Tři zlaté dukáty: 10 zajímavostí o vánoční pohádce 2023

Tři zlaté dukáty: 10 zajímavostí o vánoční pohádce 2023
Zdroj: se souhlasem České televize
Tři zlaté dukáty jsou příběhem pastýře ovcí Juraje (Ladislav Bédi), který se snaží získat peníze na cestu do Ameriky.Naději získá díky zakleté Julii (Katarína Krajčovičová).Pokud se Jurajovi povede osvobodit Julii, dá mu svůj poslední zlatý dukát. A on si konečně bude moci koupit lístek na svou vysněnou cestu...Pohádku Tři zlaté dukáty natočila Mariana Čengel Solčanská, která má za sebou pohádky Láska na vlásku (2014) a Zakletá jeskyně (2022).+ 1 fotka+ 2 fotky

Na Vánoce si počkáme ještě tři týdny, ale už teď kromě dárků můžeme vyhlížet i nové vánoční pohádky. Jednou z nich je slovensko-česká pohádka Tři zlaté dukáty. Česká televize ji uvede na Boží hod, tedy 25. 12. V hlavních rolích neotřelého příběhu uvidíme méně známe tváře, mladé duo Ladislav Bédi a Katarína Krajčovičová, ale sekundují jim Jitka Čvančarová a Zuzana Norisová. A o čem to vlastně bude?

Jana Jánská
Jana Jánská 04. 12. 2023 18:00

Česká televize v materiálech pro novináře uvádí, že nová pohádka Tři zlaté dukáty má několik moderních prvků. Hlavním hrdinou je venkovský pastýř ovcí Juraj (Ladislav Bédi), který je však také vzdělaný, umí číst a psát v mateřštině i anglicky. Díky tomu se z knih, novin a časopisů dozvídá o světě, nových vynálezech a objevech z počátku 20. století. Jeho snem je cesta do Ameriky. Na to ale potřebuje peníze.

Ty může získat, když vysvobodí zakletou Julii (Katarína Krajčovičová). Krásná dívka mu řekne, že je majitelkou velkého panství i se zámkem. A už stovky let jí nikdo nedokázal pomoct. Pokud se to Jurajovi povede, získá od ní zlatý dukát, za který by si mohl koupit lístek na loď do Ameriky. Netuší ale, jaké problémy se záhadnou dívkou z časů dávno zapomenutých mu tím začínají...

Slovensko-českou pohádku Tři zlaté dukáty odvysílá Česká televize v pondělí 25. 12., tedy na Boží hod večer.

Zajímavosti o pohádce Tři zlaté dukáty

1. Katarína Krajčovičová, která si zahrála zakletou Julii, umí šermovat, tančit a jezdit na lyžích. V pohádce Tři zlaté dukáty nic z toho nevyužila. Místo toho v jedné scéně jela na koni. "Z toho jsem měla velkou radost, protože jsem díky natáčení překonala svůj menší strach z těchto nádherných zvířat," vysvětluje Krajčovičová.

2. Pro Katarínu Krajčovičovou bylo velkým zážitkem také řízení historického automobilu. "Měl tři kola a vzadu připevněný motor. Nikdy předtím jsem v žádném takovém stroji neseděla, takže jsem byla velice koncentrovaná a měla jsem plnou hlavu obav, aby se autu nic nestalo, protože to je velmi vzácný historický exemplář," dodává herečka.

3. Ladislav Bédi alias Juraj hostuje třeba ve Slovenském národním divadle. V pohádce Tři zlaté groše má první velkou filmovou roli.

4. Ladislav Bédi se kvůli roli pastýře Juraje nejen naučil jezdit na koni, ale také prožil nějaký čas na ovčí farmě. "Pokusil jsem se pochopit, co všechno musí dobrý pastevec umět. Při natáčení ale vypadala práce se stádem ovcí úplně jinak. Musel jsem se popasovat s tím, co přinesl daný okamžik," říká herec.

5. Juraj je sice pastýř, ale také sleduje nejnovější vynálezy. A právě ty přinesly Bédimu několik horkých chvilek. "Ze všech vynálezů, se kterými jsem byl v průběhu natáčení v kontaktu, jsem to měl nejtěžší s bicyklem. Někdy jsme skutečně zdolávali náročné tratě, a to i za nepříznivého počasí," vzpomíná mladý herec.

Od politického thrilleru Únos k pohádce Tři zlaté dukáty

6. Snímek Tři zlaté dukáty se točil na Oravském hradě. Slavnou památku mají rádi tvůrci pohádek, ale objevila se také v kultovním snímku Nosferatu, symfonie hrůzy (1922).

7. Hlavní role dostali méně známi herci, ve vedlejších ale uvidíme Zuzanu Norisovou, Jozefa Vajdu nebo Jitku Čvančarovou.

8. Film původně připravoval režisér Stanislav Párnický, ale zemřel před začátkem natáčením. Z jeho hlavy pochází nápad, že vánoční pohádka Tři zlaté dukáty bude mít klasický příběh o boji dobra se zlem, jenže se nebude odehrávat na tradičním zámku, ale na vesnici.

9. Tři zlaté dukáty natočila Mariana Čengel Solčanská. Ta má za sebou politické thrillery Únos (2017) a Sviňa (2020), ale nevyhýbá se ani lehčímu žánru. Režírovala také pohádky Láska na vlásku (2014) a Zakletá jeskyně (2022).

10. Mariana Čengel Solčanská přirovnává Tři zlaté dukáty ke klasickým česko-slovenským pohádkám. Folklorností se prý řadí k Perinbabě a humorem k Popelce...

Zdroj informací:
Česká televize: Vánoce srdcem s Českou televizí 2023

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články