Chrudimské noviny Starosta chce utratit za výdusky soch pochybného původu statisíce

Dnes: 2°C
Zítra: 4°C
Pozítří: 3°C

Starosta chce utratit za výdusky soch pochybného původu statisíce

Chrudim – Nejedná se o prestižní záležitost, autorem není Matyáš Bernard Braun ani se nezachraňují nejhodnotnější díla barokního sochařství. Přesto chce starosta za výdusky utratit další statisíce. Původně měly výdusky polorozpadlých soch z areálu zámku Bezno na Mladoboleslavsku zůstat v Klášterních zahradách jen dočasně na dva roky. Příští týden se ale dostane zastupitelům na stůl návrh kupní smlouvy. Zatím jen na dva výdusky, starosta František Pilný (ANO 2011) už ale na tiskové konferenci předeslal, že by byl rád, kdyby za veřejné peníze město Chrudim odkoupilo od soukromého majitele kopie úplně všechny.

Výdusek sochy Venuše patří k těm nejpoškozenějším.  Foto: Chrudimské noviny

Rozluštit šifru celé záhadě budou muset chrudimští zastupitelé, kteří příští pondělí rozhodnou o návrhu kupní smlouvy. „Jde o rozšíření venkovní expozice Muzea barokních soch,“ potvrdil opět zhoubnou myšlenku tiskový mluvčí Aleš Prokopec, i když jindy se zase tvrdilo, že s tím nemá Muzeum nic společného. Nápad je totiž v rozporu s koncepcí a posláním Muzea, a v důvodové zprávě by proto mělo být dobře vysvětleno, čím tyto výdusky polorozpadlých soch od neznámého autora ze Středočeského kraje obohatí Chrudim, která byla významným centrem barokního sochařství hned po Praze.

Soše chyběla ruka, rysy ve tváři smyl dávno déšť.  Foto: Chrudimské noviny

Během už více než deseti let vystřídaly několikrát přeprodané barokní sochy z areálu zámku Bezno na Mladoboleslavsku různé majitele i restaurátorské dílny. Deset let se restaurovaly u více restaurátorů, v jakém byly špatném stavu, a areál zámku Bezno zeje i přes požadavky památkářů, kteří nedali ani souhlas k jejich odvozu do Prahy, dodnes prázdnotou, přestože měly být originály soch nahrazeny alespoň výdusky.

Výdusky jsou psané na Hotel Aria Praha a Hotel U Zlaté studně Praha.  Foto: Chrudimské noviny

Aby se zámek původního majitele v insolvenci dobře prodal, stála v inzerátu i zmínka o autorství Matyáše Bernarda Brauna, o čemž nemají páru ani historici umění. Profesor Martin Pavlíček uvedl, že stopa vede spíše k vytvoření soch podle Braunových malých modellet, jak vznikal podobný soubor i v Lysé nad Labem, od regionálního sochaře Františka Adámka z Benátek nad Jizerou. Takže nejde pro Chrudim o žádnou prestižní příležitost.

Na výdusku jsou nejviditelnější praskliny na zápěstí.  Foto: Chrudimské noviny

Starosta František Pilný (ANO 2011) ale stále ze svého záměru neustoupil a uvedl, že se návrh koupě týká nejen dvou výdusků, byl by však rád, kdyby město odkoupilo postupně všechny! „Majitel měl těch výdusků několik, původně nám je prodat nechtěl, protože měly být umístěny nadaleko Pražského hradu, ale přehodnotil své vlastní plány,“ dodal starosta, kterému tedy okolnosti provenience soch nejsou úplně neznámé.

Detail výdusku sochy Venuše.  Foto: Chrudimské noviny

„Domluvili jsme se, že nám sleví 2,5 tisíce za dobu, kdy to nájemné nevyčerpáme. Druhá je alegorie Léto,“ pokračoval starosta. Nájemné mělo stát na dva roky 30 tisíc a celková investice s rozmístěním soch 230 tisíc, s tím, že město dokonce dalo soukromníkovi sto tisíc na restaurování.

„Uvidíme, co nám dovolí finanční prostředky. Rádi bychom koupili všechny výdusky, aby sochy byly v majetku města Chrudim,“ dodal nyní starosta k aktuálnímu vývoji situace. Zmínil se, že částka 340 tisíc korun za oba výdusky pokrývá pouze náklady, aby zřejmě vyloučil, že by se snad jednalo o podílení se na obchodování s kulturním dědictvím. To by například bylo podle Mezinárodní rady muzeí v rozporu s Profesním etickým kodexem muzeí.

 

 

Petra Vintrlíková

Reklama