Ceny chat a chalup se snižují, mnohdy o desítky procent. Jak to vypadá v Královéhradeckém kraji?

3. prosinec 2023 08:27

Zájem o nákup chat a chalup je v současné době nízký. Ceny rekreačních objektů v některých regionech České republiky v posledním roce klesly až o desítky procent. Situaci v Královéhradeckém kraji mapovala reportérka Natálie Poláková. 

Platí propad cen chat a chalup také v Královéhradeckém kraji?
Platí. Oslovila jsem několik realitních kanceláří a inzertních webů a ty mi potvrdily, že tento trend v našem regionu pozorují už od loňského roku.

Čtěte také

Za nižší zájem o nákup rekreačních objektů podle nich může rostoucí inflace, zvýšení úrokových sazeb u hypoték a razantní nárůst cen energií. Chaty a chalupy se pro lidi zkrátka staly finančně nedosažitelnou zbytností.

Pokud už lidé chalupy kupují, tak s cílem v nich trvale bydlet. Realitní makléři potvrdili, že ceny rekreačních objektů v Královéhradeckém kraji za poslední dva roky klesy o 15 až 30 procent. Za chalupu o velikosti 100 metrů čtverečných lidé v současnosti zaplatí 2,5 až 3 miliony korun.

O jaké typy chat a chalup mají lidé největší zájem?
Vybírají podle velikosti pozemku, technického stavu budovy a energetické náročnosti. Tím nejdůležitějším kritériem je ale lokalita. Nejméně klesá cena chalup v Krkonoších, poté následují Orlické hory a zbytek kraje. Největší zájem je o chalupy v městské zástavbě nebo v dostupnosti MHD. Nejhůře jsou na tom objekty na odlehlých místech.

Čtěte také

Já jsem na dvě takové osamocené chalupy na prodej narazila na Rychnovsku, konkrétně v Liberku a ve Slatině nad Zdobnicí. Když jsem se ptala realitních makléřů na to, jak to s nimi vypadá, tak jsem zjistila, že jsou v nabídce už déle než rok a zájem o ně zatím nikdo moc neprojevil.

Jejich cena se pravidelně snižuje, majitelé ale další zlevňování už odmítají, protože samozřejmě nechtějí své pozemky prodat pod cenou. Naopak zvažují, že si je nakonec ponechají a pronajmou.

Budou ceny chalup dál klesat? Jaké jsou odhady expertů?
Podle realitních makléřů by se to mělo postupně zastavit, a to právě proto, že lidé nechtějí prodávat chalupy pod cenou a pod určitou hranici už zkrátka nepůjdou. Výrazný propad cen nemovitostí by tedy hrozit neměl.

Spustit audio

Související