Házenkářky na mistrovství světa porazily Ukrajinu, stále mohou postoupit do čtvrtfinále

České házenkářky v úvodním utkání osmifinálové skupiny na mistrovství světa porazily Ukrajinu 30:23. Svěřenkyně norského trenéra Benta Dahla si na šampionátu připsaly třetí vítězství ze čtyř duelů a udržely naději na postup do čtvrtfinále. Po nervózním začátku si Češky proti outsiderovi udržovaly náskok a zápas v dánském Frederikshavnu definitivně rozhodly po změně stran. Devět branek dala Markéta Jeřábková.

Frederikshavn (Dánsko) (Aktualizováno: 17:55 6. 12. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České házenkářky v úvodním utkání osmifinálové skupiny na mistrovství světa porazily Ukrajinu 30:23

České házenkářky v úvodním utkání osmifinálové skupiny na mistrovství světa porazily Ukrajinu 30:23 | Foto: ČTK/AP

Češky mají v šestičlenné osmifinálové skupině na kontě čtyři body. Dva z nich si přenesly ze základní skupiny, v níž porazily Kongo s Argentinou a prohrály s Nizozemskem.

Házenkářky jely do dánského dějiště mistrovství světa 12 hodin. ‚Bylo to úmorné,‘ popisuje Kudláčková

Číst článek

V pátek nastoupí Dahlovy svěřenkyně proti Španělsku a v neděli proti Brazílii. Do čtvrtfinále postoupí první dva týmy z každé ze čtyř osmifinálových skupin.

Češky vstoupily do utkání poněkud nervózně a rozpačitě, jako by na nich ještě ležel stín vysoké pondělní porážky 20:33 s Nizozemskem. Dahlovy svěřenkyně v úvodu hodně chybovaly a v sedmé minutě prohrávaly o dvě branky.

Rychle se jim ale povedlo skóre otočit, od stavu 5:5 daly pět z následujících šesti branek a po několika brejcích vedly ve 23. minutě 10:6. Ukrajinky, startující na mistrovství světa poprvé od roku 2009, pak snížily na rozdíl jedné trefy, ale český tým po oddychovém čase ještě do přestávky znovu získal čtyřgólový náskok.

Ukrajinky, které v základní skupině vysoko prohrály s Brazílií i Španělskem a porazily jen Kazachstán, se po změně straně ještě dvakrát dokázaly přiblížit na dvě branky, ale na větší zdramatizování zápasu už neměly.

V české brance se několika zákroky blýskla gólmanská dvojka Novotná a na druhé straně ve 23. minutě Cholevová poprvé v utkání poslala favoritky do pětibrankového náskoku.

Závěr už si Dahlovy svěřenkyně proti stříbrným medailistkám z Eura 2000, které šly ale později výkonnostně dolů, v pohodě pohlídaly. Češky navázaly na dvě výhry ze vzájemných duelů v evropské kvalifikaci z let 2015 a 2026.

Reprezentační tým startuje na světovém šampionátu podruhé za sebou. Ze základní skupiny postoupily Češky i předloni, kdy ještě pod vedením trenéra Jana Bašného obsadily 19. příčku. Dnešní vítězství nad Ukrajinou by jim mělo zajistit vylepšení minulého umístění. Českým maximem od rozdělení federace je osmá příčka z roku 2017. Světový šampionát letos poprvé v historii hostí tři země – Dánsko, Norsko a Švédsko.

Ukrajina - Česko 23:30 (11:15)

 

Sestava a branky Česka: Kudláčková, Novotná - Stříšková, Šustáčková 2, Desortová 1, Stellnerová, Kuxová 1, J. Franková, A. Franková 2, Dresslerová, Zachová 2, Kovářová, Jeřábková 9/1, Malá 8, Jestříbková 1, Cholevová 4.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme