V nadmořské výšce ho předčí vedlejší Hochalmspitze (3360 m), nicméně Ankogel (3249 m) dal jméno celé horské skupině. Ankogelgruppe je součástí Vysokých Taur a leží ve spolkových zemích Korutany a Salcbursko. Vrchol Ankogelu se nachází přímo na jejich hranici. 

Jako první stanul na vrcholu majestátní pyramidy farmář Patschg v roce 1762. První turistický výstup provedl Karl Thurwieser s lesníkem Riesem v roce 1822.V té době byl Ankogel prvním vylezeným ledovcovým vrcholem v Alpách. Majestátní kamenná pyramida je dnes přístupná i bez ledovcového vybavení, ale ne bez velmi jistého kroku v nestabilním kamenitém terénu, zejména ve vrcholových partiích. 

Ankogel býval o 16 metrů vyšší, než v roce 1932 došlo k mohutnému skalnímu sesuvu, při kterém se zřítila vrcholová část hory. 

Běžně se na Ankogel chodí přes Osnabrücker hütte nebo snadněji přes Hannoverhaus z Mallnitz (ať už s použitím lanovky nebo bez). Obojí znamená dostat se autem na druhou stranu Alp, případně využít Tauernský železniční tunel. Ze severní strany pohoří se dá přijít od Bocksteinu, ale cesta je poněkud delší.

Na Hannoverhaus lanovkou nebo po svých

Chata patří německému Alpenvereinu a leží v nadmořské výšce 2565 m. Je důležitým bodem na trase přechodu Tauernhöhenweg v Národním parku Vysoké Taury. V letní sezóně je obvykle otevřeno od července do poloviny září, zimní sezóna trvá od konce prosince do konce března. 

Současná chata byla uvedena do provozu v roce 2013 a je již třetím Hannoverhausem, který byl pod vrcholem Arnoldhöhe postaven. První sloužil od roku 1888 a druhý od roku 1911. Na stavbě obou z nich měl zásluhu předseda hannoverské sekce a profesor na Hannoverské univerzity Karl Moritz Arnold, na jehož počest byla hora přejmenována Arnoldhöhe a na vrcholu postaveno mauzoleum.

První a nejjednodušší možnost je svézt se lanovkou Ankogelbahn I. a II. Skládá se ze dvou částí s přestupem v mezistanice Hochalmblick (1930 m). U spodní stanice ve výšce 1270 m je parkoviště. Od horní stanice lanovky se pak k chatě sejde během dvaceti minut. 

Pěší trasa z Mallnitz stoupá podél lanovky po značeném chodníku č. 517. Od mezistanice je možné vyrazit přímo podél sjezdovek nebo mírnější pěší trasou. Výstup zabere kolem čtyř hodin a cestou nabídne luxusní výhledy na protější Hochalmspitze a Sauleck.

Náročnější přístupová trasa vede z Böcksteinu. Příjezd na severní stranu masivu je kratší a obejde se bez využití tunelu nebo objíždění přes Gmünd. Parkovat se dá přímo nad severním portálem osmikilometrového Tauernského železničního tunelu. 

Výstup začíná pohodlně po široké cestě podél potoka údolím Anlaufbachtall. Trasa č. 516 přechází potok po lávcel a prudce stoupá lesem. Ten s nadmořskou výškou řídne a otevírají se výhledy. Křížíme několik potůčků, kde se dá doplnit voda. Cesta do sedla Korntauern (2459 m) je dobře značená i v horní části, kde se kde jde hromadou hranatých balvanů. Prosmýkneme se zářezem ve skalnatém hřebeni a pod námi se loukou klikatí sjezdovky nad Mallnitzem.

Sestupujeme dvě stě metrů k jezírku Kleiner Tauernsee a na rozcestí se dáváme směrem k Hannoverhaus. Chvíli ještě klesáme, pak stoupáme do nenápadného sedélka Luggertörl (2380 m), zase chvíli klesáme a pak už rovnou za nosem k Hannoverhaus (2550 m). Podcházíme lanovku, jejíž horní stanice se tyčí kousek nad chatou. 

Zajímavou a náročnou alternativou je spojit výstup z Böcksteinu do jednoho dne. Přečtěte si, jak jsme si užili skoro třicetikilometrový výšlap vylepšený o dva a půl kilometru vertikálního.  

https://www.outver.net/post/ankogel-z-bocksteinu-za-jeden-den

https://www.youtube.com/watch?v=NcJmQ4NTLFk&t=194s

Jihozápadní hřeben od chaty Hannoverhaus

Rozcestník u chaty říká, že cestou č. 520 to na Ankogel to bude 3,5 hodiny. Případným prodloužením je zacházka ke kapli na vrcholu Arnoldhöhe, poblíž které stával starý Hannoverhaus.

Stezka traverzuje jižním svahem Grauleitenspitze. Za ním se odpojuje vzhůru doleva na Ankogel. Směrem doprava bychom klesali k bivakovací chatce Celler Hütte, která může být záchytným bodem vícedenního přechodu. 

Suťovým svahem přecházíme pár sněhových polí. Ledovec Lasacher Kees se krčí nalevo pod námi. Většinu léta mačky potřebovat nebudeme, ale náročnost výstupu jsem jako vždy řídí aktuálními podmínkami. 

Stoupáme hřebenem na Kleiner Ankogel  (3096 m). Cesta je značená, vede jednoduše přímo nahoru mezi rozlámanými balvany. Kamenné mohyly značí předvrchol na Kleiner Ankogel (3096 m). Zde se stáčíme nalevo a zbývá 150 metrů k vrcholu. Poněkud strměji stoupáme kamenitým hřebenem na sever až k vrcholovému kříži. Skála je zde lámavá a vyžaduje určitou dávku opatrnosti. 

Od východu z Osnabrückerhütte

Náročnější variantou je přístup od východu přes chatu Osnabrückerhütte. Chata leží v nadmořské výšce 2022m, otevřená je od poloviny června do poloviny října a patří německému Alpenvereinu sekci Osnabrück. Menší kamenná chata má kapacitu něco málo přes padesát nocležníků. 

Z parkoviště u přehrady Kölnbreinspeicher (1912 m) vystoupáme převýšení pouhých 200 metrů. Přehrada se nachází na konci údolí Maltatal a dá se sem dojet po zpoplatněné vysokohorské silnici Hochalmstrasse.

Z parkoviště na východním konci hráze obcházíme přehradu po severním okraji po široké značené cestě č. 537. Od konce jižního okraje přehrady přichází stoupání údolím potoka Fallbach. Výstup zabere asi dvě hodiny. 

Výstup od chaty pokračuje údolím potoka Fallbach. Trasa je značená číslem 538. Pohybujeme se po levém břehu potoka a cestou míjíme několik vodopádů. Nad skalním prahem se stezká stáčí doprava a pokračuje severním směrem k dvojici jezer Unterer a Oberer Schwarzhornsee. Obě jezera se obchází zprava až k rozcestníku v sedle Zwischenelendscharte (2676 m). Odsud máme krásný výhled na východní hřeben Ankogelu a ledovec Kleinlendkees.

Skalnatým hřebenem přicházíme na okraj ledovce Kleinlendkees. Po jeho jižním okraji stoupáme až na závěrečný hřeben. Čeká nás lezení I-II.UIAA a exponovaný terén. 

Náročnost túry záleží na stavu ledovce a množství sněhu. Nezapomeňte si dopředu ověřit aktuální podmínky a předpověď počasí. Stav ledovce a případných trhlin se v průběhu sezóny mění. Kromě maček a cepínu potřebujeme pro bezpečný výstup kompletní vybavení na ledovcovou túru. Je potřeba ovládat navázání na lano a techniku bezpečného pohybu v lanovém družstvu. 

Užitečné odkazy:

Pro přepravu železničním tunelem:

https://www.oebb.at/en/regionale-angebote/kaernten/autoschleuse-tauernbahn

Chaty:

https://www.alpenverein.de/verband/huetten-und-wege/huetten-des-bundesverbands/hannoverhaus

https://www.osnabrueckerhuette.at/