RADAR: Česko drtí rekordní mrazy, teploty padly až k −30 °C. Sledujte, kde platí výstraha

Česko zasypaly přívaly sněhu

Počasí 4.12.2023 7:08

Po zasněženém víkendu se Česká republika probudila do mrazivého rána. Nejchladněji bylo na Šumavě, kde teplota klesla pod −25 °C. Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) proto vydali výstrahu před silným mrazem. V platnosti je také varování před sněhovými jazyky a závějemi.

Ranní teploty se v pondělí na většině území pohybují kolem −15 °C. U Volar na Prachaticku naměřili dokonce rekordních −28,1 °C. Na šumavské Rokytské slati pak −25,6 °C. Velmi často tak byly překonány rekordy z roku 2010. Naopak nejtepleji je v Ostravě, kde teploměry ukazují −5 °C.

Během dne bude počasí ovlivňovat oblast vysokého tlaku vzduchu, která bude postupovat ze střední Evropy dále k východu a přinese s sebou oblačnost, které bude průběžně přibývat. „Se srážkami však nepočítáme,“ dodal meteorolog CNN Prima NEWS Miloš Dvořák.

ČTĚTE TAKÉ: Jak v mrazu předejít poškození vašeho telefonu? Sedm rad, kterými byste se měli řídit

Postupně bude vát jihovýchodní vítr, a to zejména na východě našeho území. Z toho důvodu odborníci z ČHMÚ vydali výstrahu před závějemi a sněhovými jazyky, která trvá až do zítřejších 10 hodin.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře a následně Nový sníh.

Během úterý předpovídají meteorologové oblačnou až zataženou oblohu, doprovázenou srážkami ve formě sněžení, v nížinách se může jednat i o srážky smíšené či dešťové. Ranní teploty budou pořád velmi nízké, mezi −4 až −8 °C, při slabším větru kolem −10 °C. Přes den pak vystoupají k −3 až 1 °C.

Ve středu bude počasí podobné tomu úternímu, jen bude trochu tepleji. Ranní teploty se budou pohybovat kolem −2 až −6 °C, ojediněle při zmenšené oblačnosti kolem −7 °C. Nejvyšší denní maxima budou kolem 3 °C.

„Ve čtvrtek bude zpočátku horší počasí, v průběhu dne se bude ale vylepšovat,“ upozornil Dvořák. Dodal, že teploty se opět budou blížit 3 °C.

Výrazněji oteplovat se začne až v neděli a začátkem příštího týdne mohou odpolední teploty vystoupat až na 5 °C.

Tagy: