Labyrint světa 17. století a hluboký lidský příběh. Premiéra opery Komenský se odehraje již dnes v Českých Budějovicích

6. prosinec 2023

Na scéně Domu kultury Metropol v Českých Budějovicích má dnes v 19.30 světovou premiéru opera Komenský od Jana Jiráska. Provede vás neklidnou Evropou 17. století, kde na pozadí válečných bouří a požárů spatříte jeden z nejhlubších lidských příběhů našich dějin.

Vytvoření opery o Janu Amosovi Komenském inicioval režisér Tomáš Ondřej Pilař už před 3 lety, když nastoupil na pozici šéfa opery Jihočeského divadla. Tehdy oslovil hudebního skladatele Jana Jiráska a libretistu Tomáš Jarkovského, se kterými už před tím realizoval operu Broučci v plzeňském divadle.

Základní narativní struktura opery Komenský pracuje se dvěma časovými plány, které se podle slov Tomáše Ondřeje Pilaře překrývají. Partitura nového díla Komenský je podle Pilaře asi tou nejnáročnější, jakou operní soubor Jihočeského divadla ve své novodobé historii nastudoval. Podle dramaturga opery Jihočeského divadla Marka Pavlíčka souvisí uvedení díla Komenský trochu i s nadcházejícím Rokem české hudby. Jan Jirásek se na příběh Komenského divá očima skladatele počátku 21. století.

A co se týká celkového vyznění opery, Jan Jirásek nechtěl, aby Komenský v samotném závěru zemřel… Postava Komenského vystupuje v opeře ve dvou časových rovinách – mladého Jana Amose vytvoří v alternaci s hostujícím Tadeášem Hozou sólista Jihočeského divadla Jakub Hliněnský. Jana Amose staršího bude v alternaci s Jaromírem Noskem zpívat Jan Šťáva.

Opera Komenský zazní pod taktovkou dirigenta Jiřího Štrunce a v režii Tomáše Ondřeje Pilaře. Scénu navrhl Marek Kubát, kostýmy Dana Haklová. Na inscenaci se dále podílejí choreograf Martin Šinták, světelný designér Daniel Tesař, sbormistr Martin Veselý, dramaturg Marek Pavlíček a další. V hlavních rolích se představí Jaromír Nosek/Jan Štáva (Jan Amos st.), Jakub Hliněnský/Tadeáš Hoza (Jan Amos ml.), Anna Moriová/Marie Svobodová (Magdalena), Markéta Klaudová/Zuzana Koś Kopřivová (Mámení), Josef Kovačič/Michal Marhold (Všudybud) a další.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související