PRŮZKUM: AfD by volila třetina východních Němců. ‚Jejich vzestup je celoněmecký jev,‘ říká expert

Alternative für Deutschland (AfD) je jasnou volbou pro východní Němce. Jedna třetina z nich by jim dala hlas v nastávajících volbách. Vyplývá to z reprezentativního průzkumu, který pro společnost SPIEGEL provedl institut pro výzkum veřejného mínění Verian. Podle Jakuba Eberleho ředitele výzkumu Ústavu mezinárodních vztahů je ale vzestup AfD celoněmeckým jevem.

Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alternativa pro Německo

„Zdar AfD je vidět i na západě Německa, sice méně než na východě, ale jejich vzestup je celoněmecký jev," | Zdroj: Profimedia

Výsledek průzkumu pro SPIEGEL ukázal jednoznačné vítězství strany AfD, která by získala 32 procent. Oblíbenost „semaforové“ koalice zažívá teď těžké časy v Braniborsku, Meklenbursku-Předním Pomořansku, Sasku, Sasku-Anhaltsku, Durynsku a Berlíně – SPD by podle průzkumu získala 12 procent, Zelení 9 procent a FDP by získala jen 4 procenta.

Semaforová koalice

Semaforová koalice je označení pro vládní koalici mezi Sociálnědemokratickou stranou Německa, Svobodnou demokratickou stranou a stranou Zelených. Jejich stranické barvy jsou totiž červená, žlutá a zelená. 

Otázka extrémního vzestupu AfD je ve východním Německu obrovská. V příštím roce čekají tři východoněmecké spolkové země nové zemské volby.

Výsledky z tohoto průzkumu ukazují velkou pravděpodobnost úspěchu AfD, podle hodnocení je možné, že získají až 30 procent hlasů, a tudíž i jednoznačně nejvyšší podíl mezi stranami. AfD se zatím nikdy nepodařilo stát se nejsilnější stranou ve státních volbách. To by se mohlo v září 2024 změnit.

‚AfD zaplňuje poptávku‘

Vzestup Alternativy můžeme sledovat hlavně v posledním roce, nejvíce pak od jara letošního roku. Podle Jakuba Eberleho, ředitele výzkumu Ústavu mezinárodních vztahů, to souvisí hned s několika faktory. 

Situace v Německu je podle něj v mnoha ohledech podobná té naší tady v Česku. „Vláda v Německu nemá dostatečnou společenskou důvěru. Je nepopulární, a opoziční straně CDU se z toho nedaří nijak těžit. V německé společnosti se tak objevuje celková nespokojenost s německou politikou, která přichází společně s energetickou tranzicí a válkou na Ukrajině,“ říká.

„AfD je strana, kterou dvě třetiny jejich voličů volí hlavně z protestu a zaplňuje tak poptávku a jakousi díru ve stranickém systému," doplňuje Eberle. 

Aktivisté chtějí zákaz AfD. Zveřejnili falešné video, kancléř Scholz v něm požaduje zrušení strany soudem

Číst článek

Velké popularitě se strana těší hlavně na východě Německa. Země bývalé NDR jsou i po třiceti letech po sjednocení stále chudší než ty západní a jejich životní úroveň je na 70–80 procentech ve srovnání s tou západní. Tyto důvody souvisí i s tím, proč za posledních třicet let odešlo z východních spolkových zemí hodně obyvatel. 

Otázka východu a západu je v Německu stále aktuální. „Někteří lidé z východoněmeckých spolkových zemí mají pocit, že sjednocení proběhlo jako spíš taková kolonizace západem – že nejsou respektovaní a jsou občany druhé kategorie,“ popisuje společenskou situaci v Německu Jakub Eberle.

Příští rok se budou konat zemské volby ve třech z pěti východních spolkových zemí. Mezi nimi je Sasko a Durynsko, kde se AfD těší dlouhodobě největší popularitě a existuje reálná šance, že se tam stane i nejsilnější stranou.

Německo předčasně ukončí regulaci cen energií, podle kancléře Scholze už tato ‚brzda´není potřeba

Číst článek

Podle Jakuba Eberleho tu byly ale podobné obavy i před pěti lety, kdy byla AfD v důsledku migrační krize na vzestupu. Tehdy ale zafungoval efekt jistoty, kdy si voliči na poslední chvíli vybrali právě ty strany, které mohly AfD porazit, a to právě tradiční strany CDU/CSU a SPD. 

„Úspěch AfD je vidět i na západě Německa, sice méně než na východě, ale jejich vzestup je celoněmecký jev,“ říká Eberle pro iROZHLAS.cz.

Za vzestupem AfD je podle Eberleho i to, že se lidem na východě Německa nežije nejlépe. „Na to standardní politické strany nemají odpověď. Když lidé nevidí nikoho, kdo by jim byl schopen nějakým způsobem z té pociťované špatné situace ukázat cestu, tak se pak spíše z protestu přikloní k AfD,“ uzavírá. 

Tereza Štolová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme