Vláda téměř neškrtala výdaje, je to marketing, tvrdí ekonom. Odmítl navýšení minimální mzdy

Ekonom Milan Bednář

Co na to vaše peněženka 4.12.2023

Vláda v rámci konsolidačního balíčku téměř nehodlá škrtat výdaje, jedná se pouze o marketing, uvedl v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS ekonom Milan Bednář. Podle experta se o žádné radikální systémové reformy nejedná. Upozornil také, že zvýšení minimální mzdy nepovede automaticky k tomu, že lidé budou mít více peněz.

Úsporný balíček je podle ekonoma zaměřen na výdaje státu z méně než jedné čtvrtiny celého znění. „Vůbec se neškrtaly výdaje ani se neudělaly žádné systémové reformy. Jsou to pouze marketingové názvy. K žádné radikální systémové změně, jako třeba ke sloučení úřadů či omezení počtu obcí, totiž vůbec nedošlo,“ pronesl ve vysílání CNN Prima NEWS.

K TÉMATU: Velmi nízké ceny jsou jen pohádka. Experti poradili, jak nenaletět podvodníkům na internetu

Za problém označil i zrušení superhrubé mzdy či vyšší zdanění. „Politici si neujasnili, v jaké oblasti sníží výdaje. Nemůžete přece udělat opatření na jedné straně, aniž byste si určili, odkud na to vezmete a kde se bude muset šetřit,“ vyčetl ekonom kabinetu.

Bednář rovněž varoval před zásahy v oblasti minimální mzdy. „Žádný stát se nezreguloval k prosperitě tím, že by ji navyšoval. Takový krok automaticky neznamená, že lidé budou mít více peněz. Problém může nastat především pro toho, kdo nebude natolik produktivní, aby dosáhl na hodnotu této navýšené minimální mzdy,“ pronesl.

„Pokud roste odměňování za odvedenou práci, ale nejde ruku v ruce s tím i produktivita zaměstnance, jedná se jednoznačně o inflační jev,“ dodal. Před tím varovala i ekonomka Jana Matesová.

Pondělní zpráva o vysokém zvyšování minimální mzdy mi z odborné pozice připadá alarmující. Pokud se k takovému kroku stát rozhodne, měl by se rozdíl pohybovat okolo 6 procent toho, jak rostou platy nominální, nikoliv ty reálné,“ řekla.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Expert o slevách: Češi by je měli bojkotovat, jsou závislí. Donutili by obchody zlevnit

Tagy: