so., 2. prosinec 2023 15:35

Ve Valašských Kloboukách se uskuteční 30. ročník Valašského mikulášského jarmeku

Mikulášský průvod 2022 Mikulášský průvod 2022 Zdroj: město Valašské Klobouky
Ve Valašských Kloboukách na Zlínsku začínají přípravy jubilejního 30. ročníku Valašského mikulášského jarmeku. Ten patří mezi nejvyhledávanější adventní akce v kraji. Hosté se mohou těšit na mikulášský průvod, stánky s řemeslnou výrobou a soutěže. Jarmek začíná v pátek 1. prosince rozsvícením vánočního stromu a hlavní část programu se uskuteční v sobotu 2. prosince.

Jarmek započne už 1. prosince rozsvícením vánočního stromu na náměstí ve Valašských Kloboukách, avšak oficiální zahájení připadá až na sobotu 2. prosince takzvaným „slavnostním výtrúbením jarmeku.“

Hlavním motivem letošního jarmeku budou tradice. Na oslavu kulatého výročí chystají pořadatelé program bohatý na adventní zvyky, tradiční řemesla, rukodělné dovednosti, muziku i folklór. „Valašský mikulášský jarmek je tu s námi už tři desetiletí a po celou řadu let se jeho cíl nemění. Chce udržovat tradice valašského kraje a předávat je dalším generacím tak, aby na ně mohly navázat,“ uvedla předsedkyně organizačního výboru Pavlína Žídková.

Na jarmeku budou také probíhat různé soutěže. Organizátoři si připravili soutěž “O najpěknějšího pečeného pána či paní z kynutého těsta“, toto adventní pečivo odjakživa patřilo k mikulášské nadílce na Valašsku. Dalšími tradičními soutěžemi bývají “O najlepší chleba“ a “O najlepší kysané zelé Valašskoklobucka“, do kterých se zapojuje široká veřejnost. “O najlepší starostovskú slivovicu, než sa napálí nová“ je soutěž, kde starostové jednotlivých obcí vybírají „to najlepší, co sa u nich z trnek napálí.“

Vystoupí moravské i slovenské folklórní soubory, cimbálové muziky i dechové hudby. „Na jarmeku bývá vždy veselo. Hudba bude znít nejen na Masarykově náměstí, ale i ve Staré radnici, ve valašských dřevěnicích, v kulturním domě, na gymnáziu a dalších místech,“ uvedla Hana Tarabusová, která organizuje hudební program.

Kvůli jarmeku bude v centru města platit zákaz parkování. Bude zde také k dispozici systém odstavných parkovišť. Pro návštěvníky z okolí bude možnost přijet speciálními autobusy Mikulášského expresu nebo posílenými vlakovými spoji. „Parkování na Valašském mikulášském jarmeku bude složitější, protože hlavní parkoviště na Masarykově náměstí bude už tradičně dějištěm jarmekového programu. Aby byla zachována průjezdnost hlavních tahů, budou v centru platit zóny zákazu parkování,“ uvedl místostarosta Valašských Klobouk Jaroslav Baloušek. Vlakový spoj z Valašského Meziříčí do Bylnice poskytne nevšední zážitek z jízdy parní lokomotivou Velký bejček.

Zobrazeno 315 krát
Naposledy upraveno: so., 2. prosinec 2023 18:29

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste