Tisícům nemovitostí chybí vlastník. Lhůta vyprší na konci roku

Na konci roku vyprší lhůta, kdy se mohou skuteční majitelé přihlásit k vlastnictví opuštěného domu, pozemku, ale třeba i staré hrobky. V katastru nemovitostí jsou ale stále evidovány desítky tisíc pozemků a staveb s nejasným vlastnictvím. Redakci FAEI.cz o tom informoval Úřad pro zastupování státu ve věci majetkových (ÚZSVM).
Má svého majitele? Za pár týdnů propadnou „neznámé“ nemovitosti státu. Ilustrační foto: Pixabay.com

Skutečným majitelům možná velmi cenných nemovitostí zbývá už jen několik týdnů. Pokud se nepřihlásí nejpozději do 31. prosince 2023, propadne majetek státu. Počítá s tím nový občanský zákoník platný od roku 2014, který stanovil desetileté ochranné období.

„Letošní rok je v souladu s občanským zákoníkem posledním, kdy se mohou skuteční vlastníci nemovitostí přihlásit o svá práva,“ uvedla nedávno Kateřina Arajmu, generální ředitelka ÚZSVM.

Současně doporučila všem nahlédnout do seznamu nedostatečně identifikovaných vlastníků na webových stránkách úřadu. „A zkontrolovat, zda předkům nebo jim samotným nepatří nemovitost, o které nevěděli,“ dodala Kateřina Arajmu.

Tisíce vyřešených případů

Jen za první čtyři měsíce letošního roku ÚZSVM přispěl k vyřešení 774 případů a zároveň zahájil šetření u více než 3,3 tisíce nemovitostí.

PSALI JSME:
Váš majetek přejde na stát, pokud máte špatně vyplněné údaje v katastru nemovitostí

Od roku 2014 se tak podařilo vyřešit již 51 583 nemovitostí zapsaných v katastru nemovitostí na nedostatečně identifikované vlastníky a současně zahájit šetření u 94 341 nemovitostí. Nejčastějším výsledkem šetření bylo podání podnětu k zahájení dědického řízení, protože vlastník již nežije (64 % případů).

I tak jsou ale stále na seznamu nevyřešených případů desítky tisíc pozemků a staveb. Například jen ve Středočeském kraji to bylo zkraje letošního roku více než 30 tisíc pozemků a bezmála 500 staveb bez správně zapsaného vlastníka a téměř 29 tisíc nedostatečně identifikovaných osob. Šlo například o ornou půdu, lesní pozemky, ale také o rekreační objekty nebo rodinné domy.

Nedostatečně identifikovaného vlastníka má nemovitost buď v případě, že nemá zapsaného žádného vlastníka (není zapsána na žádný list vlastnictví, pozn. aut.), nebo vlastníka v katastru sice zapsaného má, ale zápis neumožňuje jeho dostatečnou identifikaci.

PSALI JSME:
Státu propadnou nemovitosti bez průkazného vlastníka. Přihlásit se o ně lze do konce roku

Většina zápisů tohoto druhu v katastru nemovitostí pramení ze situace před rokem 1989, kdy se katastr nemovitostí neudržoval řádně a v určitém období dokonce nebyl veden vůbec.

Opuštěné německé hrobky

Velmi specifický problém řeší v této souvislosti některé obce v pohraničí. Týká se totiž vlastnictví opuštěných hrobek na svém území. Zástupci města v někdejších Sudetech se dokonce obrátili na Kancelář ombudsmana s dotazem, jak mají s opuštěnými hrobkami na svém území správně naložit. Především kvůli poválečnému odsunu německých obyvatel totiž řeší osud několika set hrobek.

„Obec musí v první řadě zjistit, kdy došlo k opuštění hrobky. Při určení vlastnictví se vždy postupuje podle pravidel platných v okamžiku opuštění věci,“ vysvětlil právník Marek Hanák, který se v Kanceláři ombudsmana věnuje oblasti pohřebnictví. Vzhledem k tomu, že se předpisy od vzniku Československa několikrát změnily, je podle něj nutné každý případ posuzovat individuálně.

PSALI JSME:
Posmrtné putování Dante Alighieriho aneb Jak mniši okradli zloděje s papežským dekretem

Opuštěné hrobky přitom mohou být architektonicky i historicky cenné stavby, které připomínají významné rodáky a osobnosti místního života. Tvoří nejen část dějin obce, ale mohou pro ni mít i praktický význam.

„Hrobky může obec využít pro ukládání lidských ostatků například po sociálních pohřbech, nebo v případech, kdy si urnu nikdo nevyzvedne,“ poznamenal Hanák. Proto je podle něj logické, aby si obce jako provozovatelé většiny veřejných pohřebišť hrobky ponechaly nebo se minimálně začaly zajímat, zda mají v pořádku jejich evidenci.

Obec by měla opuštěné hrobky zdokumentovat, vyfotit, zapsat do hřbitovní knihy, a následně protokolárně spolu s odborem majetku města oficiálně převzít do svého majetku. Pokud obec zjistí, že některé z hrobek připadly státu, může o ně požádat právě prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Případné spory ale musí posoudit soud.

PSALI JSME:
„Našli jsme dokonce majetek ministerstva pracovních sil,“ říká ředitelka státního majetkového úřadu Kateřina Arajmu

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Právo

Se šéfem se stačí dohodnout ústně

Vždyť jsme se přece se šéfem jasně dohodli! Takto můžete, patrně rozčíleni, reklamovat nesplněné představy o mzdě či dnech na home office, které vám byly vaším nadřízeným ústně přislíbeny. A nerealizovány ve stylu, …

Divoké parkování se nevyplácí

Pod sjezdovkou jste zaplatili několik stovek parkovného, ale když se po lyžování vrátíte k vozidlu, čeká vás nemilé překvapení. Auto je poškozené či vykradené. Je poškozená karoserie, nebo je pryč nejen vybavení …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

E-shopy se odrazily ode dna, lidé už se nebojí ani neověřených prodejců

Průzkum
Po dvou letech propadu se tuzemským internetovým obchodům opět zvyšují tržby. Jak Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) sdělila společnost Heureka Group, v prvním letošním čtvrtletí se potvrdil pozitivní trend z konce loňského roku, oblast e-commerce tak meziročně vzrostla o čtyři procenta. Podle Asociace pro elektronickou komerci se lidé nebojí ani neověřených e-shopů.