Polský exprezident a nositel Nobelovy ceny Lech Walesa je ve vážném stavu v nemocnici

Bývalý polský prezident a nositel Nobelovy ceny za mír Lech Walesa byl hospitalizován s onemocněním Covid-19. V úterý to uvedl jeho asistent Marek Kaczmar.

Kaczmar pro polská média uvedl, že Walesův stav je vážný, ale je o něj dobře postaráno v nemocnici v Gdaňsku.

Příspěvek na Walesově profilu na Facebooku obsahuje fotografii, na které má kyslíkovou masku. Bývalý prezident onemocněl covidem již podruhé.

Lech Walesa je polský politik a bývalý odborový aktivista narozený 29. září 1943. Stal se známým jako předák hnutí Solidarność (Solidarita), které hrálo klíčovou roli v boji proti komunistickému režimu v Polsku v 80. letech.

Walesa byl také prezidentem Polska v letech 1990 až 1995.

Za svůj přínos k demokratickým změnám ve Východní Evropě a boji proti komunismu obdržel v roce 1983 Nobelovu cenu za mír. Jeho úloha při osamostatňování Polska a změnách v regionu ho řadí mezi významné historické osobnosti.
 
 
 

Související

Více souvisejících

Lech Walesa

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Radoslaw Sikorski

Polsko nevylučuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu

Polsko by nemělo vyloučit vyslání vojáků na Ukrajinu, uvedl polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski v rozhovoru, který zveřejnil polský deník Gazeta Wyborcza. Nespecifikoval však, jakou roli by polští vojáci na Ukrajině mohli plnit.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Čapí hnízdo je areál, který se nachází v části obce Dvůr Semtín v katastrálním území Tomice u Votic v obci Olbramovice ve Středočeském kraji, na okraji Přírodního parku Džbány-Žebrák. Areál staveb, určený k rekreačním a odpočinkovým účelům, vlastní podle zdrojů prostřednictvím několika firem politik a podnikatel Andrej Babiš.

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo je definitivně u konce

Reklamní větev kauzy Čapí hnízdo definitivně končí odkladem. Pražské vrchní státní zastupitelství do případu podle informací České televize už podruhé nezasáhne. Policie případ, ve kterém šlo o podezření z daňových úniků, v březnu odložila. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Putinova hlásná trouba Solovjov chce zaútočit na New York

Ruská státní televize pokračuje v šíření propagandy a výhrůžek. Během rozhovoru s partnery ve vysílání Putinův propagandista Vladimir Solovjov sdělil, jak by si představoval útok na New York City. Odkazuje na konkrétní cíl.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy