Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nemocnice ode dneška omezují provoz, k protestům se přidala polovina lékařů

Byť se včera lékaři dohodli s premiérem Petrem Fialou na navýšení mezd, prosincový provoz některých nemocnic v Moravskoslezském kraji zůstává omezený. Důvodem je hromadný protest Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) a zdravotnických odborů, ke kterému se v kraji přidalo více než padesát procent službu konajících lékařů. Poukazovali zejména na navýšení přesčasů.

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Lékaři jsou rozhodnuti do podpisu dohody vlády se zástupci ČLK přesčasy nesloužit. „K odvolání protestu dojde po definitivním podpisu,“ řekl viceprezident České lékařské komory Jan Přáda. Akutní péče je v nemocnicích zajištěna, ale na plánované zákroky si pacienti musejí počkat.

Například v ostravských nemocnicích, ve fakultní i městské, dokud nebude smlouva podepsána, nenastoupí v prosinci na přesčasy stovky lékařů. Ve fakultní 233 z přibližně sedmi set, v městské 136 z 252.

Lékaři přesčasy sloužit nebudou, ošetří jen akutní a neodkladné případy

„Jsou to lékaři všech odborností, které mají v nemocnici lůžkové stanice a operační sály. Omezujeme proto plánovanou péči napříč celou nemocnicí a každá odbornost bude využívat pouze jeden operační sál,“ zhodnotila současnou situaci mluvčí městské nemocnice Andrea Vojkovská.

Plánované zákroky zatím nemocnice odsouvala na příští rok. Pokud by lékaři ještě v prosinci stáhli výpovědi z přesčasů, mohly by se plánované operace na sály vrátit.

Ve fakultní nemocnici je podle mluvčí Petry Petlachové v tuto chvíli plně zajištěna péče akutní, onkologická a neodkladná. „Provoz ambulancí zachováme na 80 procentech, operační sály pojedou na 75 procent.“

I tady platí, pokud lékaři výpovědi stáhnou, plánované a odložitelné operace lékaři provedou. Zatím jsou ale odvolány. „Musíme počkat na to, jak na dohodu zareagují naši lékaři, kteří odmítnutí práce přesčas podali. Od toho se bude odvíjet případná úprava rozpisu služeb a celkového prosincového provozu nemocnice,“ dodala Petlachová.

Omezení odhalí následující dny

Podle Sekce mladých lékařů ČLK bude ale konkrétně ve fakultní nemocnici až do doby podpisu dohody s vládou omezení provozu větší. „Dnes ráno nastoupili jen ti, co nebudou sloužit odpoledne a v noci. Jakmile jim skončí směna, vystřídají je další a stejně to bude s noční směnou tak, abychom zajistili nepřetržitý provoz, ale nesloužili při tom přesčasy,“ objasnil Vojtěch Vodička z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Fakultní nemocnice Ostrava, který se za Sekci mladých lékařů k protestům připojil.

Co se týče operativy, předpokládáme, že plánované výkony klesnou o polovinu. Reálný obrázek ale uvidíme až v průběhu dne,“ uvedl Vodička. „Až dnes se v praxi prověří, zda lékaři na ranní službě dokážou provoz zastat i v omezeném počtu.“ Druhým faktem je podle něj skutečnost, nakolik do připravených plánů zasáhnou nečekané události, jako nemocenské nebo paragrafy.

Pacienty čekají krušné časy. V době epidemie viróz skončí lékaři s přesčasy

V Opavě, kde podalo výpověď z přesčasů 90 lékařů z 280, omezilo vedení nemocnice prozatím neakutní operační zákroky na chirurgii, provoz některých ambulancí a rozsah lůžkové péče na interně.

„Operační výkony na ortopedii a urologii ponecháváme bez omezení, stejně jako provoz gynekologie a dětského oddělení,“ potvrdil ředitel Slezské nemocnice Karel Siebert. Plánovanou péči v operačních i některých neoperačních oborech nemůžou v prosinci zajistit ani v Havířově.

