Účastníci Světového mediálního summitu konstatovali, že čínská modernizace je pro svět inspirativní

Účastníci probíhajícího pátého Světového mediálního summitu v čínských městech Kuang-čou a Kunming se podělili o své postřehy týkající se čínské modernizace a uvedli, že je pro svět inspirativní.

Summit jim podle jejich slov poskytl příležitost osobně se seznámit s přístupem Číny k modernizaci, s její filozofií zaměřenou na lidi a s důrazem na inovace.

Vidět znamená věřit

Účastníci, kteří pocházejí z různých regionů včetně Blízkého východu, Latinské Ameriky, Afriky a Evropy, se shodují, že nejlepší způsob, jak se seznámit s rozvojem Číny, je »vidět ji na vlastní oči«.

Mohamad Malli, vedoucí tiskového střediska libanonského ministerstva informací, uvedl, že Čínu znal z publikací jako chudou zemi s chudými lidmi. »Ale když jsem přijel a viděl to na vlastní oči, zjistil jsem, že máte čistou a zdravou přírodu, slušné a vzdělané lidi,« řekl.

Podobný názor má i generální ředitel společnosti Grupo Multimedios (Mexiko) Guillermo Franco Gallegos, který říká, že lidé poznají, zda Čína, kterou sledovali v televizi, četli o ní v novinách nebo slyšeli od jiných, je skutečná, až když se o tom sami přesvědčí.

»Kdybych sem nepřijel, nevěděl bych, že je to velkolepá civilizace,« řekl Peter Tata Mabu, zástupce šéfredaktora společnosti Cameroon News and Publishing Corporation.

Janna Tolstikova, generální ředitelka TV BRICS, řekla: »Tento druh akcí (5. světový mediální summit) přináší účastníkům možnost vidět na vlastní oči, co se zde děje.«

Zaměřeno na lidi

Klíčovým znakem čínské modernizace je její závazek k rozvoji zaměřenému na lidi, který upřednostňuje blahobyt, posílení postavení a kvalitu života svých občanů. »Klíčovým prvkem této modernizace v Číně je to, co lze označit jako modernizace zaměřená na lidi, rozvoj zaměřený na lidi,« řekl Mark Levine, americký profesor na čínské univerzitě v Min-cu.

Ekonomika a společenský rozvoj jsou důležité, ale vše začíná zlepšením života a životních podmínek Číňanů, řekl Levine.

Martin Jacques, renomovaný britský odborník, uvedl, že čínská modernizace, která je orientovaná na lidi, »usiluje o humanizaci modernity, o upřednostnění potřeb a zájmů lidí před úzkými materiálními zisky, o upřednostnění duchovních potřeb lidí před úzkými potřebami konzumu«.

»Prosperita společnosti je neoddělitelná od blahobytu jejích obyvatel, který je tou nejzásadnější otázkou,« řekl Zafar Uddin Mahmood, prezident pákistánského think tanku Understanding China Forum.

Skutečnost, že Čína dokázala téměř 800 milionů venkovských obyvatel vymanit z chudoby, je nejlepším důkazem filozofie čínské modernizace zaměřené na lidi. A nyní se Čína vydává na novou cestu k vybudování moderní socialistické země.

Poháněno inovacemi

S odkazem na pokrok v oblasti vývoje vlakové dopravy, stavebnictví a autonomních vozidel uvedl Chun Wai Wong, předseda malajsijské národní tiskové agentury, že čínská modernizace postupuje obrovským tempem. »Pokaždé, když přijedu do Číny, otevře mi to oči,« řekl.

Důvodem, proč se Čína může modernizovat tak rychlým tempem, je to, že se země drží strategie založené na inovacích. Exkurze do sídel společnosti Huawei a Tencent, kterou na okraj summitu uspořádala agentura Xinhua, zanechala v účastnících hluboký dojem.

Jose Juan Sanchez, šéf brazilského poskytovatele finančního a zemědělského informačního servisu CMA Group, uvedl, že na něj udělalo velký dojem rychlé tempo technologického rozvoje Číny a její výrazná podpora talentovaných lidí.

Khalid Mubarak SH S Al-Shafi, šéfredaktor novin The Peninsula Newspaper, v souladu se Sanchezem uvedl: »Toto je moje druhá návštěva Číny a jsem ohromen technologickým pokrokem a značným rozvojem.«

Roy Iwan Lie-Atjam, redaktor časopisu Diplomat Magazine, řekl, že je to pro něj otevření očí, když vidí tak masivní technologický pokrok. Tento nizozemský zkušený redaktor řekl, že čtenářům sdělí, že »o Číně máme naprosto mylné mínění«.

(Xinhua)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy