metro.cz

Počasí v Praze

10 °C / 20 °C

Sobota 27. dubna 2024. Svátek má Jaroslav

Zpěv, fazole a LSD. Rozervané srdce Jima Morrisona dobilo nad Seinou

  15:07
Jim Morrison by oslavil 80 let. Byl vtělením báječného doktora Jekylla, kterého flaška whisky měnila v odpudivého pana Hyda.
Nespoutaný Jim Morrison pózuje na fotografii známé jako Young Lion, mladý lev. | foto: Profimedia.cz

James Douglas Morrison proslul jako rozevlátá tvář kapely The Doors. Narodil se na Floridě 8. prosince 1943, jeho otec to dotáhl na kontradmirála amerického námořnictva, přísná matka byla v domácnosti.

Syn Jim vynikal bystrou hlavou, na Kalifornské univerzitě si vybral filmovou školu, skvěle prospíval, pokusil se o několik experimentálních krátkých snímků. „Jakkoli byl sečtělý a přemýšlivý intelektuál, navenek si liboval v přezíravých pózách a hrané lhostejnosti,“ říkal o něm jeho kumpán z The Doors Ray Manzarek. Krásným důkazem byla vlastní promoce, kterou zcela ignoroval, a celý den strávil poflakováním na pláži Venice Beach. Bakalářský diplom si Morrison nechal poslat poštou na matčinu adresu.

Důležité pro pana bakaláře bylo, že mírné kalifornské klima mu umožnilo několikaměsíční přebývání na střeše kamarádova domku blízko pláže, kde se živil fazolemi a LSD. Čas však rozhodně nemařil. Během téhle éry s Rayem Manzarekem napsal klasické hity v čele s Light my fire, Break On Through (To the Other Side) a The End.

Začátkem ledna 1967 vydali The Doors své první, eponymní album. Skladba Light My Fire okamžitě vyskočila na vrchol a zaznamenala více než milion prodaných kopií. Morrison se stal miláčkem dívek. Přispěla k tomu fotografie známá jako Young Lion. Záběry zpěváka jako „mladého lva“ s nahou hrudí se staly jednou z nejznámějších rockových ikon. Součástí image se staly i jeho kožené kalhoty. Pověstných je několik koncertů, které ukončil policejní zásah.

Velká sláva si vybírala svou daň, citlivého Morrisona pohlcoval drogový rauš. Začátkem roku 1971 zatáhl „Young Lion“ za záchrannou brzdu, odstěhoval se do Paříže a s přítelkyní Pamelou se usadil v ulici Beautreillis ve čtvrti Marais. Vydával se na dlouhé pěší procházky na Montmartre i podél Seiny, jenže i ta nejlepší předsevzetí vzala brzy za své. Už proto, že Pamela byla závislá na heroinu a on sám svou závislost na alkoholu a drogách překonat nedokázal.

Jim Morrison zemřel 3. července 1971. Ráno ho našla mrtvého v napuštěné vaně nešťastná Pamela. Jako příčina smrti se uvádí infarkt myokardu. Pitva nikdy provedena nebyla.

Autor: David Halatka Metro.cz

Hlavní zprávy

Když opravdu chcete, tak tomu dáte sto procent, říká běžkyně Marcela Joglová

vydáno 27. dubna 2024  6:48

Otevřela oči mnoha lidem. Přiznala se k bulimii. Sport jí pomohl přes mnohé starosti se „převalit“. To je Marcela Joglová, česká běžecká vytrvalkyně. Když...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek