Znak města Třešť (odkaz na titulní stránku) 

Třešť - Oficiální webové stránky města



Cesta: Titulní stránka > O městě

 

Ostatní publikace

 

 
 

Albert ze Šternberka: arcibiskup, zakladatel, mecenáš a diplomat doby Karla IV.
David Papajík, Tomáš Somer

Cena: 489 Kč

albert ze sternberka

Významná osobnost středoevropské politiky 14. století. Albert ze Šternberka absolvoval úspěšnou církevní kariéru, byl olomouckým kanovníkem, poté biskupem v severoněmeckém Zvěříně a v Litomyšli. V roce 1368 se stal magdeburským arcibiskupem a dosáhl tím vrcholu své církevní dráhy, kterou završil opět jako litomyšlský biskup. Byl zakladatelem klášterů augustiniánů kanovníků ve Šternberku a kartuziánů v Tržku u Litomyšle. Kniha sleduje všechny aspekty Albertova života a působení, včetně správy rodových statků či rozboru vzácných uměleckých děl spojených s Albertovou osobou.

Rok vydání: 2021
Počet stran: 480


Putování za názvy obcí Jihlavska
Rudolf Šrámek

Cena: 149 Kč

putovani za nazvy obci

Kde bydlí lidé, tam jsou různá sídla. Abychom se v nich neztratili, mají svá jména. Ale jak vznikla? Sdělují nám ještě něco více než pouhou orientaci? Odpovědi, které vyčteme z výkladů a rozšíření názvů sídel na Jihlavsku, dávají obraz nejen o typech a stáří jejich tvoření, ale zároveň odkrývají různé vrstvy osídlování kraje i rozvinuté středověké dobývání stříbrné rudy. Prozrazují také kontakt s německými hornickými kolonisty. Stopy v nich zanechaly i jevy přírodní. Po zaniklých sídlech zbyla dnešní jména lesů, polí apod. Názvy obcí patří k historické paměti kraje. Vymezují v ní příslušnost k národnímu jazyku, formují regionální povědomí a posilují pocit domova. Je proto dobré se o nich něco více dozvědět.

Rok vydání: 2021
Počet stran: 120


Poklady v síti času : muzea a galerie Vysočiny
Michal Stehlík

Cena: 199 Kč

poklady v siti casu

Tak jako je rok rozdělen na 12 měsíců, tak i tato publikace představuje expozice muzeí a galerií v Kraji Vysočina ve 12 tematických kapitolách. Jednotlivá témata postupují od kolekcí přírodnin přes sbírky umělecké, historické a technické až k pohledům na významné osobnosti regionu či počiny zaměřené na děti. Při prohlídce bohatých historických expozic se čtenář blíže seznámí s tématy války, šlechty a měšťanstva, obchodu, řemesel a zemědělství, hornických aktivit či hasičských tradic. Kniha představí podobu a příběhy celkem 74 muzeí a galerií na Vysočině.

Rok vydání: 2021
Počet stran: 160


Pod jedním nebem
Sabine Maier

Cena: 225 Kč

poklady v siti casu

Publikace představuje kulturní poklady i krásy krajiny, muzea, vynálezy, archeologická naleziště, regionální festivaly, židovské dědictví i kulinářské tradice společného regionu jižních hranic České republiky a Dolního Rakouska. Ukazuje, jak obyvatelé těchto regionů dokázali obrátit domnělé nevýhody ve svůj prospěch. Jak například zaplavili neúrodné jižní Čechy i region Waldviertel tisíci rybníky a od roku 1350 vytvořili jednu z největších krajin s umělými vodními plochami na světě. Následný chov ryb ve velkém objemu přinesl do oblasti od 15. století bohatství. 

Rok vydání: 2020
Počet stran: 224


Historie za sklem
Martin Vogg

Cena: 220 Kč

historie za sklem

Publikace před čtenářem rozprostírá minulost a současnost výroby a zpracování skla v česko-dolnorakouském regionu. Dokumentuje výpravy autora Martina Vogga a fotografky Daniely Matejschek do muzeí, výrobních dílen a ateliérů, tedy na místa v jižních Čechách, na jižní Moravě, na Vysočině a na severu Dolního Rakouska, kde se člověk setkává se sklem v nejrůznějších formách a podobách. Text doprovází bohatý fotografický materiál.

Rok vydání: 2020
Počet stran: 136


Z receptáře našich předků (dočasně vyprodáno)
Markéta Skořepová a kol.

Cena: 99 Kč

z receptare nasich predku

Dvojjazyčná česko-německá publikace je jedním z výstupů dvouleté spolupráce etnografů čtyř regionů – Jižních Čech, Vysočiny, Jižní Moravy a Dolních Rakous. Jejím cílem je přiblížit stravování našich předků nejen obvyklou výkladovou formou, ale především za pomoci konkrétních receptur a návodů. Podkladem pro její zpracování byly výsledky terénních výzkumů a vzpomínky pamětníků. Přehledně je tak zachycena prostá a přitom vyvážená lidová strava obyvatel venkova a menších měst na konci 19. a v první polovině 20. století.

Rok vydání: 2020
Počet stran: 140


Hodice : historie obce a šlechtického rodu
Petr Jiříček

Cena: 320 Kč

hodice

Poprvé v historii se čtenáři dostává do ruky kniha uceleně zachycující celou historii obce Hodice od jejích počátků do doby současné. Kniha se orientuje na středověké a pozdně středověků dějiny obce, rovněž jsou v ní zapracovány události novodobých dějin až do počátku 21. století.

Rok vydání: 2020
Počet stran: 128



Záhady v zemi Alma-Sandor
Martin Urban

Cena: 229 Kč

alma sandor

V podzemí města Waanreldova číhá nebezpečí na každého! Pátrání po tajemném chrámu zavede Káola, Nellynku a Swininga do místní knihovny. Kastelána a knihovnici vyprávění dětí zaujme natolik, že se s nimi vydají chrám hledat. Místo toho ale objeví chodbu, která vede do podzemí. To, co tam objeví, změní jejich životy. Jak si poradí se zatoulanou ozbrojenou dívkou? A co teprve s neznámými tvory? V sázce je všechno - boj o čas a o život.

Příběh dětí, které se rozhodnou vydat vstříc neznámému dobrodružství, udělá radost především mladším čtenářům.

Rok vydání: 2020
Počet stran: 232


Druhá První republika (vyprodáno)
Zdeněk Geist

Cena: 280 Kč

prvni republika

Druhá První republika je volným pokračováním knihy Život za První republiky, která nesla podtitul Jihlavsko v letech 1918-1938 v dobovém tisku. I zde jsou čtenářům přiblíženy příhody života běžných lidí a zachycena atmosféra meziválečného Československa. Jedna část knihy se zabývá také pohledem do další dějinné etapy československého státu, a to existencí takzvané Druhé republiky. Ač doba, kdy oficiální název byl Česko-Slovenská republika, trvala pouze několik měsíců, neměla by být opomíjena. Události, které předcházely nacistické okupaci v březnu 1939, autor popisuje na příbězích obyvatel Jihlavy a blízkého okolí.

Rok vydání: 2019
Počet stran: 203



Encyklopedie židovských památek Moravy a Slezska
Jaroslav Klenovský

Cena: 599 Kč

encyklopedie

Památky židovské kultury – svědci letité historie komunity – představují jednu z dříve opomíjených, dnes jistě právem ceněných součástí spektra hmotných pamětihodností naší minulosti. Historické podmínky uplynulých staletí vždy jasně určovaly charakter židovského osídlení. A od něho se pak odvíjelo pojetí (stáří, vzhled, velikost apod.) nemovitých památek. Jen některé z nich se dochovaly až dodneška. Ambicí tohoto encyklopedického svazku je popsat židovské nemovité památky na území Moravy a Slezska v komplexnosti, tzn. ty dochované i ty již zaniklé. Text v knize je doplněn více než tisícem dobových i nových fotografií a kreseb.

Rok vydání: 2019
Počet stran: 384


Židovské hřbitovy a pohřbívání
Achab Haidler

Cena: 349 Kč

zidovské hrbitovy

Dlouho očekávaná kniha Jaroslava Achaba Haidlera popisuje židovské pohřbívání a hřbitovy v Čechách a na Moravě. Poeticky, ale výstižně vysvětluje epitafy, znaky a symboly, židovský způsob pohřbívání i tajemné verše na náhrobcích. Nechybí ani židovské příběhy, básně a anekdoty. Vše je seřazeno v sedmi kapitolách tzv. "židovské" sedmičky.

Rok vydání: 2019
Počet stran: 192



Zahrady života
Helena Bretfel

Cena: 599 Kč

zahrady zivota

Kniha pomocí barevných fotografií provází po padesáti nejvýznamnějších a historicky nejcennějších židovských hřbitovech, které zůstaly zachovány na historickém území Moravy. Umělecko-dokumentární formou se pokouší reflektovat jak celkové uspořádání staletých pohřebišť, tak i podobu jednotlivých náhrobků i detaily kamenosochařské práce zachycující vývoj pestré symboliky používané pro jejich výzdobu. Dále se věnuje nejčastěji používaným symbolům, jejich variabilitě a významu života zemřelého v textu epitafu náhrobních kamenů; a přibližuje historii jednotlivých hřbitovů a náboženských společenstev, která je zřizovala a udržovala...

Rok vydání: 2018
Počet stran: 336


Poutník světem fantazie
Ondřej Slanina

Cena: 499 Kč

poutnik svetem fantazie

Poutník světem fantazie je kniha rozdělená do dvou částí. V biografické části se dočtete vše důležité o osobním životě Oty Hofmana. V recenzní části se čtenář  kromě rozšířených recenzí dočte okolnosti vzniku vybraných děl Oty Hofmana, seznámí se v medailonech s klíčovými filmaři dětského filmu a hlavně bude mít možnost srovnat rozdíl mezi scénáři a realizovanými filmy nebo poznat schvalovací procesy na Barrandově v době normalizace, které jsou podložené bádáním v archivu na Barrandově a u tehdy činných filmařů.

Rok vydání: 2018
Počet stran: 232


Česká republika
Vladimír Kunc

Cena: 399 Kč

kunc

Kniha fotograficky mapuje nejznámější a turisticky nejatraktivnější místa naší vlasti. Texty a popisky v knize jsou ve třech jazykových verzích a obsahuje cca 200 barevných fotografií.

Rok vydání: 2018
Počet stran: 192



Kraj Vysočina - města a obce kraje
kolektiv autorů

Cena: 799 Kč

kraj vysocina

Výpravná kniha o městech a obcích Kraje Vysočina. Přes 700 měst a obcí je zde prezentováno heraldickými symboly, texty a fotografiemi, které jsou doplněny o historické obrázky, mapy a ilustrace. Sídla jsou řazena abecedně v kapitolách podle správních obvodů, mezi nimiž čtenáři objeví řadu zajímavostí o významných osobnostech, památkách i přírodních skvostech Vysočiny.

Rok vydání: 2015
Počet stran: 367


Města a obce České republiky
kolektiv autorů

Cena: 1490 Kč

obce

Kniha představuje všechny města a obce České Republiky. Jejich tradici, historii, památky, turistiku i současnost.

Rok vydání: 2013
Počet stran: 1432


Vysočina shůry (vyprodáno)
Zdeněk Vošický

Cena: 670 Kč

shůry

Obrazová publikace obsahuje výběr toho nejlepšího z několikaleté podrobné práce věnované Vysočině. V knize jsou obsažena města, obce, památky a zajímavosti Vysočiny, které autor nafotil během deseti let z kabiny letadla. Více jak 300 letových hodin křížem krážem malebnou Vysočinou od nejmenších vesniček k největším městům. Od rybníků a údolí po nejvyšší vrchy. Od klidných letů až po nouzová přistání.

Rok vydání: 2011
Počet stran: 360


Kam na výlet s rodinou a jinou zvířenou
KAM po Česku

Cena: 19 Kč (zlevněno)

kam

Najdete zde plno zajímavých tipů na výlety po Čechách a Moravě, ale i z česko-bavorského příhraničí. Publikace přestavuje řadu měst, regionů i konkrétních turistických cílů. Každý člen rodiny z nich určitě vybere ten svůj. Všechny turistické cíle jsou opatřeny kontakty a označeny praktickými piktogramy, které Vám napoví, jestli je výlet vhodný pro pěší, cyklo nebo hippo turistiku, zda se dá absolvovat se psem nebo jestli nabízí adrenalinový zážitek. Publikace je přehledně uspořádaná podle jednotlivých krajů, texty doprovází řada fotografií.

Rok vydání: 2011
Počet stran: 126


Cesta do duše měst
Robert Kessner

Cena: 249 Kč

cesta

Obrázky českých a moravských měst, které jsou dílem malíře Roberta Kessnera, doprovázejí črty a kratší vzpomínkové texty českých kulturních osobností. V milé knížce se vhodně doplňují realisticky laděné pohledy na náměstí či ulice českých historických měst a povídání známých osobností české kultury a malířových přátel. Ti se v drobných útvarech esejistického či vzpomínkového rázu vyznávají ze svého vřelého vztahu k zobrazeným místům. V knize najdete také povídání o Třešti, Telči či Jihlavě.

Rok vydání: 2009
Počet stran: 80


Jihlavsko nejen z nebe
Milan Paprčka, Martina Grznárová

Cena: 399 Kč

jihlavsko nejen z nebe

Kniha plná leteckých fotografií nejzajímavějších i zapomenutých míst regionu Jihlavsko.

Rok vydání: 2020
Počet stran: 128



Koruna hor České republiky
KORUNA HOR, s.r.o. 

Cena: 340 Kč

koruna hor

Kniha obsahuje 81 vrcholů sestavených podle stupně odznaku. Na konci je vrchol Hradiště na území vojenského újezdu, který je pro turisty nedostupný a není možné jej zdolat. Kdyby však v budoucnu území bylo zpřístupněno, tento vrchol bude možné zařadit do své sbírky. Kromě seznamu vrcholů najdete v knize také mapky, GPS a krátké informace o zajímavých místech, nacházejících se v blízkosti navštěvovaných vrchů.

Rok vydání: 2020
Počet stran: 176


Světlo v temnotě
František Bukvaj

Cena: 95 Kč (zlevněno)

světlo v temnotě

Čtyřicet zamyšlení nad biblickými texty

Rok vydání: 2018
Počet stran: 320


Vyznání životu
František Bukvaj

Cena: 199 Kč (zlevněno)

vyznání životu

Autorova čtvrtá sbírka poezie.

Rok vydání: 2016
Počet stran: 258



 
Zodpovídá: Ing. Ivana Křížová
Vytvořeno / změněno: 10.7.2013 / 10.7.2013

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > INFOCENTRUM
 

Kontakt


Město Třešť
Revoluční 20/1
589 01 Třešť

Sekretariát: 567 584 920

E-mail: mesto@trest.cz
ID datové schránky: fcxbzvc

DIČ: CZ00286753
IČO: 00286753

Úřední hodiny:
Pondělí: 8:00 - 11:00, 12:00 - 17:00
Úterý: 8:00 - 11:00, 12:00 - 14:00
Středa: 8:00 - 11:00, 12:00 - 17:00
Čtvrtek: 8:00 - 11:00, 12:00 - 14:00
Pátek: 8:00 - 11:00, 12:00 - 13:30

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém