Hlavní obsah

Spolu je spolu „na věčné časy“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koalice Spolu se už snadno nerozdělí. ODS, TOP 09 a KDU-ČSL chystají jednu kandidátku do eurovoleb, řadu společných kandidátek v krajských volbách a podle zjištění Novinek a Práva se rýsuje dohoda i na volbách do Sněmovny v roce 2025.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), Petr Fiala (ODS) a Marian Jurečka (KDU-ČSL) po volbách v říjnu 2021.

Článek

Podle politologů je koalice pro TOP 09 a lidovce jedinou šancí na budoucí existenci, pro ODS pak nadějí na vítězství.

„V rámci koalice Spolu jsme dohodnutí na dalším postupu jak v evropských volbách, tak v některých krajích na krajských volbách, jednáme o senátních volbách a samozřejmě všichni počítáme s tím, že projekt Spolu bude pokračovat i do příštích poslaneckých voleb,“ řekl Právu šéf poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Podle politologů Lukáše Valeše a Daniela Kunštáta se tak ze Spolu může časem stát podobná koalice, jako je v Německu CDU-CSU, která je navzdory spojenectví ve volbách nadále založená na samostatných politických stranách.

Dokonce ani pro ODS není výhodné kandidovat samostatně
Daniel Kunštát,politolog

„TOP 09 a KDU-ČSL jsou strany, které pokud chtějí dál v politice figurovat, budou muset na nějakou integraci přistoupit. Lidovci jsou venkovskou stranou starších lidí a TOP 09 je zase jenom strana města. Omezené řečiště, ve kterém strany plují, je vždy problematické,“ uvedl politolog Daniel Kunštát.

Očima Saši Mitrofanova: Oříšek ODS

Komentáře

„Dokonce ani pro ODS není výhodné kandidovat samostatně. Její síla pořád není dostatečná, aby mohla mít premiéra. Má ho jen proto, že kandidovala v koalici Spolu. Sama ODS nemůže konkurovat ANO Andreje Babiše,“ dodal.

Jeho slova dokládají i průzkumy veřejného mínění. TOP 09 a lidovci se dlouhodobě pohybují pouze těsně okolo pětiprocentní hranice, která je nutná pro vstup do Sněmovny, ODS zase okolo 13 procent.

Foto: Novinky

Průzkum agentury STEM

V posledním zveřejněném průzkumu STEM by ODS s 11,6 procenta předběhla i SPD s 12 procenty. TOP 09 by získala přesně 5 procent a lidovci by skončili pod čarou s 3,5 procenta. ANO by podle STEM získalo přes 33 procent voličů. Podobně hovoří i další agentury.

„Možná je škoda, že nejsme měřeni v průzkumech dohromady jako koalice Spolu. Třeba by pak ta čísla vypadala trochu jinak,“ poznamenal pro Právo Jakob.

„Ale jsme v půlce funkčního období vlády. Jsme v době, kdy prošel konsolidační balíček, budeme prosazovat další změny důchodového systému. Nejsou to témata populární. Ale do sněmovních voleb zbývá ještě dostatek času a myslím, že lidé ocení, až uvidí skutečný dopad opatření,“ dodal.

Koalice Spolu půjde nakonec do eurovoleb společně

Domácí

Jurečka: Řekneme si rok před volbami

Lidovci, kterým agentura Kantar přisoudila v polovině listopadu dokonce jen 2,5 procenta, což je pro ně historické minimum, si v otázce kandidatury se Spolu chtějí nechat otevřená vrátka.

„Platí, co jsme řekli před třemi roky. Koalice má podepsanou smlouvu na toto volební období. Pokud se máme bavit o další spolupráci na sněmovní či vládní úrovni, tak bude prostor to vyhodnotit asi rok před volbami, takže na podzim 2024,“ řekl ministr práce a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Další případná spolupráce podle něj musí mít smysl jak pro lidovce, tak pro celou republiku. „To, že ad hoc spolupracujeme v evropských volbách, někde v krajských volbách a senátních volbách, to jsou logické věci,“ poznamenal.

Nejsložitější interní diskuse proběhne zřejmě v ODS. Tam si totiž řada členů myslí, že by strana měla být schopná vyhrávat i bez koaličních spojenců. Právě ODS brzdila i dohodu k evropským volbám, proti ní se vymezovat lídr voleb, europoslanec a místopředseda Alexandr Vondra.

Kalouskova jízda pokračuje, má nominaci od pražské TOP 09

Domácí

Šéf Asociace krajů a jihočeský hejtman Martin Kuba by zase raději TOP 09 a lidovce „spolkl“. „Chybí mi v ODS touha znovu získávat 30 procent a porazit ANO samostatně,“ posteskl si nedávno v rozhovoru pro Novinky a Právo.

ODS si stále na rozdíl od svých menších „bratříčků“ drží nejvíc voličů, měla by mít proto rozhodující slovo i ve skládání případné koalice. Jejím velkým zastáncem je premiér Petr Fiala (ODS) i šéf poslanců ODS Marek Benda. „Já o tom mluvím už dlouhý čas, že chci koalici Spolu zachovat i do sněmovních voleb 2025. Ale samo sebou to bude podléhat schvalování stranických orgánů nejdříve za rok,“ řekl Novinkám.

Podle Valeše se ODS v programu už přiblížila politice TOP 09 a KDU-ČSL. „Dala svůj program všanc proevropským stranám, aby posílila svou pozici v domácí politice. Je prakticky jisté, že v příštích volbách ODS, TOP 09 a lidovci kandidovat sami nebudou, že budou opět v koalici. Vzhledem k tomu, že padl i poslední rozdíl, tedy evropská politika, tak integraci nic nebrání,“ řekl Valeš.

„V situaci, kdy hrozí, že většinu získá ANO a SPD, by strany měly programové priority potlačit v rámci systémového kompromisu,“ dodal Kunštát.

Kandidátku SPD a Trikolory pro eurovolby povede bývalý europoslanec Mach

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám