Legendární Marfuša

Právě v divadelním studiu pro mládež Inna Čurikovová poprvé prokázala svůj jedinečný hercký talent a krok za krokem zasévala semínka pozoruhodné herecké kariéry. Na výslunní se udržela dlouhá desetiletí.

Cesta Čurikovové směrem na vrchol však byla protkaná mnoha problémy. Z počátku se potýkala spíše s něúspěchy, a to i přesto, že hrát uměla. Čurikovová po neúspěšném pokusu o přijetí do školního studia MCHAT našla oporu v Ščukinově divadelním učilišti, kde roku 1965 dokončila studium herectví. 

O rok později se poprvé objevila na divadelním jevišti moskevského Divadla mladého diváka, což znamenalo slibnou předzvěst její úspěšné kariéry. Netrvalo dlouho a Čurikovová dostala nabídku od Divadla Leninského komsomolu, později známého jako Divadlo Lenkom.

Byla všestrannou a velmi talentovanou herečkou, která si šla tvrdě za svým. Věděla, co chce a nebála se pro to udělat maximum. Od Čechovova Ivanova po Shakespearova Hamleta Čurikovová bez problémů ztělesnila postavy jako Sára a Ofélie a zanechala nesmazatelnou stopu na ruské divadelní scéně. 

Na filmovém plátně se poprvé objevila v roce 1960, když ztvárnila jednu z hlavních postav ve filmu V. Ordynského Tuči nad Borskom (Mraky nad Borskem). Zlom v její kariéře nastal sňatkem s úspěšným filmovým režisérem Glebem Panfilovem.

Ve spolupráci s Panfilovem natočila Čurikovová mnoho fimových skvostů, jako například Ohněm se nepřebrodíš z roku 1967 a Začátek z roku 1970. Právě ve filmu Začátek, ve kterém ztvárnila hned dvě hlavní role - Johanku z Arku a francouzskou dělnici, prokázala Čurikovová svůj jedinečný talent. 

Jak vypadala ve skutečnosti

Čurikovová měla skutečné nadání. Bez problémů zahrála rozličné charaktery postav a každou z nich naprosto dokonale. Film Začátek vynesl Čurikovové celosvětové uznání a upevnil její status výborné herečky.

Jak Marfuša louskala ořechy:

Zdroj: Youtube

Diváci si ji ale pamatují hlavně z klasické ruské pohádky Mrazík, natočené v roce 1964. Pohádce o pracovité Nastěnce, statečném, ale samolibém Ivanovi a lásce, která si poradí se zlou macechou a rozmazlenou Marfušou, kterou ztvárnila právě Čurikovová. 

Tvůrci Mrazíka trvali na tom, že Marfuša musí být o hodně ošklivější než její nevlastní sestra Nastěnka. S tím Inna sice počítala, když se však poprvé viděla v zrcadle, přeměněná na ošklivku, neudržela se a rozplakala se.

Čurikovová několikrát navštívila Československo. Má za sebou celou řadu úspěšných filmových počinů, které jsou důkazem, jak nadaná a talentovaná byla. Na začátku roku 2023 byla Čurikovová kvůli stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu převezená do nemocnice, kde o 14 dní později zemřela. Představitelka legendární Marfuši si až do své smrti udržela vizáž elegantní a pohledné dámy, ve které byste ošklivku hledali jen těžko. 

Zdroje: www.blesk.cz, www.denik.cz, cs.wikipedia.org