Nejlepší české strojírenské firmy roku 2023 vyhlášeny

V pražském Obecním domě se 1. prosince konalo slavnostní předávání cen pro české firmy Českých 100 Nejlepších. Díky soutěži se otevřela unikátní příležitost ukázat na výjimečné firmy podle jejich přínosu v oboru a bez ohledu na to, jak jsou velké či v kterém regionu sídlí. V soutěžní kategorii Strojírenství si letos převzaly své ceny firmy AIR POWER, NAREX ROLL a ZLKL.

V soutěži byly v dalších kategoriích oceněny a do nejlepší stovky se tak zařadily také strojírenské firmy AGROSTROJ, ASSA ABLOY, Comtes FHT, MEDIN, První brněnská strojírna Velká Bíteš a TGS nástroje-stroje-technologické služby spol. s.r.o.

Ceny strojařům na pódiu předával spolu s Pavlem Tykačem odborný garant strojírenské kategorie Pavel Diviš, majitel a zakladatel společnosti TGS. "Ocenění Českých 100 Nejlepších pomáhá upozornit na strojírenské firmy a jejich manažery, kteří se odlišují od montoven a kultivují technický potenciál firem nebo vytváří produkt s vyšší přidanou hodnotou," doplňuje Diviš.

Společnost AIR POWER s.r.o. vyvíjí a vyrábí stavební stroje a distribuuje je do celého světa. Zákazníkům nabízí výzkum, vývoj, výrobu, víceúrovňovou kontrolu kvality a testování hotových výrobků. Přímými zákazníky jsou velké nadnárodní společnosti a hlavní hráči v oboru stavebních strojů, například Doosan Bobcat nebo Wacker Neuson. "Za svůj největší úspěch považujeme vysokou kvalitu svých výrobků a zároveň udržení konkurenceschopných nákladů a flexibility dodávek. Díky tomu jsme za poslední 3 roky skoro ztrojnásobili tržby na předpokládaný obrat v roce 2023 ve výši 1,6 miliardy korun," uvádí Jednatel a Managing Director, Jiří Dvořák. Firma zaměstnává 150 lidí, investuje zhruba 10 milionů korun ročně do vývoje nových výrobků. Jejím cílem je dále růst a diverzifikovat produktové portfolio pro zvýšení stability společnosti.

Strojírenská rodinná firma ZLKL, s.r.o. vyrostla za 30 let na trhu ve velkou firmu, která provozuje 3 samostatná střediska. Dodává komponenty do nadnárodních koncernů jako jsou Daimler, Siemens, ABB, Miele, Nidec, Daikin či Bosch. Roční obrat za rok 2022 činí 1,1 miliardy korun. Mezi zajímavé projekty firmy patří např. unikátní vozidlo pro lidi s handicapem. V současné době se připravují podmínky pro převedení výroby do zahraničí. "Ve firmě najdeme profesionály napříč všemi úseky, nejen v rámci strojírenství, ale také logistiky, obchodu, personalistiky i IT. Pro dlouhodobý úspěch a prosperitu je však třeba neustále hledat nové produktivnější technologie, investovat do systému a dbát na kvalitu našich výrobků. Děláme vše pro to, abychom si u našich zákazníků udrželi reputaci aktivního, zodpovědného a stabilního partnera," uvádí zakladatel firmy, Ladislav Brázdil.

NAREX ROLL s.r.o. je tradiční strojírenská firma s více než 70letou historií. Specializuje se na produkci nástrojů pro výrobu závitů. Před 4 lety převzal vedení Radim Garlík. "Mou vizí je modernizace a transformace firmy do současného obchodního prostředí. Když jsem firmu převzal, viděl jsem vynikající produkt, avšak podnikový systém byl zastaralý a řízení firmy utrpělo nedostatkem znalostí zahraničního trhu. Prvním krokem bylo proto optimalizování pracovních a výrobních procesů a vývoj moderního ERP softwaru "Gradex ERP", což vedlo k efektivnějšímu řízení a plánování výroby. Tento ERP software jsme dále uvedli na trh jako nový produkt. Dalším klíčovým rozhodnutím bylo otevření se zahraničním trhům, čímž se z NAREX ROLL stala inovativní společnost v kvalitní výrobě nástrojů pro závitování," uvádí Garlík.

Českých 100 nejlepších je soutěž, kterou pořádá panevropská společnost pro kulturu, vzdělávání a vědecko-technickou spolupráci Comenius. Jejím cílem je nalézat a oceňovat ty české firmy, které dosahují mimořádných výsledků. Důležitým měřítkem však není obrat či jiné výkonové parametry, ale je jím zejména přínos v oboru. Nominované firmy jsou posuzovány ve spolupráci s Hospodářskou komorou, Ministerstvem průmyslu, a hlavně s řadou odborných garantů z oboru.

 

 

Klíčová slova ČR-průmysl-stroje-hospodářství-ocenění-piart

Oblast
Praha, Česká republika (ce)

Kategorie
Finance, ekonomika
Auto-moto, doprava a stroje

ZASÍLÁNÍ ZPRÁV
Přihlásit k odběru

Upozornění:
Materiály označené značkou Protext nejsou součástí zpravodajského servisu ČTK a nelze je publikovat pod její značkou. Jde o komerční sdělení zadavatele, který je ve zprávě označen a který za ně nese plnou odpovědnost.