Revoluce na silnicích. Co se změnilo v bodovém systému řidičů?

Minimálně jeden řidič pod vlivem alkoholu každý den, popisuje kontroly policista ze Zlínského kraje

Pokuty za přestupky v silničním provozu čeká od Nového roku velká změna. Například u řízení pod vlivem alkoholu sice řidič dostane šest bodů namísto nynějších sedmi, ve správním řízení ale zaplatí pokutu až 25 tisíc korun namísto dnešních až dvaceti tisíc korun. Poslechněte si reportáž z policejní kontroly ve Zlínském kraji – ten trápí vysoký počet řidičů pod vlivem alkoholu nebo jiných návykových látek.

Policisté právě kontrolují řidiče ve zlínské části Rybníky, většině oslovených řidičů zvýšení pokut za řízení v opilosti nevadí. „Život vám nikdo nevrátí, když vás někdo srazí na přechodu, alkohol za volantem nemá co dělat,“ komentuje jeden z řidičů.

Čtěte také

I když během první hodiny policisté nepřistihli žádného řidiče pod vlivem alkoholu, policejní mluvčí Petr Jaroš podotýká, že to je spíše výjimka. „Není dne, abychom nechytli minimálně jednoho a více řidičů jenom ve Zlínském kraji. Problém s alkoholem u řidičů je v podstatě neustálý, každoročně zaznamenáme stovky trestných činů a přestupků.“

Na to, že východní Moravu trápí vysoký počet podnapilých řidičů, upozorňuje krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček.  

„Tady musím asi smutně konstatovat, že náš kraj patří mezi špičku v České republice, letos si vzpomínám, jak například územní odbor Zlín, což je okresní rozměr, za jediný týden zadržel přes padesát takových řidičů.“

Ztráta zábran a růst sebevědomí

Krajský koordinátor organizace Besip Zdeněk Patík připomíná, jak nebezpečný je alkohol při řízení jakéhokoliv vozidla či bicyklu.

„Řidiči, kteří jsou pod vlivem alkoholu, bohužel ztrácejí zábrany, naopak jim narůstá sebevědomí, ale s tím se může zúžit jejich prostorové vnímání – nevidí chodce, cyklistu, najedou do mezery, která se jim zdá, že je dostatečně široká, a ona není,“ vysvětluje Zdeněk Patík.

autoři: Roman Verner , prh
Spustit audio

Související