Autor prvního českého novodobého baletu Hašiš i české skautské hymny. Skladatel Karel Kovařovic

Karel Kovařovic byl nejen skladatelem, ale i šéfem, dramaturgem a dirigentem pražského Národního divadla. Narodil se 9. prosince 1862, zemřel v nedožitých 58 letech.

Český hudební skladatel Karel Kovařovic se narodil 9. prosince 1862 na pražské Malé Straně jako třetí syn v rodině Františka Pavla Kovařovice. Otec byl gruntovníkem v Plánici u Klatov, a v Praze se usadil teprve na sklonku svého života. I Karlovi bratři Tomáš a Alois se věnovali hudbě, Tomáš hře na harfu, Alois na housle. Ostatně v rodině vždy muzicírovalo, členové rodiny, spolu s okruhem známých, dokonce vytvořili malý orchestr.

Karel Kovařovic studoval na Pražské konzervatoři hru na harfu, klavír a později i na klarinet. Věnoval se i kompozici, kterou studoval Zdeňka Fibicha, a zpěvu; hodiny bral mj. i u významného pedagoga a hudebního kritika Františka Pivody.

Karel Kovařovic – od klarinetisty premiéry Smetanovy Libuše na post šéfa opery Národního divadla

V roce 1881 měl Kovařovic příležitost zahrát si na klarinet při premiéře Smetanovy Libuše v Národním divadle. Do roku 1885 byl členem orchestru Prozatímního, resp. Národního divadla. V sezóně roce 1885/1886 byl kapelníkem divadelní společnosti F. Pokorného, hrající v Národním divadle v Brně, a v sezóně 1886/1887 kapelníkem u společnosti J. Pištěka, působící tehdy v Městském divadle v Plzni. V roce 1895 byl navržen na místo kapelníka 63členného symfonického orchestru na Národopisné výstavě. V letech 1900-1920 byl šéfem opery pražského Národního divadla, a zároveň zastával i pozici dramaturga a dirigenta.

Zároveň byl v letech 1890-1900 učitelem a ředitelem Pivodovy pěvecké školy a v sezóně 1894/95 současně i sbormistrem vinohradského Hlaholu.

Karel Kovařovic zemřel 6. prosince 1920 a pohřben byl v na Olšanských hřbitovech.

  • Karel Kovařovic: Havířská polka

Karel Kovařovic - od skladatele k dirigentovi

Do svého nástupu do Národního divadla byl Kovařovic velmi činným skladatelem, ale později se těžiště jeho zájmu přesunulo k dirigentské činnosti. Zato se v době svého působení v oblasti uměleckého vedení Národního divadla velmi často podílel na úpravách prováděných děl, a to ať už se týkalo instrumentace, či případných dramaturgických škrtů. Díky tomu tak často přispěl k delší a kvalitnější životnosti díla. Byl také prvním dirigentem, který dokázal pozvednout interpretační umění a operní kulturu Národního divadla na světovou úroveň a zasloužil se i o výraznou propagaci české hudební kultury ve světě.

Skladatelský odkaz Karla Kovařovice je poměrně rozsáhlý, přesto nepatří mezi příliš známé autory. Složil několik desítek písní a sborových skladeb, drobných instrumentálních a klavírních prací a melodramů. Komponoval i skladby komorní, symfonické, scénickou hudbu k činohrám a také několik oper a baletů.

V červnu 1884 měl v Národním divadle například premiéru jeho balet Hašiš na libreto baletního mistra Václava Reisingera; první novodobý český balet.

Karel Kovařovic - autor Skautské hymny

Karel Kovařovic je také autorem junácké hymny, tedy hymny českých skautů. Vznikla v roce 1912 jako píseň Junácká na text Františka S. Procházky a skauti ji dodnes užívají při oficiálních událostech. Původně se jednalo o vícehlasou píseň o pěti slokách. Pro běžný zpěv ovšem byla příliš dlouhá, a proto se v hnutí prosadila varianta používající pouze první a poslední sloku- Tato varianta byla po zjednodušení melodie „pro zpěv neškolenými hlasy“ Jarmilem Burghauserem v roce 1945 schválena jako oficiální hymna Junáka.

Úvodní foto: Karel Kovařovic (©Wikipedie)

Podcast