Přejít k hlavnímu obsahu
Tipy a triky

Když jsou Windows příliš zvědavá: bezplatný nástroj zastaví slídění po vašich datech

Pavel Trousil 03.12.2023
Zdroj: Vygenerováno v Midjourney

Šikovný nástroj W10Privacy obsahuje mnoho možností nastavení ochrany soukromí pro váš počítač se systémem Windows a zabraňuje systému slídit po vašich datech. Nyní byla vydána nová verze 5.0 tohoto bezplatného softwaru, která podporuje i verzi Windows 11 23H2.

Kapitoly článku

Nástroj na ochranu soukromí W10Privacy od vývojáře Bernda Schustera dospěl do verze 5.0.0.0. Novinkou je podpora nejnovější verze systému Windows 11 23H2, ze které software dokáže odstranit více než desítku uživatelských a systémových aplikací. Aktualizace také slibuje čisté odinstalování prohlížeče Microsoft Edge.

Privacy
Win10Privacy je užitečný nástroj pro ochranu soukromí v systému Windows. Na pár kliknutí v něm omezíte možnosti slídění operačního systému a dalších aplikací. Zajímavá je především záložka "Privacy".
Zdroj: Screenshot nástroje W10Privacy, redakce

Win10Privacy: Užitečný nástroj pro ochranu soukromí v systému Windows

Bezplatný nástroj W10Privacy umožňuje lepší kontrolu nad osobními údaji ve Windows. Navzdory názvu software již dlouho nabízí podporu i pro nástupce systému Windows 10, tedy pro systém Windows 11. Software obsahuje řadu nastavení ochrany soukromí a několika kliknutími omezí ty služby, které shromažďují více dat, než je nutné. Sdílení dat můžete pomocí tohoto nástroje omezit v celkem sedmi podkategoriích.
 

Edge
Nová verze umí například z Windows odinstalovat prohlížeč Edge od Microsoftu.
Zdroj: Screenshot nástroje W10Privacy, redakce

Velmi zajímavá je zde karta "Privacy". Najdete zde mimo jiné možnost deaktivovat reklamní ID napříč aplikacemi, detekci polohy nebo přístup aplikací k informacím o jménu, obrázku a účtu. Kromě klasického nastavení ochrany dat můžete provést také nastavení pro Síť, Průzkumníka, Služby, Vyhledávání, OneDrive a Úkoly. Pokud si nejste jisti, co přesně konkrétní položka znamená, můžete na ni najet myší a získat další vysvětlení.

Mohlo by vás zajímat

Upozornění: Některé služby fungují pouze tehdy, pokud jim povolíte přístup do určitých oblastí a k určitým zařízením. Například videohovor přes Skype nebude fungovat, pokud aplikaci zakážete přístup k mikrofonu nebo kameře. Než služby vypnete nebo jim zakážete přístup, zvažte, zda služba potřebuje ke správnému fungování konkrétní oprávnění.

Zdroj: Win10Privacy


Máte k článku připomínku? Napište nám

Sdílet článek

Mohlo by se vám líbit








Všechny nejnovější zprávy

doporučujeme


články odjinud