Sprinterské i půlkařské hvězdy pro Czech Indoor Gala

Czech Indoor Gala hlásí první hvězdná jména, která se v úterý 30. ledna 2024 představí v ostravské atletické hale v rámci tohoto zlatého mítinku World Athletics Indoor Tour.

Tradičním tahákem Czech Indoor Gala bývá každoročně šedesátka mužů. Nejvyšší kvalitu by měly obstarat nejen čerstvě potvrzené zahraniční akvizice, ale také čeští borci. Vítězství z loňského ročníku přijede obhajovat Brit Jeremiah Azu. Ten opanoval Czech Indoor Gala 2023 v čase 6,58. Bronzový muž evropského šampionátu v Mnichově 2022 byl ve skvělé formě i letos, když ve finském Espoo obhájil titul kontinentálního mistra na stovce v kategorii do 23 let v novém osobním rekordu 10,04. Na halové šedesátce se může pyšnit osobákem 6,56.

Velkým vyzyvatelem mu však bude sprinterská kometa halové sezóny 2023 Ital Samuele Ceccarelli. Temperamentní sprinter z Apeninského poloostrova si dokázal letos vylepšit své kariérní maximum na šedesátce o neuvěřitelných 34 setin až na 6,47, což je čas, kterého dosáhl na halovém mistrovství Evropy v Istanbulu. Ve finále pak byl jen o setinu pomalejší a vystoupal na nejvyšší stupínek. Pod otevřeným nebem si pak posunul osobní statistiky na stovce až na 10,13 a představil se také na Zlaté tretře, kde skončil druhý v čase 10,15.

Přítomnosti špičkových zahraničních konkurentů budou chtít využít i naši nejlepší sprinteři. Nestárnoucí, brzy sedmatřicetiletý, Jan Veleba už ví, jaké to je vyhrát na Czech Indoor Gala, když v Ostravě ovládl tento mítink v roce 2022. Loni ukázal, že i v pokročilém sprinterském věku nadále dokáže posouvat své hranice, když si vylepšil v Jablonci osobní rekord na 6,64. »Czech Indoor Gala je mým oblíbeným mítinkem. Je to největší halový závod v České republice a docela se mi na něm daří, takže se tradičně těším. Jsem zvědavý hlavně na Ceccarelliho, který měl úžasnou halovou sezónu. Uvidíme, jestli na ni dokáže navázat. Věřím, že do Ostravy přijedu v dobré formě, abych se mohl poměřit s těmi nejlepšími. Bude to pro mě poslední halová sezóna, tak ze sebe chci dostat to nejlepší,« vzkazuje sprinterský matador.

Oproti tomu Zdeněk Stromšík stále na své premiérové prvenství na Czech Indoor Gala čeká. Přitom ostravská hala je pro něj tou domácí a daří se mu v ní. Na loňském národním halovém šampionátu si zde dosprintoval pro titul v parádním osobáku 6,59, kterým zaostal jedinou setinu za letitým národním rekordem Františka Ptáčníka. Stromšík byl zatím na Czech Indoor Gala nejlépe třetí v roce 2020.

Duel britské a české půlkařské školy

Elitní čeští půlkaři se mohou těšit na souboj s nesmírně rychlými Brity. Tato evropská běžecká velmoc bude mít na Czech Indoor Gala minimálně dvojí zastoupení v Maxu Burginovi a Elliotu Gilesovi, kterým budou čelit nejlepší čeští půlkaři v čele s Jakubem Dudychou a Filipem Šnejdrem.

Max Burgin platí za jeden z největších půlkařských talentů posledních let. Někdejší dorostenecký mistr Evropy má na Ostravu skvělé vzpomínky. V roce 2021 zde na Zlaté tretře zvítězil v novém evropském juniorském rekordu 1:44,14. V další sezóně skončil na Tretře třetí v dalším kvalitním čase 1:44,54. Burgin už dokázal zvítězit i na mítinku Diamantové ligy. Stalo se tak letos v Londýně, kde byl nejrychlejší za 1:43,85. Jeho osobák z roku 2022 má pak hodnotu 1:43,52. Na ostravském Gala se představí poprvé.

To výrazně zkušenější krajan Elliot Giles už na Czech Indoor Gala závodil a zanechal po sobě výraznou stopu. V sezóně 2022 kraloval závodu na 1500 metrů v dosud platném rekordu mítinku 3:35,93. Ještě kvalitnějších výkonů ovšem dosahuje na osmistovce. Však je také s časem 1:43,63 z roku 2021 druhým nejrychlejším halovým půlkařem historie na světě. V této disciplíně též vybojoval například i bronz na mistrovství Evropy v Amsterdamu 2016.

Na startu by neměl chybět ani juniorský mistr Evropy Jakub Dudycha. Stále teprve osmnáctiletý svěřenec Lukáše Dejdara suverénním způsobem opanoval kontinentální šampionát kategorie do 20 let v Jeruzalémě a při svém posledním venkovním startu na mítinku v Záhřebu se blýskl dalším vylepšením národního juniorského rekordu na 1:45.84. Na tyto výkony by rád navázal i v hale. »Jsem moc rád, že budu moci být součástí Czech Indoor Gala. Hrozně moc se těším na tento mítink, který bude navíc o kategorii výše než loni. Bude strašně důležité zaběhnout v Ostravě kvalitní výkon a získat co nejvíce bodů do rankingu. Věřím, že vše půjde tak dobře, jako tomu bylo dosud a na Czech Indoor Gala se mi podaří běžet takový čas, který mě přiblíží ke startu na nadcházejících mezinárodních atletických vrcholech,« doufá v úspěšné vystoupení na Czech Indoor Gala.

Český prapor v tomto závodě bude držet také Filip Šnejdr, který je pravidelným účastníkem Czech Indoor Gala. Borec, který se připravuje v tréninkové skupině Jakuba Holuši prožil loni nejlepší závod při Evropských hrách v Chorzówě, kde zaskočil favority a pověsil si na krk stříbrnou medaili.

Czech Indoor Gala 2024 se uskuteční v úterý 30. ledna v ostravské atletické hale. Vstupenky lze zakoupit prostřednictvím sítě www.ticketportal.cz. Jejich cena činí 250 korun.

(koz)

FOTO – ČAS/Soňa Maléterová, Adolf Horsinka

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy