Premier League - souhrn 14. kola: Thriller na Etihad Stadium. V hlavní roli Son

02.12.2023, 18:05, aktualizováno 03.12.2023, 19:29
Komentáře a souhrny
Smutný hrdina Son Heung-min (© AFP)

Neuvěřitelnou přestřelku nabídla zlatý hřeb nedělního programu - Manchester City nad Tottenhamem dvakrát vedl, v poslední minutě však na konečných 3:3 srovnal Kulusevski. Arsenal proti Wolves zhodnotil povedený úvod, má další výhru a s ní spojenou jistotu, že bude i po tomto kole na prvním místě tabulky. Liverpool přestřílel Fulham a nepřipustil zaváhání. Chelsea, navzdory dlouhému početnímu oslabení, porazila Brigjton, přesto zůstává hluboko ve středu tabulky. Burnley v souboji nováčků zostudilo Sheffield United.

Manchester City - Tottenham Hotspur 3:3

03.12.2023 17:30

Góly: 9. Heung-min Son (vl.), 31. Phil Foden, 81. Jack Grealish - 6. Heung-min Son, 69. Giovani Lo Celso, 90. Dejan Kulusevski

S výraznými absencemi bojující fotbalisté Tottenhamu překvapili Etihad Stadium, když ve 14. kole Premier League remizovali s Manchesterem City 3:3. Jednou z hlavních postav zápasu se stal Heung-Min Son, jenž nejprve poslal v šesté minutě Spurs do vedení, jen o tři minuty později si ovšem vsítil vlastní gól. Domácí se poté prosadili ještě dvakrát, urputný soupeř však pokaždé našel na jejich trefy odpověď. Pod definitivní podobu výsledku se podepsal v 90. minutě Dejan Kuluševski, jenž tak zamezil první čtyřzápasové sérii porážek Spurs od roku 2004. V táboře The Sky Blues naopak zavládl smutek, protože si připsali třetí dělbu bodů v řadě.

Zatímco mezi srpnem a říjnem Ange Postecoglou posbíral třikrát v řadě cenu pro nejlepšího manažera měsíce, jelikož jeho tým šlapal jako namazaný stroj, duelem s Chelsea ze začátku listopadu se vše pokazilo. Při výrazné porážce totiž Spurs ztratili několik hráčů pro disciplinární, ale zejména také zdravotní důvody, a s těmito absencemi se nedokázali vypořádat. Lehká klopýtnutí postihla v posledních týdnech i favorita soutěže, byť v případě Citizens se tato zaváhání rovnala jen dvěma po sobě jdoucím remízám.

Po úvodní aktivitě favorita Tottenham šokoval v šesté minutě Etihad Stadium. Po skvělém sprintu přes celé hřiště zakončil učebnicový brejk Son, jenž tvrdou pumelicí doslova propálil Edersona. Korejskému kanonýrovi ovšem úsměv na tváři příliš dlouho nevydržel. Jen o pár chvil později si totiž vstřelil vlastní gól, když po přímém kopu Citizens nešťastně tečoval centr od Juliána Álvareze za záda bezmocného Guglielma Vicaria. Hráči v bledě modrých dresech i nadále tlačili na rozehrávku soupeře, což jim vyneslo další obrovskou šanci. Tu ovšem spálil Erling Haaland, který trestuhodně netrefil poloodkrytou branku. Manchester nakonec svou územní převahu ještě v první půli využil. Po půlhodině hry se prosadil Phil Foden, který po přihrávce od Álvareze na hranici malého vápna umístil míč do levého rohu hostující brány.

Tottenham mohl být rád, že do druhého dějství nastupoval pouze s jednogólovým mankem, jelikož Citizens v první půli dvakrát rozezvonili tyč. Ještě větší radost ovšem pro Kohouty přišla v 69. minutě, kdy Giovani Lo Celso krásnou technickou střelou k levé tyči vyrovnal. The Sky Blues se nechtěli se třetí remízou v řadě spokojit, a tak se v závěru utkání snažili vsítit vítězný gól. Vstřelit branku se nakonec povedlo střídajícímu Jackovi Grealishovi, který po asistenci od Haalanda z pokutového území propálil Vicaria. Rozhodující trefa to však nebyla, jelikož v 90. minutě srovnal přesnou hlavičkou pod břevno Kuluševski.

Noční můra Pepa Guardioly v podobě soubojů s Tottenhamem se tak znovu zhmotnila a jeho svěřenci získali jen bod. V příštím kole se už 6. prosince představí na půdě Aston Villy, Spurs o den později přivítají West Ham.

Více informací k zápasu

West Ham United - Crystal Palace 1:1

03.12.2023 15:00

Góly: 13. Mohammed Kudus - 53. Odsonne Édouard

West Ham remizoval ve 14. kole Premier League na svém hřišti s Crystal Palace 1:1. K dalšímu úspěchu Kladiváře znovu nasměroval český reprezentant, tentokrát se ovšem místo Tomáše Součka, jenž nastoupil s kapitánskou páskou, zapsal do statistik asistencí na gól Vladimír Coufal. Ten tak zároveň dorovnal svého dlouholetého spoluhráče v počtu pomyslných kanadských bodů, když se podílel už na páté brance The Irons v ročníku. Radost mu ale nevydržela, jelikož po změně stran rozhodl o smírném výsledku Odsonne Édouard.

V Londýně se po uplynulém týdnu zase začala opěvovat forma Součka. Kapitán české reprezentace skóroval v pěti soutěžních duelech, z toho hned třikrát v dresu West Hamu, kde jeho zásah pokaždé znamenal vítěznou trefu. Otestovat sílu Kladivářů tentokrát přijelo Crystal Palace, kterému právě spolehlivý kanonýr scházel, neboť Orli vyhráli z předchozích šesti klání pouze jednou. Ve vzájemných zápasech těchto celků však nouze o góly nebývala, protože v posledních 12 případech se pokaždé prosadily oba týmy.

Blízko ke vstřelení úvodní branky měli v 11. minutě hosté poté, co se Édouard dostal ve vápně k odraženému míči, ke své smůle jej však poslal nad. Krátce nato se měnilo skóre na druhé straně hřiště. Skvělou práci Coufala u postranní čáry dokázal gólově zužitkovat Mohammed Kudus, který se po přihrávce českého zadáka trefil pohotovou přízemní střelou. Ve 28. minutě ale Coufal při rozehrávce chyboval, čehož mohl využít Jordan Ayew. Zkušený ghanský fotbalista však prudkou ranou rozezvučel pouze tyč za brankou The Hammers.

Do druhé půle vstoupili dobře hráči West Hamu, čehož mohli velmi brzy využít i ke změně skóre. Střílený centr Kuduse totiž skončil i díky počínání Součka v síti, radost domácích ale krátce nato pokazil zdvižený praporek. V 53. minutě navíc přišel pro Kladiváře trest za hrůzostrašnou rozehrávku Konstantinose Mavropanose. Tu vystihl Édouard a po navedení míče do dobré střelecké pozice přízemní ranou k tyči srovnal. Vedení domácím mohl vrátit ve vápně osamocený Emerson, jeho rána ale ohrozila pouze fanoušky za bránou Eagles.

Crystal Palace v malém londýnském derby určitě nezklamalo a získalo cenný bod. Orli se v příštím kole představí 6. prosince doma proti Bournemouthu, West Ham o den později navštíví Tottenham Hotspur Stadium.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Brighton & Hove Albion 3:2

03.12.2023 15:00

Góly: 17. Enzo Fernández, 21. Levi Colwill, 65. Enzo Fernández (pen.) - 43. Facundo Buonanotte, 90+2. João Pedro

Chelsea ve 14. kole anglické Premier League o něco vylepšila náladu svých fanoušků, když si na Stamford Bridge poradila s Brightonem po výsledku 3:2. V gólovém utkání se stal hrdinou Blues Enzo Fernández, jenž vsítil své dvě premiérové branky v anglické lize. Před přestávkou byl sice po zbytečném faulu vyloučen Conor Gallagher a nabídl soupeři přesilovku, ta však zůstala využita jen částečně po zásahu ve formě hrajícího Joaa Pedra. Blues tak na domácím stadionu zdolali Seagulls až na čtvrtý pokus, předchozí tři vzájemná měření sil totiž vždy skončila bodovým ziskem hostů.

Manažer domácích Mauricio Pochettino byl po posledním ligovém výkonu svých svěřenců pořádně rozzlobený. Chelsea totiž padla na stadionu absencemi ovlivněného Newcastlu 1:4, což argentinský kouč označil za nejhorší výkon The Blues v ročníku. Londýňany nečekalo nic snadného ani proti Brightonu, který se v listopadu výkonnostně zvedl a v případě vítězství by se dostal na dostřel pohárovým pozicím.

Modří sice v úvodu nepůsobili zcela komfortně v kombinační hře, pomohli si však standardní situací. Po rohovém kopu z pravé strany se totiž v 17. minutě dostal k míči Benoit Badiashile, který ho okamžitě vracel přes hlavu zpět do malého vápna. Tam už si balon ve vzduchu našel Fernández, jenž jej poslal hlavičkou do sítě.

Téměř identická situace se navíc opakovala o čtyři minuty později. Tentokrát se v roli asistenta prezentoval Nicolas Jackson a úděl hráče zakončujícího hlavou převzal obránce Levi Colwill. Hosté se oklepali až ve 43. minutě, kdy se zjevil na hranici velkého vápna Facundo Buonanotte a zdařilým pokusem levačkou na zadní tyč vrátil svůj tým do hry. To následně umocnil i nevybíravý skluz Gallaghera, za nějž byl záložník Blues po druhé žluté kartě vyloučen.

Trochu klidu dodala domácím situace zhruba čtvrthodiny po změně stran, kdy se po rychlém brejku dral do zakončení Mychajlo Mudryk, kterého nedovoleně zastavil veterán James Milner. Po přezkumu rozhodčího u videa tak byl nařízen pokutový kop, jenž střelou doprostřed bezpečně proměnil Fernández.

Brighton, jehož hráči měli místy drtivou převahu v držení míče, se dočkal kontaktní branky až na začátku 10minutového nastavení druhé půle poté, co se ve vápně skvěle zorientoval Joao Pedro a svým čtvrtým gólem z posledních tří soutěžních zápasů snížil. To však bylo ze strany hostů vše, a to i navzdory dalšímu penaltovému přezkumu ze samotného závěru, který ovšem vyzněl lépe pro domácí, jelikož se nepotvrdilo Colwillovo zahrání rukou.

Chelsea tímto výsledkem alespoň částečně odčinila potupnou prohru s Newcastlem a získala plný bodový zisk. Program pro ni pokračuje již ve středu, kdy navštíví stadion Manchesteru United. Brighton ve vloženém kole přivítá tentýž den Brentford.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Fulham FC 4:3

03.12.2023 15:00

Góly: 20. Trent Alexander-Arnold, 38. Alexis Mac Allister, 87. Wataru Endo, 88. Trent Alexander-Arnold - 24. Harry Wilson, 45+3. Kenny Tete, 80. Bobby Reid

Liverpool porazil ve 14. kole Premier League před vlastními fanoušky Fulham 4:3. Gólově plodný první poločas, ve kterém padly hned čtyři branky, Reds ozdobili dvěma nádhernými zásahy. Zpoza vápna se totiž náramně prosadili Trent Alexander-Arnold a Alexis Mac Allister. V obou případech však Chalupáři dokázali bleskově vyrovnat a po změně stran dokonce výsledek převrátit na svou stranu. Domácí celek to ovšem nepoložilo, jelikož slepenými trefami v závěru rozhodl o zisku všech bodů.

Liverpool připomínal na vlastním stadionu rozjetou mašinu, kterou od začátku ročníku nikdo ani nepřibrzdil. Reds před vlastním publikem dosud neztratili jediný bod a všechna soutěžní utkání vyhráli vždy minimálně o dvě branky. Pro Fulham musel být pohled na bilanci soupeře alarmující i z toho důvodu, že se Chalupářům střelecky vůbec nedařilo, jelikož zaznamenali jen o tři góly více než sám Mohamed Salah.

Po neuznané trefě Egypťana z úvodu mohla radost domácích propuknout naplno ve 20. minutě. K přímému kopu se totiž postavil Alexander-Arnold a výstavním projektilem přes zeď do pravé šibenice potvrdil svoji vytříbenou kopací techniku. Vedení Reds vydrželo pouhé čtyři minuty, jelikož po rychlém protiútoku narýsoval Antonee Robinson přesnou přihrávku na Harryho Wilsona, jenž z prostoru přední tyče prostřelil liverpoolskou dvojku Caoimhina Kellehera mezi nohama.

"Chalupáři" se z vyrovnaného skóre těšili jen chvíli, když z úctyhodné vzdálenosti napřáhl Mac Allister a další nádhernou ranou trefil stejný kout brány Bernda Lena jako Alexander-Arnold. I tentokrát ale přišla blesková odpověď hostů. Po rohovém kopu se balon dostal ke Kennymu Tetemu, který v dlouhém nastavení se štěstím procedil míč do sítě.

Bouřlivá atmosféra na Anfieldu hnala domácí hráče kupředu a osm minut po změně stran se mohl Liverpool potřetí v zápase ujmout vedení. Darwin Núněz však po rychlém brejku dělovkou rozezněl břevno. Stejný hráč byl blízko gólu také o chvíli později, tentokrát ovšem netrefil míč ideálně a minul.

Fulham se poprvé po změně stran dostal do šance až v 80. minutě, ale hned se radoval z branky. Souhru střídajících hráčů Toma Cairneyho a Bobbyho De Cordovy-Reida zakončil druhý jmenovaný hlavou přesně k pravé tyči. Reds ale neřekli poslední slovo. V závěru totiž nejprve nádherně Lena propálil Wataru Endo a minutu nato přidal svůj druhý gól v zápase Alexander-Arnold, čímž v bláznivém duelu rozhodl o výhře domácích.

Fulham se o překvapení nepostaral a z Anfieldu odcestoval bez bodů popáté z posledních šesti duelů. Příští utkání čeká na celek z Londýna už 6. prosince, kdy bude hostit Nottingham. Liverpool ve stejný den zamíří do Sheffieldu.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Aston Villa 2:2

03.12.2023 15:00

Góly: 10. Antoine Semenyo, 52. Dominic Solanke - 20. Leon Bailey, 90. Ollie Watkins

Bournemouth dokázal ve 14. kole Premier League zaskočit Aston Villu, se kterou uhrál na vlastním hřišti remízu 2:2. Na trefu Antoineho Semenya z 10. minuty hosté zvládli odpovědět rychle. Gól Dominica Solankeho z úvodu druhé půle však dlouho vypadal jako vítězný, než v 90. minutě hlavičkou vyrovnal Ollie Watkins. The Cherries tak potvrdili, že se jim na domácí půdě poměrně daří, jelikož tam neprohráli již třetí ligové klání v řadě. Naopak tým z Birminghamu odmítl nabídku na alespoň dočasný posun do top trojky.

Vynikající výkony dostaly svěřence Unaie Emeryho až na hranici nejlepší čtyřky, kam se dokázali probojovat díky nečekanému vítězství na hřišti Tottenhamu. Celek z Birminghamu navíc neotálel ani v Konferenční lize a po pěti zápasech si zajistil postup do jarní fáze z prvního místa. To vše chtěl potvrdit také na jižním pobřeží, kde na něj ale čekal složitější soupeř, než se na první pohled mohlo zdát. The Cherries totiž ovládli tři z posledních čtyř duelů.

Tentokrát však mohli brzy prohrávat. Douglas Luiz tvrdě vypálil zpoza šestnáctky, brankář Neto ovšem míč pokryl. O chvíli později přišla radost na druhé straně. Po zpackané rozehrávce jednoho z obránců vyslal Ryan Christie do šance Semenya, jenž přízemní ránou rozvlnil síť. Ve 20. minutě si parádně navedl míč ze strany na střed hřiště Leon Bailey, který skvělým projektilem na zadní tyč srovnal.

Poté se opět ukázal Semenyo, jenž z úhlu zkoušel štěstí, avšak míč vyrazil konečky prstů na roh gólman Emiliano Martínez. S blížícím se závěrem první půle ještě domácí zvýšili aktivitu, z níž rezultoval pokus Solankeho, jehož střelu po zemi zneškodnil Martínez.

Po změně stran Miloš Kerkez přihrál Solankemu, který se s míčem v pokutovém území ideálně otočil a projektilem do protipohybu gólmana poslal svůj tým do vedení. V 64. minutě přihrál Marcus Tavernier za defenzivní val Solankemu, jenž v těsné blízkosti brankáře mohl přidat třetí gól Bournemouthu, nicméně Martínez fantasticky zakročil.

Poté si ale vypracovali velkou šanci Villans. Jhon Durán se odhodlal ke střele z hranice šestnáctky, která po teči jednoho z obránců skončila až na tyči. Před koncem utkání hosté soupeře uzamkli u pokutového území, za což byli odměněni v 90. minutě. Moussa Diaby našel centrem ze strany přesně hlavičku Watkinse, jenž nekompromisně srovnal.

Bournemouth tedy překvapivě přibrzdil rozjeté Villans a dál pracuje na zajištění záchrany. Jeho dalším soupeřem bude 6. prosince Crystal Palace, tým z Birminghamu ve stejný den vyzve Manchester City.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Manchester United 1:0

02.12.2023 21:00

Góly: 56. Anthony Gordon

Fotbalisté Newcastlu se po úterním zklamání ze hřiště PSG, kde je obrala o vítězství kontroverzní penalta, zmobilizovali a ve 14. kole Premier League porazili Manchester United 1:0. Hosté se už před výkopem museli vypořádat s nepříjemností v podobě zrušeného letu, kvůli němuž nakonec cestovali v den utkání na sever Anglie autobusem. Tento nekomfort se na nich zřejmě podepsal, v průběhu celého zápasu totiž působili unaveným dojmem a nechali soupeře dominovat. Straky tuto převahu zúročily v 56. minutě, kdy ranou do odkryté sítě zakončil pohlednou kombinační akci Anthony Gordon.

Manchester United sice v domácí soutěži dvakrát v řadě zvítězil, velké zklamání ovšem přišlo ve skupinové fázi Ligy mistrů. Tam totiž Rudí ďáblové pouze remizovali s Galatasarayem 3:3 a jejich šance na postup do osmifinále se ztenčily na minimum. Svěřenci Erika ten Haga navíc v této sezoně inkasovali 33 gólů v úvodních 20 zápasech ve všech soutěžích, což byl nejvyšší počet v této fázi od sezony 1962/1963. Ani tentokrát je nečekal jednoduchý úkol, jelikož se jim do cesty postavil Newcastle, jenž naposledy uhrál remízu s hvězdným PSG a předtím zvítězil nad Chelsea vysoko 4:1.

První větší šanci si však po 10 minutách hry připsali hosté. Alejandro Garnacho sice šikovně unikl na levém křídle za obranu, z úhlu ale namířil přímo do připraveného Nicka Popa. Na druhé straně se o chvíli později musel vytáhnout i jeho gólmanský protějšek André Onana, když na něj vyslal skrytou přízemní střelu Miguel Almirón. Kamerunského strážce zachránilo ke konci úvodní půle břevno, které z přímého kopu rozezvučel Kieran Trippier.

Převahu domácího celku zúročil v 56. minutě Gordon, jenž do malého vápna obdržel precizní přihrávku a s klidem zakončil do odkryté sítě. Rudí Ďáblové byli v ofenzivě naprosto bezradní a nedokázali si vytvořit kloudnou akci. Naopak Straky nepolevovaly v nátlaku a v 79. minutě překonaného Onanu zachránil od inkasované branky až obětavý Aaron Wan-Bissaka, jenž vytěsnil zakončení Lewise Mileyho na rohový kop. Stejný počin předvedl na druhé straně Fabian Schär, když na poslední chvíli nohou zablokoval razantní volej Sergia Reguilóna. Při tomto závaru United si navíc přivodil zranění brankář Pope a musel nuceně vystřídat.

Šlágr sobotního programu tak nakonec ovládl Newcastle. Straky se pokusí na vítězství navázat 7. prosince v utkání s Evertonem. Rudí ďáblové změří o den dříve síly s Chelsea.

Více informací k zápasu

Nottingham Forest - Everton FC 0:1

02.12.2023 18:30

Góly: 67. Dwight McNeil

Fotbalisté Nottinghamu prohráli ve 14. kole anglické nejvyšší soutěže na svém hřišti s Evertonem 0:1. Hosté se sice stále vzpamatovávali z 10bodového odpočtu ze strany fotbalové asociace, což byl dosud nejtěžší trest tohoto typu v éře Premier League, na jejich herním představení to však takřka nebylo znát. Už v průběhu první půle spálili velké šance Beto a Dwight McNeil, druhý jmenovaný si ale po změně stran spravil chuť a ranou do pravého horního rohu brány rozhodl zápas. Pro Karamelky se jednalo už o třetí venkovní výhru za sebou.

Sobotní podvečer svedl k bitvě dva celky, které se nacházely v dolní polovině tabulky. Nottingham Forest měl sice před tímto kolem pohodlný osmibodový náskok na sestupové pásmo, nicméně manažer Steve Cooper nemohl být příliš klidný. Jeho tým totiž minulý víkend prohrál s Brightonem, a z posledních devíti ligových zápasů tak vyhrál jen jeden. Toffees na tom byli i přes poslední prohru s United herně mnohem lépe, dopláceli však na výrazný trest od svazu.

Souboj dvou týmů, které se nacházely v sestupovém pásmu, odstartoval aktivněji Everton. Přesný dlouhý nákop Jamese Tarkowskiho si však nedokázal na hruď zkrotit Vitalij Mykolenko. Kdyby se mu to povedlo, směřoval by do nebezpečné šance. Následně předvedl Odysseas Vlachodimos nejistý zákrok, když po neshodě s vlastním obráncem vyrazil míč pouze před sebe. Z této chyby těžil Beto, kterému již stačilo trefit odkrytou klec. Portugalský útočník však ve stoprocentní příležitosti selhal. Krátce před odchodem do šaten dělily Karamelky od vedoucího gólu centimetry. Abdoulaye Doucouré posunul balon do běhu McNeilovi, ten překonal Vlachodimose, ale za svého kolegu zaskočil na brankové čáře Murillo a změnu skóre nepřipustil.

Po změně stran Forest svou hru vylepšili a především zpřesnili. Po rohovém kopu odvrátil Tarkowski míč pouze k Felipemu, jenže ten z bezprostřední vzdálenosti rozezvonil pouze tyč. V 67. minutě byl tým ze severu Anglie za svůj ofenzivní výkon přece jen odměněn. Jack Harrison vymyslel na pravé straně rychlou narážečku s Idrissou Gueyem a následně vyprodukoval křižný centr, který propadl až k volnému McNeilovi, a ten šajtlí směřující do pravé šibenice rozvlnil síť. Po přihrávce Morgana Gibbse-Whitea mohl vyrovnat Anthony Elanga. Jordan Pickford mu však skvělým výběhem zmenšil úhel pro zakončení, a švédský talent tak čtvrtou trefu v tomto ligovém ročníku nepřidal.

Nottingham tedy nedokázal přerušit sérii nezdarů a doma nezískal ani bod. V následujícím kole se utká 6. prosince s Fulhamem, Everton změří o den později síly s Newcastlem.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Sheffield United 5:0

02.12.2023 16:00

Góly: 1. Jay Rodriguez, 29. Jacob Bruun Larsen, 73. Zeki Amdouni, 75. Luca Koleosho, 80. Josh Brownhill

Fotbalisté Burnley porazili ve 14. kole Premier League v souboji trápících se celků Sheffield 5:0, a protrhli tak nelichotivou sérii sedmi soutěžních proher v řadě. K vítězství nasměroval domácí celek Jay Rodríguez, jenž propálil nejhorší obranu soutěže už po 17 vteřinách. Nepovedenou první půli, v níž ještě jednou hosté inkasovali, pak zakončil vyloučením Oliver McBurnie, čímž zničil jakékoli naděje The Blades na zisk bodů a nastartoval dosud nejméně nebezpečnou ofenzivu ligy k jejímu probuzení.

Od Burnley se po jeho nekompromisním postupu do Premier League očekávalo mnohem více, než jaká byla realita. Nováček soutěže byl totiž pod vedením Vincenta Kompanyho se čtyřmi body na poslední příčce v tabulce, přičemž momentálně táhl sérii sedmi soutěžních proher v řadě. Výsledkovou krizi mohl ukončit na domácí půdě, kde přivítal Sheffield. Ten na tom nebyl o moc lépe, jelikož od startu sezony posbíral jen o jeden bod více a po minulé porážce s Bournemouthem byl také utopen v sestupovém pásmu.

Nejhorší obrana ligy, kterou hostující celek disponoval, kapitulovala již po 17 vteřinách. Po dobré práci Zekiho Amdouniho se dostal k míči Charlie Taylor, který centrem ideálních parametrů našel nabíhajícího Rodrígueze, a ten hlavou rozvlnil síť. K protržení nelichotivé série proher se domácí ještě více přiblížili ve 29. minutě. Dara O'Shea oslovil krásným nákopem z hloubi pole Jacoba Bruuna Larsena, jenž si parádním prvním dotykem zpracoval balon do běhu a následně přízemní ranou obstřelil Wesa Foderinghama. Šanci na obrat týmu z Sheffieldu následně výrazně zkomplikoval McBurnie. Ten těsně před odchodem do šaten zasáhl loktem jednoho ze soupeřů a po druhé žluté kartě musel po právu předčasně pod sprchy.

Svěřenci Vincenta Kompanyho si po změně stran počínali zkušeně a snažili se kontrolovat míč na svých kopačkách. To se jim proti oslabenému soupeři dařilo. I přesto se však Žiletky málem dočkaly snížení. Strůjcem této šance se stal William Osula, který se po rychlém úniku dravě prodral do vápna, ale James Trafford mu skvěle zmenšil úhel pro zakončení. V 73. minutě potvrdil dobrou formu Amdouni, ten se po sérii několika hlavičkových soubojů dostal k zakončení a propálil vše, co mu stálo v cestě. Švýcarský mladík následně zaznamenal také asistenci, když vyzval ke skórování Lucu Koleoshoa, jenž střelou o tyč se štěstím rozvlnil síť. Definitivní tečku za gólovým představením domácích udělal Josh Brownhill, který využil špatného odkopu hostujícího obránce a placírkou z hranice šestnáctky dopravil balon na místo určení.

Bitvu dvou trápících se celků tak ovládlo Burnley. Na vítězství se pokusí navázat 5. prosince v dalším ligovém duelu s Wolves. Sheffield změří o den později síly s Liverpoolem.

Více informací k zápasu

Brentford FC - Luton Town 3:1

02.12.2023 16:00

Góly: 49. Neal Maupay, 56. Ben Mee, 81. Shandon Baptiste - 76. Jacob Brown

Fotbalisté Brentfordu dokázali ve 14. kole Premier League přetlačit urputně bránící Luton a zvítězili 3:1. Dlouho bezzubé dobývání hostující tvrze přineslo ovoce až po změně stran, kdy se v rozmezí sedmi minut prosadil nejprve Neal Maupay a po něm Ben Mee. To Kloboučníky donutilo sáhnout k ofenzivnějšímu pojetí hry, které jim sice vykřesalo naději v podobě snižující trefy Jacoba Browna, jenže Londýňané si pohodlnější náskok rychle vzali zpátky. I díky tomu domácí předskočili Chelsea a posunuli se do horní poloviny tabulky.

Brentford se stal vzorem konzistentnosti v Premier League, jelikož již třetí sezonu v řadě získal po 13 odehraných utkáních 15 nebo 16 bodů. Domácí tohoto úspěchu dosáhli i přesto, že poslední dva duely prohráli bez vstřelené branky. S výkonem v minulém klání proti Arsenalu však byl trenér Thomas Frank i přes porážku spokojený. Tentokrát čekal Bees papírově mnohem slabší soupeř, jelikož na jejich hřiště přijel Luton. Hosté ale byli namotivovaní, protože ukončili sedmizápasovou sérii bez výhry, když porazili doma Crystal Palace.

Thomas Frank musel těsně před startem vyřešit zapeklitý oříšek, během rozcvičky se zranil člen plánované základní sestavy Kristoffer Ajer. Ani to však favority nerozhodilo a od úvodních minut drželi otěže zápasu. Na opravdovou šanci nicméně fanoušci na Brentford Community Stadium čekali v prvním poločase marně, jedinými zakončeními na branku byla slabá hlavička francouzského útočníka Maupaye a nenápadná přízemní střela Yoaneho Wissy.

Na počátku druhé půle byl Luton nucen kapitulovat. Po centru Wissy se míč odrazil od nohy bránícího Amari’iho Bella k Maupayovi, s jehož pohotovým zakončením z těsné blízkosti nemohl Thomas Kaminski nic dělat. Hřebíček do čerstvě vytesané rakve byl zatlučen o pouhých osm minut později, po rohovém kopu Bryana Mbeuma se dostal k hlavičce Mee, který ranou do středu branky rozvlnil i díky neúmyslné teči bránícího Carltona Morrise síť. Šok v neprospěch domácích přišel čtvrt hodiny před koncem duelu, když se dokázal po dlouhém pasu Rosse Barkleyho uvolnit Brown a parádní trefou k levé tyči snížil na 1:2. Naděje nováčka nevydržela dlouho, když grenadský záložník Shandon Baptiste prokázal svou bojovnost, našel ve vápně všelijak se odrážející míč a dotlačil ho za brankovou čáru. V 90. minutě se znovu rozvlnila síť brentfordské branky, gól Tahitha Chonga však pro ofsajd platit nemohl.

Brentford tak doma odčinil dvě poslední porážky a proti Lutonu si připsal tři body. V následujícím kole se 6. prosince střetne s Brightonem, The Hatters změří o den dříve síly s Arsenalem.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Wolverhampton Wanderers 2:1

02.12.2023 16:00

Góly: 6. Bukayo Saka, 16. Martin Ødegaard - 86. Matheus Cunha

Arsenal porazil ve 14. kole anglické Premier League Wolves 2:1. Domácí zcela fantasticky vstoupili do utkání, když na branku Bukaya Saky, která byla už 100. soutěžní trefou Londýňanů v roce 2023, navázal ještě v úvodní čtvrthodině po krásné kombinační akci Martin Ödegaard. Po raketovém nástupu však Kanonýři sundali nohu z plynu a soupeř z Wolverhamptonu se gólem z 86. minuty vrátil do zápasu. Nervózní závěr ovšem favorit ustál, a jeho náskok v čele tabulky tak narostl na čtyři body.

Média si sice po působivé demolici Lens všímala zejména ofenzivních hráčů Arsenalu, pozornost by si ale zasluhovala i obrana. Ta v posledních pěti domácích duelech inkasovala jediný gól a při pohledu do statistik všeho druhu byla tou vůbec nejlepší v Premier League. Kanonýři se i díky tomu vyhřívali na první příčce tabulky, nicméně na záda jim dýchala celá řada pronásledovatelů. Mezi nimi byl samozřejmě také Manchester City, jenž si jednu z dosavadních dvou porážek připsal právě proti Wolves.

Arsenal ale od úvodních minut potvrzoval, že se na čele tabulky chtěl udržet. Už v šesté minutě se do vápna prodral Saka, který přízemní střelou překonal gólmana domácích a poslal Gunners do vedení. O chvilku později se Londýňanům dýchalo ještě lépe, když po nádherné kombinaci ve vápně umístil Ödegaard míč k pravé tyči a zvýšil. Domácí si i nadále drželi herní převahu a Vlky nepouštěli do větších příležitostí. Ve 37. minutě přenesl Saka míč na levou stranu, a uvolnil tak Gabriela Martinelliho, který svou střelou trefil pouze vzdálenější tyč.

Hosté si připravili premiérovou gólovou možnost v 53. minutě, kdy se na pravé straně velkého vápna uvolnil Matheus Cunha, kterého ale vychytal pozorný David Raya. Po následné klidné dvacetiminutovce se skóre pokusil změnit Saka, jenž za hranicí pokutového území vyslal krásnou střelu, která jen těsně minula levý horní kout brány. V 82. minutě poslal Ödegaard míč mezi dva hráče Leandru Trossardovi a ten utíkal sám na bránu, ovšem skvělý výběh náhradního brankáře Daniela Bentleyho zabránil domácím zvýšit vedení. O pár chvil později se do útoku dostali také Vlci, kteří využili nedůrazu fotbalistů Arsenalu, vybojovali míč a Cunha střelou z hranice šestnáctky oživil naději hostů. O bleskovou odpověď se po Ödegaardově průnikové přihrávce mohl postarat Eddie Nketiah, jenže anglický útočník trefil pouze levou tyč.

Arsenal ale přesto uhájil vedení, čímž hodil rukavici svým pronásledovatelům. V příštím kole se představí 5. prosince na půdě Lutonu, Wolves tentýž den přivítají Burnley.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
14
10
3
1
29 : 11
33
2
Liverpool FC
14
9
4
1
32 : 14
31
3
Manchester City
14
9
3
2
36 : 16
30
4
Aston Villa
14
9
2
3
33 : 20
29
5
Tottenham Hotspur
14
8
3
3
28 : 20
27
6
Newcastle United
14
8
2
4
32 : 14
26
7
Manchester United
14
8
0
6
16 : 17
24
8
Brighton & Hove Albion
14
6
4
4
30 : 26
22
9
West Ham United
14
6
3
5
24 : 24
21
10
Chelsea FC
14
5
4
5
25 : 22
19
11
Brentford FC
14
5
4
5
22 : 19
19
12
Crystal Palace
14
4
4
6
14 : 19
16
13
Wolverhampton Wanderers
14
4
3
7
19 : 25
15
14
Fulham FC
14
4
3
7
16 : 26
15
15
Nottingham Forest
14
3
4
7
16 : 22
13
16
AFC Bournemouth
14
3
4
7
16 : 30
13
17
Luton Town
14
2
3
9
13 : 26
9
18
Everton FC
14
5
2
7
15 : 20
7
19
Burnley FC
14
2
1
11
15 : 32
7
20
Sheffield United
14
1
2
11
11 : 39
5

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (396)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele