V Srní vzniká expozice Dům Karla Klostermanna, Plzeňský kraj pomůže dotací

05.12.2023 8:27

V objektu bývalé barokní fary v obci Srní vzniká expozice Dům Karla Klostermanna. Na realizaci projektu dostane obec od Plzeňského kraje dotaci.

Klostermann_ilustrační_klostermann.cz

Rada Plzeňského kraje doporučila na svém jednání ke schválení také Zastupitelstvu Plzeňského kraje účelovou investiční dotaci 1,2 mil. Kč na projekt, který představí život a dobu spisovatele Klostermanna.

V červenci tomu bylo sto let, kdy umřel spisovatel Karel Klostermann. K tomuto výročí začala v bývalé barokní faře v obci Srní vznikat expozice Dům Karla Klostermanna. Projekt je tvořen dvěma částmi.

První je stavební s celkovými náklady zhruba 9,6 mil. Kč a druhou je samotná realizace expozice za 7,2 mil. Kč. Realizace již probíhá a bude dokončena v polovině příštího roku.

„Původně měla být stavební část projektu financována převážně z programu přeshraniční spolupráce s bavorským partnerem. S ohledem na postcovidové potíže na německé straně ale byla žádost z programu německou stranou stažena, přepracována a žádost byla opětovně podána do jiného programu. Stavební část projektu musela být ze žádosti vyjmuta, a proto nyní je třeba dořešit chybějící prostředky na rekonstrukci fary,“ vysvětluje Libor Picka, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Tyto prostředky budou hrazeny z rozpočtu obce, od nadace ČEZ, připravuje se žádost na MŽP a také bude probíhat v prosinci letošního roku veřejná sbírka.

„Expozice není určena jen pro vzdělávání návštěvníků Šumavy, ale také pro jejich případný odpočinek a samozřejmě její dveře jsou otevřeny i místním obyvatelům, kteří spisovatele znají,“ dodává Libor Picka.

Foto klostermann.cz

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24