„V jaké míře budeme provoz omezovat, ukáže vývoj prvních prosincových dnů, a to vždy s ohledem na maximalizaci zajištění akutních a onkologických diagnóz,“ řekl Norbert Schellong, ředitel Nemocnice Havířov. „Omezíme ambulantní péči a možná i akutní.“

Protest může ovlivnit i ambulance

Výrazná omezení péče naopak neplánují ve frýdecko-místecké nemocnici, kde se výpovědi z přesčasů týkají pouze dvou oddělení, a to v jednotkách lékařů. „Pokud bude třeba, plánované výkony odložíme, ale dál budeme fungovat v pohotovostním režimu,“ uvedla mluvčí Nemocnice Frýdek-Místek Michaela Konečná s tím, že dočasně by nemocnice omezila i některé ambulance.

Nemocnice ruší plánované operace, přesčasy odmítlo přes šest tisíc lékařů

Neomezený provoz pak avizují nemocnice v Karviné, kde se k protestujícím připojilo poměrně málo lékařů. Konkrétně v Karviné Ráji je to osm ze 160 a v hornické nemocnici dva z 89 lékařů. „Zatím to vypadá, že do konce prosince ani nic omezovat nebudeme,“ zhodnotil ředitel Karvinské hornické nemocnice Tomáš Canibal.

Vedení skupiny AGEL, které má v regionu nemocnice v Ostravě, Novém Jičíně, Českém Těšíně, Třinci a Rýmařově, je také přesvědčeno, že provoz v nemocnicích neomezí. „S lékaři vedeme osobní pohovory a v řadě zařízení půjde pouze o protest symbolický, který nebude vyžadovat jakékoli omezení provozu či akutní péče o naše pacienty,“ sdělila mluvčí skupiny Agel Gabriela Lefenda. Konkrétní počty lékařů, kteří se k protestům připojí, společnost uvést odmítla.

20. října 2023

  • Nejčtenější

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinecký šéf: Nad týmem žasnu. Zadinův výrok? To nebyl on. Štve ho liga juniorů

29. dubna 2024  6:58

Možná byste čekali, že za ty roky a po tolika titulech bude klidnější. Že se nemusí stresovat. Leč...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rivalové z finále v jedné šatně: Do neděle bychom se zabili, hlásil Sedlák

1. května 2024  15:24

Ještě v neděli by si během finále extraligy nejraději vyškrábali oči, do prodloužení sedmého zápasu...

Pětiletá dívenka vdechla párek v rohlíku, za pár dní v nemocnici zemřela

6. května 2024  17:30

Velká tragédie se odehrála na konci dubna v Kravařích na Opavsku. Pětiletá dívka si šla o přestávce...

Liberty dluží peníze za sociální odvody. Kvůli rostoucí výrobě, tvrdí huť

6. května 2024  10:45,  aktualizováno  13:43

Huť Liberty Ostrava musí řešit další problém. Vedle stále neschváleného restrukturalizačního plánu...

Soud řeší brutální útok sekerou. Na staré roky jsem si zavařil, vzdychal obžalovaný

6. května 2024  13:21

Krajský soud v Ostravě začal projednávat pokus vraždy z loňského května v Třinci. Na lavici...

Jsme vzadu chatrní, uznal po debaklu v Edenu ostravský trenér Hapal

6. května 2024  9:42

Ostudný debakl 0:5 si přivezli fotbalisté ostravského Baníku ze stadionu pražské Slavie. Je to...

Advantage Consulting, s.r.o.
LÉKAŘ-ANESTEZIOLOGICKO/RESUS ODD (90-140.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Moravskoslezský kraj
nabízený plat: 90 000 - 140 000 Kč

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....

Ukradené auto s AirTagem si našel, ale od policie dostal vynadáno

Vyjít ráno před dům a nenajít tam svůj vůz je noční můrou každého majitele. Do takové nezáviděníhodné situace se dostal...