Andy Williams: Born free

3. prosinec 2023

O osiřelou lvici Elsu se v africké divočině postarali na konci 50. let manželé Adamsovi a to takovým způsobem, aby se mohla vrátit zpět do divočiny. Byly o tom napsány knihy a natočen film Volání divočiny, v němž zazněla dnes již evergreenová skladba.

Každý muzikant měl v mládí nějaký vzor, kterému se chtěl vyrovnat nebo z jehož tvorby čerpal. A nakonec se nemusí jednat jen o muzikanty, ale jsme toho svědky u jakékoli profese a činnosti. V HHL však zůstaňme u muzikantů. Jeden z nejpopulárnějších československých zpěváků 50. a 60. let Milan Chladil se jednou nechal slyšet, že jedním z jeho největších pěveckých vzorů je americký zpěvák Andy Williams. Ten byl sice o několik let starší, ale oba spadali do stejné generace interpretů propadlých swingové muzice.

Williams vyrůstal v poněkud větším světě a tak za život stihl prodat miliony alb, z nichž se osmnáct stalo zlatými. To všechno, ale až po letech kariéry. Zpočátku se o velkém světě mluvit nedalo. Narodil se v zemědělské oblasti ve státě Iowa, kde otec vedl pěvecký sbor. Andy a jeho sourozenci se stali členy a když začali projevovat nevšední talent, stali se místními hvězdami. Jejich renomé se dostalo nejen za hranice státu a nakonec i za hranice kontinentu, kde účinkovali na začátku 50. let. Když se část skupiny oženila, Andy zkusil štěstí jako sólista. A povedlo se. V hudebním průmyslu pak působil více než sedmdesát let. Byl ceněn nejen pro svůj pěvecký projev, ale i pro své názory. Když se objevila rocková hudba, na rozdíl od svých vrstevníků to chápal jako logický vývoj.

Na začátku šedesátých let byl Andy Williams vedle Franka Sinatry a Elvise Presleyho považován za nejúspěšnějšího zpěváka na světě. V jeho podání se proslavilo několik filmových melodií, z nichž jedna z filmu o lvici Else nese název Born Free.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio