Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno vlastnilo stánky pod nádražím, potvrdil Nejvyšší soud. Spor tak po letech skončil

Nejvyšší soud (NS) potvrdil rozhodnutí, podle kterého Brno vlastnilo stánky v podchodu pod hlavním nádražím. Končí tak spor mezi městem a provozovatelem stánků, společností Pliska Interactive Services Consulting. Trval od roku 2011. Město ho vedlo kvůli tomu, aby mohlo vyklidit zbývající prodejní prostory pod tramvajovým zastávkami a celý podchod opravit.

NS podle Petry Láníčkové, mluvčí Městského soudu v Brně, který se případem zabýval jako první instance, rozhodl o odmítnutí dovolání. Rozhodnutí padlo bez veřejného jednání. Plné odůvodnění zatím není v databázi dostupné, důvody nekomentovala ani Láníčková. Městský i Krajský soud v Brně dříve dospěly k závěru, že stánky tvořily součást podchodu, a jsou tedy majetkem města. Firma by případně mohla podat ještě ústavní stížnost, musela by však argumentovat porušením základních práv.

Společnost Pliska Interactive Services Consulting měla v podchodu pět stánků, které už město po pravomocném rozhodnutí nechalo demontovat. Podobné spory vedlo město i s dalšími dvěma subjekty. Předpokládalo, že výsledek bude stejný jako v modelovém sporu s Pliskou.

Dělníci likvidují v brněnském podchodě stánky. S opravou začneme za rok, věří město

Stavební práce vypukly pod hlavním nádražím v Brně, kde se dělníci dali do úprav podchodu. Pracovníci likvidují celkem pět stánku, kvůli kterým vedlo město se soukromým vlastníkem spor u soudu. Po demolici objektů má začít rekonstrukce prostoru.

Prázdný už je podchod pod železničním kolejištěm, a to od začátku loňského roku. Jeho rekonstrukce měla začít letos, ale město nechalo přepracovat projektovou dokumentaci, aby byla stavba levnější. Práce se tak odsunuly.

Město dlouhodobě rekonstrukci oddaluje. Aktuálně Radka Loukotová z tiskového oddělení magistrátu sdělila, že není hotový ani projekt, který se teprve připravuje a že by se mělo začít pracovat v roce 2025. Město se rozhodlo přepracovat původní projekt kvůli tomu, aby byla stavba levnější. Schválená není ani plánovaná podoba.

Vedení města letos začátkem roku uvádělo, že v podchodu budou stánky se sortimentem, který město určí, ale podle Loukotové je ve hře varianta, že zůstane prostor prázdný. Kdy se bude pracovat v prostoru pod tramvajovými zastávkami, není zřejmé. Rekonstrukce má být spojená s přestavbou přednádraží a Benešovy ulice. O tom vedení města řadu let mluví, ale termín, kdy by se mohlo začít pracovat, stanovený není.

Podchod je místem, který v minulých letech Brňané v různých anketách označovali za jedno z nejodpudivějších míst ve městě. Vedení Brna ho označovalo za pozůstatek 90. let.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, soud, stánky, podchod, rozhodnutí, nádraží

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno vlastnilo stánky pod nádražím, potvrdil Nejvyšší soud. Spor tak po letech skončil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.