Slavia v dohrávce poháru zvítězila v Hradci 2:0 po prodloužení

foto Osmifinále českého fotbalového poháru MOL Cupu: FC Hradec Králové - SK Slavia Praha, 6. prosince 2023, Hradec Králové. Hráči Slavie se radují z druhého gólu v prodloužení. Vpravo je jeho autor Mick Van Buren.

Hradec Králové - Fotbalisté pražské Slavie v dohrávce osmifinále domácího poháru zvítězili v Hradci Králové 2:0 po prodloužení a stali se posledním čtvrtfinalistou MOL Cupu. Obhájce trofeje a aktuálně druhý tým ligové tabulky nasměroval k výhře ve 109. minutě Nor Conrad Wallem a pojistku přidal v nastavení střídající Nizozemec Mick van Buren.

Oba týmy o víkendu kvůli sněhové kalamitě v Česku a nezpůsobilému terénu nehrály ligový zápas. Zřejmě i proto slávisté nasadili velmi silnou základní sestavu, naopak v domácí zahajovací jedenáctce dostali šanci i někteří méně vytížení hráči v čele s brankářem Zadražilem. Na lavičku Pražanů se vrátil hlavní trenér Trpišovský, který kvůli zlomenině nosu před týdnem chyběl v utkání Evropské ligy v Tiraspolu.

"Jsme strašně rádi, že jsme to zvládli. Pohár je pro nás důležitá soutěž. Je to soutěž o trofej a chceme dojít co nejdále," řekl asistent trenéra Pražanů Jaroslav Köstl, který při zápasech MOL Cupu na tiskové konferenci tradičně zastupuje Trpišovského. "Po bizáru v minulém týdnu, kdy jsme chvíli stáli vedle (sochy) Lenina a pak vedle kamionů, to byl dnes balzám na duši," připomněl Köstl čtvrteční utkání Evropské ligy v Tiraspolu a následnou složitou cestu na později odložený nedělní duel nejvyšší soutěže ve Zlíně.

Favorizovaní hosté měli před více než sedmi a půl tisícovkami diváků od začátku více ze hry. Vlčkovu ránu ve čtvrté minutě ale vyrazil Zadražil a vzápětí Jurečka křížnou střelou minul. Poté se neprosadil Bořil a na druhé straně neuspěl ani Hais.

Po změně stran si Pražané vypracovali ještě více šancí. Několikrát mohl rozhodnout Chytil, který v úvodu druhé půle trefil horní část břevna, v 74. minutě neproměnil únik a poté neotevřel skóre ani hlavičkou.

Favorit se prosadil až na začátku druhé části prodloužení. Na Ševčíkův centr z přímého kopu si naskočil Wallem a jeho hlavička prošla na rozbahněném malém vápně nejistému Zadražilovi pod tělem. Norský záložník dal čtvrtý soutěžní gól za Slavii.

"Do míče jsem šel hlavou. Už jsem se připravoval, že se otočím a poběžím zpět k naší brance. Ale najednou vidím, že míč se zvláštně odrazil, respektive vůbec neodrazil. Samozřejmě, bylo to se štěstím, ale zasloužili jsme si dojít do dalšího kola," řekl Wallem klubové televizi.

V závěru se vydal podpořit domácí nápor i Zadražil a střídající Van Buren po brejku do opuštěné branky definitivně rozhodl. "Je mi trochu líto gólmana Zadražila, který odchytal výborný zápas. Rozhodující situace ale asi bohužel půjde za ním a za krtkem na hřišti. My jsme za to samozřejmě strašně šťastní a jdeme dál za svým cílem," uvedl Köstl.

Slavia může dál snít o obhajobě trofeje. Už dříve si postup do jarního čtvrtfinále zajistily finalista minulé sezony Sparta, Plzeň, Jablonec, Zlín, Liberec a druholigové celky Dukla s Opavou. Los dalšího kola se uskuteční v pátek.

Osmifinále českého fotbalového poháru MOL Cupu:

FC Hradec Králové - Slavia Praha 0:2 po prodl.

Branky: 109. Wallem, 120.+1 Van Buren. Rozhodčí: Pechanec - Hrabovský, Mokrusch - Volek (video).

Hradec: Zadražil - Klíma, Čihák, Leibl (113. O. Ševčík) - Čmelík (78. Horák), Kučera, Kodeš (113. Čech), Krejčí - Šašinka (78. Pudhorocký) - Juliš (91. Dancák), Hais (60. Koubek). Trenér: Kotal.

Slavia: Mandous - Vlček (102. Sinyan), Ogbu, Bořil - Douděra (106. Tomič), P. Ševčík (120.+2 Hromada), Oscar, Wallem - Zafeiris (113. Tijani) - Chytil (101. Tecl), Jurečka (72. Van Buren). Trenér: Trpišovský.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 14:00 20°C

Celá předpověď