Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
8. prosince 2023 6:00
Čas čtení 3:47
Tereza Šnajdrová

Obcují s mrtvými, žijí na hřbitovech, konzumují výkaly a u toho meditují. Aghóríové jsou nejbizarnější sektou na světě

Obcují s mrtvými, žijí na hřbitovech, konzumují výkaly a u toho meditují. Aghóríové jsou nejbizarnější sektou na světě
Zdroj: Midjourney/Radim Šlechta
ZAJÍMAVOSTI KRIMI KRIMI SERIÁLY
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Aghóríové se snaží změnit svět. Veřejnosti chtějí ukázat, že nic není „nechutné“ a že ve všem můžeš najít krásu.

Temný kult, nekrofilové i hrůzostrašní kanibalové. Hinduistická sekta je popisována různě a často je označována za jednu z nejpodivnějších náboženských sekt vůbec. Její členové žijí u pohřebišť, pojídají maso nebožtíků, do kůže si vtírají popel z lidských kostí a odmítají společenská tabu. Cizí jim proto nejsou ani rituály, sex s mrtvolami nebo konzumování výkalů. Seznam se s Aghóríi.

Doporučeno
Svou dceru upoutala na vozík a tvrdila, že má rakovinu. Zaplatila za to životem. Příběh malé Gypsy dodnes budí hrůzu Svou dceru upoutala na vozík a tvrdila, že má rakovinu. Zaplatila za to životem. Příběh malé Gypsy dodnes budí hrůzu 3. prosince 2023 17:00

Bezmezná oddanost Šivovi

Indická sekta Aghóríů je považována za jednu z nejbizarnějších ve světě. Její kořeny sahají údajně do 14. století a její členové se považují za následovníky askety Baby Kiny Ramjiho. Ten se narodil kolem roku 1600 ve vesnici Ramgarh do chudé, ale uznávané rodiny. Historie uvádí, že Ramji měl zvláštní schopnosti a byl považován za světce. Právě duchovní službě lidem se pak věnoval i ve městě Váránasí, kde se usadil během své duchovní pouti.
 
Baba Kina Ramji se měl dožít úctyhodných 170 let a jeho tělo je dodnes uchováno v hrobce mystického tvaru, která má vyobrazovat přítomnost bohyně Hinglaj. Dnešní Aghóríové věří, že Ramji byl vtělením boha Šivy a oni jsou jeho inkarnací. Jen díky nim Šiva údajně vstupuje do našeho světa.

 
Jenže Šivu doprovází také Kálí, černá bohyně, která bývá spojována se zánikem a smrtí. Právě proto se Aghóríové soustředí na Šivu a i v těch nejšpinavějších a nejodpornějších skutcích hledají čistotu. To znamená, že pro členy sekty neexistují žádné hranice, omezení, nic pro ně není tabu, a pokud by na ně bylo něco přece jenom „too much“, považovali by to za urážku a odmítnutí boha. Boha, kterého hledají ve špíně a nechutnostech.
 
Část veřejnosti je chováním Aghóríů šokována, ale podle členů sekty je jejich chování pouhým důkazem oddanosti Šivovi. I třeba proto Aghóríové žijí na hřbitovech nebo v jejich blízkém okolí… To je ovšem nic v porovnání s jejich dalšími zvyky, rituály a „oběťmi“.

sekta
Zdroj: Wikimedia Commons/Christopher Michel/volně k použití

Nekrofilie, kanibalismus a drogy

Aghóríové jsou přesvědčeni o tom, že Kálí musí přinášet oběti. Bohyně smrti od nich údajně vyžaduje nekrofilii, kanibalismus i užívání drog. A členové sekty jí chtějí vyhovět. Shromažďují proto lidské ostatky, nosí je jako šperky a vyrábějí z nich domácí potřeby. To se ostatně podařilo vyfotit také polskému fotografovi Janu Skwarovi, který se se sektou setkal během putování pro Indii. Na jeho snímcích můžeš vidět třeba to, jak Aghóríové z lidských lebek popíjejí vodu nebo z nich konzumují nejrůznější pokrmy.
 
Ani tady však nakládání s mrtvými těly nekončí. Členové sekty mrtvé také pojídají. Vaří si z nich nejrůznější pokrmy nebo z těl zesnulých „uždibují“ během meditací. Jen tak si prý budou moci uvědomit své skutečné já jako součást absolutna.
 
