Karel Gott měl v sobě něco, co se nedá naučit, říká houslový virtuoz Václav Hudeček o Mistru kantilén

Jan Čížek

Houslový virtuoz Václav Hudeček | Foto: Svátky hudby v Praze
Facebook
Twitter
WhatsApp
Picture of Alena Hájková
Alena Hájková

Redaktorka

Houslový virtuoz Václav Hudeček dodnes vystupuje na nejprestižnějších pódiích. Nejen svým umem nás výborně reprezentuje po celém světě. K osobnostem, které nás také dokázaly kultivovaně představit, patřil také zpěvák Karel Gott. Přesto, že tito Mistři ve svých oborech spolu nikdy společně nevystoupili, pan Václav Hudeček na zpěváka velmi mile zavzpomínal v nové knize KAREL- Příběhy z Trezoru.

S Karlem Gottem se Václav Hudeček potkal v Londýně 9. května roku 1968 na našem velvyslanectví, a to v den našeho státního svátku. Houslový virtuoz tehdy koncertoval v Anglii s Royal Philharmonic Orchestra, kde v Royal Albert Hall hrál houslový koncert od Antonína Dvořáka. „Karel byl velmi milý a po chvilce rozhovoru mně nabídl tykání.

Karel Gott v tónech vážné hudby | Foto: kniha KAREL – Příběhy z Trezoru

Karel musel svůj hlas cvičit až do konce života. Většina jeho vystoupení byla živá, žádné playbacky. Takže i doprovodný orchestr vyžadoval složení pouze z perfektních muzikantů. A ti všichni museli tvrdě pracovat, aby si svoje kvality udrželi. A to je jen jedna stránka věci. Navíc vedle technického zvládnutí hlasu nebo nástroje musíte mít hudební cítění. A to je věc, která se nedá naučit. To vám musí vyvěrat ze srdce a duše. Touto schopností byl Karel bohatě obdarován. Když zpíval převzatou píseň Čas růží (v originále Delilah), která byla chronicky známá v podání například Toma Jonese, zazpíval ji jinak, po svém, a přesto měl úspěch. V tom je skryta i odpověď na otázku, proč může vedle sebe existovat tolik muzikantů takzvané vážné hudby. Všichni hrajeme po staletí stejné skladby velkých osobností, ale každý z těch nejlepších ji interpretuje jinak a každý publikum přesvědčí, že stojí za to na jeho koncert opět přijít. A to bylo i tajemství úspěchu a přízně publika u Karla Gotta,“ pokračuje ve vyprávění Václav Hudeček.

KAREL – Příběhy z Trezoru | Foto: Jakub Ludvík

 

 

Jak vnímal zpěváka v tónech vážné hudby houslový virtuoz, jaké další osobní vzpomínky tyto dvě významné osobnosti pojí? Proč je důležité v této branži vycházet s kolegy a mít perfektní tým muzikantů? Nejen o tom vypráví poutavě Mistr houslí, pan Václav Hudeček o Mistru kantilén v knize KAREL – Příběhy z Trezoru.

0