít, že se jednoduše nejde nenechat inspirovat. Ať už jde o novou knihu Michelle Obamové Světlo v nás, v níž bývalá první dáma USA radí, jak si poradit v nejisté době, nebo o příběh Silvie Vasquez-Lavado, která v knize Ve stínu hory popisuje výstup na Mount Everest i vyrovnání se se sexuálním zneužíváním a divokým dospíváním.

Pomoci, obzvlášť dětem, mohou další dvě novinky. V první od Václava Vokolka Aby se holky nebály přichází na přetřes téma strachu. Tak, aby se pro čtenáře a čtenářky stal do budoucna pohonem, inspirací a včasným upozorněním, nikoliv brzdou a limitem. Druhá kniha nese název Do puntíku a hledá odpovědi na otázky „kde končí nekonečno?“, „jak vznikl svět?“ nebo „jsou lidé dobří?“.

Malým čtenářům svou knihu věnovala také Petra Soukupová. V Divných dětech a smutné kočce navazuje na Klub divných dětí z roku 2019 a vypráví o prázdninovém dobrodružství, které hrdiny a hrdinky zavede k „dozvídání se zvláštních věcí – o světě i o sobě“.

Bible i svoboda

K dozvídání se náramně hodí i následující knihy. O česko-britských vztazích vypráví Bohemia a Albion od Milana Jakobce a naději všem láskychtivým může dodat novinka Floriana Illiese Láska v časech nenávisti, ve které pátrá po velkých milostných příbězích 30. let minulého století. Prostor dostává třeba Jean-Paul Sartre se Simone de Beauvoirovou nebo Henry Miller s Anais Ninovou.

Do minulosti hledí i Lea Ypi, která si za titul Svobodná vysloužila ocenění kniha roku 2021 od časopisu The New Yorker nebo deníků The Guardian a Financial Times. Albánská autorka se zamýšlí nad tím, zdali umíme být svobodní a co to v různých historických i geografických kontextech znamená. Knize dala podtitul „Jak jsem dospívala na konci dějin“.

V tipech již tradičně nemohou chybět dvě nejen obsahově ale taktéž výtvarně silné publikace. První je Akční Bible, která komiksovým jazykem vypráví nadčasové příběhy od stvoření světa přes Noemovu archu až po zničení Sodomy. Za první částí Starý zákon – Stvoření světa stojí brazilský ilustrátor Sergio Cariello.

Karel Šíp převzal cenu Miroslava Švandrlíka. Uspělo také Putování leklé ryby

O něco „modernějším“ tématem se zabývá ve výtvarně poutavé podobě kniha Fake over. Autorka Nereida Carrillová slibuje „vše, co jste kdy potřebovali vědět o fake news a jiných internetových neřádech“.

A na závěr ještě pár titulů, které na pultech v knihkupectvích opravdu nelze přehlédnout, avšak zmínky si zaslouží. Je to novinka Haliny Pawlowské Rande, soubor nejlepších povídek, scének i písňových textů Karla Šípa nazvaný To nejlepší z Best of a tradiční sváteční povídkový soubor od nakladatelství Listen: tentokrát s názvem Veselé Vánoce, Terezko, který vychází z názvu povídky Michaely Klevisové. Svými texty přispěli Alena Mornštajnová, Bianca Bellová, Marek Epstein nebo Viktorie Hanišová. Tak Veselé Vánoce, milý čtenáři. Ať ti čtení přes svátky i příští rok dělá jen radost.

Napínavé detektivky a trocha historie

aneb vánoční tipy Aleny Slezákové

Polský publicista Witold Szablowski vyzpovídal desítky lidí a jejich výpovědi shromáždil ve vtipné i poučné knize Rusko pohledem z kuchyně. Hodně napovídá podtitul Jak budovat impérium nožem, naběračkou a vidličkou. Setkáme se v ní s kuchařem, který neopustil cara Nikolaje a byl společně s carskou rodinou popraven, či s kuchařem Stalinovým. Jednotlivé kapitoly doplňují recepty na zajímavá jídla.

Do ještě tvrdší diktatury nahlíží titul Můj život v Severní Koreji. Tamní rodačka Pak Čihjon dokázala ze země uprchnout, dnes žije v Británii. Její dramatické vyprávění je bolestivé, ale nechybí v něm naděje.

A po napětí realistickém smyšlené. Příběh plný zvratů a intrik Zmiz, dokud můžeš napsala Rebecca Zanetti. Nechává v něm agentku Laurel Snowovou pátrat po zabijákovi, který oběti zdobí černými květy.

A na závěr detektivka Václava Křivance Sagittarius. To slovo znamená střelec – a v těle nahé ženy visící na stromě na šumavském Špičáku je zabodnuto devět šípů. Že by mohlo jít o sériového vraha, brzy potvrdí podobné nálezy. Vraždí náboženský fanatik, či šílenec?

Byl táta jako Trautenberk? V něčem ano, vzpomíná David Prachař

  • Nejčtenější

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

5. května 2024  15:11,  aktualizováno  18:41

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

29. dubna 2024

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ňadra ze všech úhlů. Benátky vystavují nadčasovou a kdysi cenzurovanou krásu

4. května 2024  10:08

Jaké je jedno z nejranějších a nejtrvalejších témat v umění – a zároveň jedno z nejvíce...

Zemřel Miroslav Imrich, hlas Tanga a Abraxasu. Tělo našli u železniční trati

5. května 2024  16:55,  aktualizováno  23:01

Odešel jeden z hlasů a ústředních členů kapely Abraxas. Zpěvák a skladatel Miroslav Imrich zemřel...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Čórtův hrád, tam strašá. Co víte o Tajemství hradu v Karpatech?

1. května 2024  13:15

Na prvního máje si můžete v televizi dopřát komediální klasiku Tajemství hradu v Karpatech. Pokud...

Bagárová zrušila „vysněný“ koncert v O2 areně. Kvůli ztrátě radosti, tvrdí

6. května 2024  12:28

Plánovaný zářijový koncert Moniky Bagárové v pražské O2 areně se neuskuteční. Zpěvačka se jej...

RECENZE: Když Etzler s Vlasákovou servírují místo předkrmu výčitky

6. května 2024  10:43

Na hodně netradiční večeři dvou hašteřících se párů zve pražské Divadlo Lucie Bílé. Ve spolupráci s...

VIDEO: Iveta Bartošová byla výjimečná, říká její dvorní fotograf Schmiedberger

6. května 2024

Zavzpomínat na zpěvačku Ivetu Bartošovou mohou její fanoušci prostřednictvím aktuálně vydané knihy...

Zemřel Miroslav Imrich, hlas Tanga a Abraxasu. Tělo našli u železniční trati

5. května 2024  16:55,  aktualizováno  23:01

Odešel jeden z hlasů a ústředních členů kapely Abraxas. Zpěvák a skladatel Miroslav Imrich zemřel...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...