Startup chce proměnit realitní trh v Česku. Klíčem je digitalizace

Český realitní trh je v současné době roztříštěný a realitní makléři se potýkají s náročností a množstvím administrativy – často na úkor péče o klienta. Změnit to plánuje startup Igluu, který byl letos oceněn v soutěži Exportér roku.

Igluu chce pomoci realitním makléřům a jejich klientům a digitálně je propojit s jasným cílem: zjednodušit práci a posunout procesy kolem nemovitostí na jinou úroveň, například zapojením umělé inteligence.

Předávání klíčů nad smlouvou o nemovitosti, Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie

Startup přináší do Česka americké know-how a zkušenosti s podobnými změnami a také mezinárodní realitní datový standard RESO pro standardizaci dat. Ten je běžně užívaný v zahraničí, zejména ve Spojených státech.  

Martin Mucha, spoluzakladatel Igluu, se podílel na rozvoji dnes již velmi úspěšné realitní platformy v USA a Kanadě. Tento kompletní ´realitní ekosystém´ v současnosti používá přes 55 tisíc realitních makléřů ve státě New York a více než 75 000 (téměř 60 procent) makléřů v Kanadě. Igluu založil ve spojení s ČSOB a americkými partnery.

Nové technologie mohou realitnímu trhu přinést modernizaci a propojení mezi všemi účastníky

Martin Mucha, Igluu

Jakých změn by se mohl dočkat realitní trh v ČR?

Po dvouletém intenzivním vývoji, implementaci americko-kanadských technologií a specifických úpravách pro český trh, včetně napojení na katastr nemovitostí či integraci služby Bankovní identity, představilo Igluu svou platformu veřejnosti.

Chce přispět k digitální transformace českého realitního trhu s přínosem jak pro realitní makléře, tak i pro ostatní účastníky: vlastníky, kupující, pronajímatele i nájemce.  

Mezi prvními profesionálními klienty jsou Century21 Česká republika a Realitní Kancelář Evropa, které vnímají potenciál a přidanou hodnotu, které Igluu na realitní trhu přináší. Další významné ´realitky´ budou údajně následovat v nejbližší době.

„Igluu chce zvýšit efektivitu a zjednodušit rutinní úkoly realitních makléřů – vše od vytváření nabídek až po komunikaci s klientem, zájemcem, bankou i katastrálním úřadem,“ sděluje Martin Mucha. Díky propojení s moderními technologiemi, jako je například elektronické uzavírání smluv s využitím digitálního podpisu BankID, by měli mít makléři více času na práci s klienty.

Ilustrační obrázek

Platforma chce také usnadnit správu nabídek a všech dokumentů a poskytnout přístup k inovativním nástrojům podporovaných umělou inteligencí a dalšími moderními technologiemi. Makléři tak mají získat jedno ucelené prostředí, které je propojí s ostatními aktéry realitního trhu, a ve kterém budou moci být v konečném důsledku produktivnější a poskytovat klientům špičkový servis.  

Digitální propojení pomocí MLS 

Jednou z inovací je takzvaný MLS systém (Multiple Listing Service). Na MLS pro Českou republiku Igluu spolupracuje s Asociací realitních kanceláří. Společně vytvořili pravidla, která nastavují procesy systematické spolupráce mezi makléři.

„Právě spolupráce mezi realitními makléři na trhu se snahou změnit normu v dosavadním transakčním přístupu je naším dalším klíčovým prvkem a cílem. Díky integrovaným MLS pravidlům mohou realitní makléři systematicky spolupracovat na transakcích, sdílet navzájem nabídky a rozšiřovat tím svůj dosah na trhu,“ vysvětluje Martin Mucha.

Makléři díky tomu mohou efektivněji kooperovat s kolegy z jiných realitních kanceláří. Podle Martina Muchy to nepřináší větší rivalitu a konkurenční boj, naopak – zvyšuje to šance na úspěch pro všechny zúčastněné strany.

Spolupráce v souladu s MLS pravidly vytváří dynamické prostředí, kde se sdílením informací mezi makléři posiluje transparentnost a efektivita realitního trhu.

Igluu

Důležitým přínosem MLS jsou také služby pro kupující.  „Digitální nástroje a inovace tvoří jednu ze strategických oblastí zájmu asociace, které se věnujeme již od roku 2018. Řešení Igluu nám umožní významně inovovat podobu a rozsah spolupráce a komunikace mezi našimi členy. Tak pokročilé řešení by s ohledem na velikost českého trhu nikdy nevzniklo,“ doplňuje Jan Borůvka, generální sekretář Asociace realitních kanceláří ČR.

Nad rámec dalších tradičních funkcí přináší Igluu inovativní služby a funkce díky integraci BankID. Tento krok umožňuje makléřům rychlou identifikaci klientů a také využití elektronického podpisu BankID Sign. Samozřejmostí je pak také napojení na služby či otevřená data katastru nemovitostí a jejich integrace do Platformy Igluu.  

Další inovativní službou na realitním trhu, kterou Igluu přináší, je Igluu Fincheck. Tato služba, vytvořená ve spolupráci se společností CRIF CZ, je první služba svého druhu na českém trhu, která umožňuje veřejnosti přístup k údajům o svém finančním zdraví a pohled na její hodnocení napříč českým finančním trhem.

Igluu získalo ocenění Exportní hrdina 2023

„Jedná se pro nás o unikátní spolupráci s partnery, kteří chápou význam finanční gramotnosti podobně jako my a cítí důležitost tohoto tématu. Společně budeme nabízet hned několik atraktivních produktů, které přináší inovaci do finanční sféry v online prostředí a uživatelům pomáhají získat přehled o vlastních financích. Věřím, že nám tato spolupráce přinese nové příležitosti, otevře zajímavé možnosti pro naše zákazníky a povede k realizaci dalších inovativních projektů,“ říká Romana Knyblová, projektová manažerka CRIF portálu kolikmam.cz, který za službou Fincheck stojí. 

Dalším přínosem startupu je jeho úzká spolupráce se světem finančních institucí.

„Integrace s bankovními institucemi, včetně našeho partnerství s ČSOB skupinou, umožňuje uživatelům přístup k široké škále finančních a bankovních služeb přímo prostřednictvím digitálního ekosystému Igluu. Společně pracujeme na tom, aby uživatelé Igluu mohli získat předschválení hypotečního úvěru online či využívat další finanční produkty. To vytvoří jednoduché a efektivní podmínky pro financování nemovitostí, čímž se celý proces realitního obchodování posune na naprosto novou úroveň dostupnosti a přístupnosti pro všechny zainteresované strany,“ objasňuje další výhody Pavel Dvořák, jednatel Igluu.  

Jak najít spolehlivého a finančně zdravého nájemce?  

Igluu se však nezaměřuje pouze na realitní kanceláře. Druhou cílovou skupinou platformy jsou vlastníci, kupující, nájemci nebo pronajímatelé. Také těm chce nabídnout inovativní nástroje a služby pro efektivní správu, vyhledávání a uzavírání nemovitostních transakcí. 

Zmíněný Fincheck má umožnit vlastníkům získat komplexní informace o finanční stabilitě potenciálních nájemců, kteří si Igluu Fincheck pořídí a zašlou jej vlastníkovi nemovitosti. V jeho rámci je možné vytvořit si zkrácenou verzi, tzv. Igluu Passport, který neobsahuje konkrétní citlivé údaje o financích, ale zároveň obsahuje užitečné souhrnné hodnocení rizikovosti klienta z pohledu finančních institucí.

Možnost online správy smluv včetně podpisu prostřednictvím BankID zjednodušuje administrativu spojenou s pronájmem nebo prodejem nemovitosti, vše od přepisu energií po podpisy smluv bude možné vyřešit elektronicky.  

Ilustrační foto

„Pro kupující přináší platforma moderní způsoby vyhledávání nemovitostí s podporou umělé inteligence. Ta s sebou nese úplně nové možnosti vyhledávání. Takové, o kterých jsme si před nedávnou dobou mohli jen nechat zdát. Tato funkce totiž umožní naším uživatelům nahrát například foto koupelny nebo kuchyně, kterou stylově hledají, a systém automaticky vyhledá odpovídající nabídky. Funkce Hlídací pes umožní sledování nabídek podle specifických kritérií, kupující mohou hledat nový domov buď samostatně nebo ve spolupráci s realitním makléřem. Toho si budou moci vybrat přímo na platformě,“ říká Boris Musatov, technologický ředitel Igluu.  

Pro vlastníky chystá Igluu komplexní správu nemovitostí, kde veškeré smlouvy, evidence nájemců a dokumenty budou dostupné na jednom místě, systém má nastaven velké množství notifikací, které upozorní, když se například blíží čas uhradit pojištění domácnosti, což společně s dalšími inovativní nástroji může pomoci i nájemcům hledajících bydlení, což není v České republice běžné.   

Česko jako výkladní skříň

„Pro nás je Česká republika naše výkladní skříň, ve které nastavujeme nové evropské standardy a aktivně posouváme realitní trh směrem k digitální transformaci. Chceme být hybnou silou inovací, které přinášejí skutečnou hodnotu a ulehčení procesů našim uživatelům,“ doplňuje na závěr Martin Mucha. 

Igluu už letos obdrželo díky nominaci agenturou CzechTrade cenu Exportní hrdina v rámci Ocenění českých exportérů 2023, a to za inovace a šíření dobrého jména České republiky na poli zahraničního obchodu.  

Redakčně upravená tisková zpráva Igluu

• Teritorium: Česká republika

Doporučujeme