Teplo v řadě měst od nového roku podraží, Ostrovanům to ale nehrozí

  9:40
Téměř 150 korun za gigajoule tepla si v příštím roce připlatí v Karlových Varech. Společnost Karel Holoubek – Trade Group, která má v pronájmu Karlovarskou teplárnu, tak reaguje na avizované zvýšení cen jeho dodavatele. Tím je Sokolovská uhelná, která distribuuje teplo z Tisové a Vřesové. Nové ceníky ovšem připravují všechna města, která jsou napojená na dálkový rozvod tepla.

Teplo dodává do okolních měst Sokolovská uhelná nejen z Elektrárny Tisová, ale také ze svého zpracovatelského kombinátu ve Vřesové. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

V roce 2023 platily karlovarské domácnosti napojené na centrální rozvody 727,10 korun za gigajoule včetně DPH. „Od začátku příštího roku se tato cena zvýší na 875,84 korun za gigajoule včetně DPH,“ uvedl ředitel Karlovarské teplárny Roman Miarka. Průměrná roční spotřeba tepla v Karlových Varech je 25 gigajoulů na jeden byt.

Roční nárůst nákladů na vytápění tak v průměru činí 3 718,50 korun, což je navýšení ceny tepla o 20,4 procenta. Ovlivnilo to podle Miarky vedle zdražení na vstupu i zvýšení sazby DPH z 10 na 12 procent. „Snažili jsme se dohodnout pro obyvatele ceny co nejvýhodnější, což se částečně povedlo. I tak ale k růstu ceny pro rok 2024 dojde,“ uvedl náměstek primátorky Martin Dušek.

Vyšší cena se podle něj projeví i v rozpočtu města. „Více peněz zaplatíme zejména za vytápění škol a dalších městských budov,“ vysvětlil.

V Sokolově jsou v očekávání

Konečnou kalkulaci cen zatím nemají v Sokolově. „Teplo nám dodává Sokolovská bytová, od které ještě nemáme informace o tom, o kolik chtějí zdražit,“ konstatoval Michal Švarc, mluvčí sokolovské radnice.

Prozatím v Sokolově očekávají navýšení asi o 4,6 milionů korun. Toto číslo se ale ještě může změnit a podle mluvčího se patrně trochu změní. Letos zaplatilo město za teplo pro příspěvkové organizace, hlavně školská zařízení, dům kultury i sociální služby, téměř 21 milionů korun. Teplo pro objekty, jež vlastní město přímo, stálo zhruba 2,2, milionů korun.

V Aši cenu za teplo sjednotí

O něco nižší ceny zaplatí příští rok někteří odběratelé tepla společnosti Terea Cheb. Ta zajišťuje dodávky pro Cheb, Aš a Nebanice. Podle informací na webu společnosti se bude cena měnit, a to i směrem dolů. Společnost Terea zlevní teplo pro obyvatele Nebanic. Ti místo letošních 1611,5 Kč za gigajoule včetně DPH zaplatí v novém roce 1442,56 korun.

V Aši, kde letos lidé hradili 1364 Kč respektive 1331,9 Kč za gigajoule, bude nově cena jednotná a to 1341,76 Kč. Naopak v Chebu, kde dosud odběratelé kupují gigajoule za 1287 Kč, si od nového roku připlatí. Nově bude stát 1310,4 Kč. Ceny jsou předběžné. Ve firmě Terea má poloviční podíl Cheb, druhou polovinu drží firma Accolade. Získala ji od německé společnosti Gelsenwasser.

V Ostrově bude teplo beze změn

Cenu nebude zvyšovat Ostrovská teplárenská. Po započtení poměru spotřeby tepla pro vytápění a ohřev teplé vody vychází průměrná cena tepla v Ostrově zhruba na 800 korun za gigajoule včetně DPH.

„Naše relativně nízká cena je dána i tím, že současné i minulé vedení města nepožaduje velký zisk za účelem výplaty dividend. A také tím, že vzhledem ke zdrojové základně nemusíme platit emisní povolenky. Pokud bychom je platit museli, byla by cena o 100 až 150 korun za gigajoule vyšší,“ uvedl předseda představenstva společnosti Tibor Hrušovský.

6. října 2023