Mrtvoly se také staly součástí sexuálních životů Aghóríů. S mrtvými těly mají sex, aby tak uspíšili svůj duchovní rozvoj. „Důvod, proč děláme věci, které jsou pro okolní svět odporné, je velmi prostý. Abychom nalezli čistotu ve špíně. Když dokáže mít Aghórí sex s mrtvolou nebo sníst lidský mozek a myslet přitom na boha, je na správné cestě,“ popsal člen sekty vystupující pod jménem Meronath.

Doporučeno
Divoké devadesátky v Česku: Ivan Roubal své oběti vázal do kozelce, aby se pomalu dusily. Dva zavražděné měl předhodit prasatům Divoké devadesátky v Česku: Ivan Roubal své oběti vázal do kozelce, aby se pomalu dusily. Dva zavražděné měl předhodit prasatům 29. listopadu 2023 6:00

Nechutné praktiky jako obrana proti společenským normám

Aghóríové svým chováním bojují nejen proti tradičním hinduistickým návykům, ale také proti společenským normám. Chodí nazí nebo nosí rubáš, pokrývají se popelem ze spálených těl, nečešou se, nemyjí se, nestříhají si nehty a veškerý svůj volný čas tráví meditací nad mrtvolami.
 
Mimochodem, kromě lidského masa v jejich jídelníčku nechybí ani mršiny, krev, výkaly a moč. Proč? Protože proč ne.
 
Jejich věrným společníkem znepokojujících praktik, které je mají přivést k osvícení, je také tvrdý alkohol a marihuana. Za zvuků bubnů a odříkávání manter se pak Aghóríové pod vlivem látek oddávají rituálům černé magie, souloží se zesnulými a dostávají se do transu. Popírají své ego a oprošťují se od krásna.

Mrtvoly hledají na hřbitovech nebo v řece

V průběhu čtení tě pravděpodobně napadlo, kde Aghóríové berou nebožtíky. A odpověď je jednoduchá. Zásobárnou jim jsou hřbitovy, které obývají, a také posvátná řeka Ganga, do níž jsou vhazována mrtvá zvířata i lidé.
 
Co tě ale asi překvapí, je, že členové sekty jsou na pohřebištích vítáni. Pokud totiž mrtvola během kremace kompletně neshoří, je to vnímáno jako signál, že duše pokojně neodešla a bude bloumat světem. Často se tak stává, že se sami pozůstalí obrací na Aghóríe s prosbou, aby zbylé maso snědli a duši tak zachránili.
 
Své o tom ví Dinesh Mahayan, který takto sektě nabídl ostatky těla svého otce. „My hinduisté Aghóríe respektujeme, protože ztělesňují Šivu. Aghórí, který uctívá Šivu, je Šiva sám. A jen on, nejvyšší bůh ničení, může duši pomoci na cestě z jednoho života do druhého,“ popsal.
 
„Aghóríové jsou ti jediní, kteří mohou bohy uspokojit. Ostatní hinduisté nás uznávají, protože dokážeme pokrýt prostor, na který se bojí vstoupit,“ doplnil Meronath.

Doporučeno
Daniel skončil ve vězení za dealování drog. „Za masturbaci na cele tě zbijí. Nejvíc jsem se v base bál muklů,“ říká Daniel skončil ve vězení za dealování drog. „Za masturbaci na cele tě zbijí. Nejvíc jsem se v base bál muklů,“ říká 25. listopadu 2023 6:00

Aghóríové vymírají. Je to špatně?

Jak se tak zdá, Aghóríové nejsou v Indii odsuzováni, ale vítáni. Bohužel, pomalu, ale jistě vymírají. Ještě koncem 19. století se sekta pyšnila stovkami členů, ale v dnešní době jich je už jenom kolem dvacítky. „Postupem času se většina z nich zblázní,“ uvedl Meronath.
 
K sektě se snaží hlásit i desítky laiků, ale jejich působení není vítáno. Často se totiž jedná o chudé lidi ze dna společnosti, kteří jsou nemocní a ve společnosti nemají žádné místo. Ve skutečnosti tak nehledají spiritualitu, ale prostor, kam budou moci patřit. Špinaví a opilí se pak potloukají ulicemi, čímž negativně ovlivňují pohled na pravé Aghóríe.
 
Praví Aghóríové se přitom jenom snaží páchat dobro. Nikoho neodsuzují, nikoho neobtěžují a nikoho nezabíjejí. I proto je možné, aby existovali i ve 21. století, a to i navzdory hrůzostrašným rituálům, které praktikují.

sekta
Zdroj: Wikimedia Commons/Bhutri/volně k použití
Domů
Sdílet
Diskuse