Premiér ocenil handicapované sportovce, mezi nimi i neslyšící

Premiér Petr Fiala v pátek 24. listopadu ocenil handicapované sportovce, kteří dosáhli mimořádných úspěchů v paralympijských a deaflympijských sportech a skvěle tak reprezentovali Českou republiku. Mezi oceněnými bylo i několik sportovců se sluchovým postižením.

1

Předávání ocenění

Slavnostní akt předávání ocenění proběhl v prostorách Úřadu vlády ve Strakově akademii. Sportovci převzali ocenění z rukou premiéra České republiky Petra Fialy a zmocněnkyně pro lidská práva Kláry Šimáčkové Laurenčíkové. Přítomni byli také státní tajemník Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Ondřej Andrys a předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek. Premiér Fiala při ceremoniálu prohlásil: „Uspěli jste díky měsícům a létům intenzivního tréninku a kondiční přípravy, ale zejména díky svojí vytrvalosti, odhodlání a schopnosti nevzdávat se ani v těch nejtěžších chvílích. Jsem hrdý na to, že čeští parasportovci dosahují na světovou úroveň a přivážejí medaile z prestižních soutěží.“ 

Slavnostní akt předávání proběhl ve Strakově akademii v Praze (Foto: Vlada.gov.cz)
Ocenění předával premiér Petr Fiala (Foto: Vlada.gov.cz)

Ocenění

Diplomy získalo 17 sportovců a sportovkyň. Mezi nimi byli i reprezentanti se sluchových postižením, kteří mimo jiné hájili české barvy na deaflympijských hrách v Brazílii. Oceněna byla například Lenka Matoušková, zlatá deaflympionička a letošní mistryně Evropy v hodu diskem, sportovní střelec Marek Bartošek, úspěšná karatistka Barbora Vachoutová, která na brazilské deaflympiádě vybojovala bronz, a zlatý maratonec Michal Stanovský.

Mezi oceněnými byla také talentovaná karatistka Barbora Vachoutová (Foto: Vlada.gov.cz)
Nebo sportovní střelec Marek Bartošek (Foto: Facebook.com, Petr Fiala)

Problémy parasportu

Při příležitosti předávání ocenění bylo zmíněno hned několik problémů, které sport handicapovaných provází. Jedním z nich je nedostatečná medializace sportovních akcí lidí s postižením. Větší medializace by nalákala nejen investory, ale také více zájemců o sport. Odhaduje se totiž, že aktivně se sportu věnuje pouhé procento handicapovaných. Velkým problémem je také nedostatečné financovaní sportovní přípravy. Handicapovaní sportovci se proto nemohou svému sportu věnovat profesionálně. Musí chodit do práce a do toho zvládat tréninky tak, aby mohli konkurovat profesionálním sportovcům z jiných zemí.

Poté následovala debata o problémech sportu handicapovaných. Zleva Lenka Matoušková, Michal Stanovský, Barbora Vachoutová, Marek Bartošek (Foto: Vlada.gov.cz)

Zdroj, foto: Vlada.gov.cz, Msmt.cz, Sport.ceskatelevize.cz, Facebook.com
Editor: Kristýna Havlová

Back to top button