Serie A - preview 15. kola: Dvě pondělní dohrávky

08.12.2023, 08:46, aktualizováno 11.12.2023, 08:43
Previews
Radost hráčů Sassuola (© AFP)

Patnácté kolo Serie A zakončí dvojice pondělních dohrávek. Lecce se pokusí ukončit čekání na výhru v Empoli, zatímco Sassuolo bude plnit úlohu favorita proti Cagliari...

Empoli FC - US Lecce

pondělí 18:30

Důležitý duel z hlediska záchranářských ambicí svedou v pondělí Empoli FC a US Lecce. Hostům se stále nedaří zvítězit a i když prohráli naposledy koncem listopadu, jejich pád tabulkou pokračuje. Empoli je dokonce v sestupovém pásmu, ale v případě úspěchu ho takřka jistě opustí.

Lecce má na sestupové pozice pořád pětibodový polštář, nicméně náskok se pomalu a jistě tenčí. Forma z úvodu sezony je dávno pryč a D'Aversovi hoši už nevyhráli devět ligových zápasů v řadě. V minulém kole vydřeli bod s dobře hrající Boloňou a v tabulce jim patří třináctá příčka.

Ani domácí si nemohou příliš vyskakovat, protože po čtrnácti kolech jim patří sestupová osmnáctá příčka. Bohužel Azzurri nedokázali navázat na senzační výhru v Neapoli a se Sassuolem padli v sedmigólové přestřelce, zatímco v Janově remizovali 1:1.

Vzájemné zápasy bývají vyrovnané a v pondělí tomu zřejmě nebude jinak. Letos v dubnu vyhrálo Empoli na stadionu Carla Castellaniho nejtěsnějším rozdílem, zatímco na jihu Itálie se body dělily. Lecce v Empoli v novodobé historii nikdy nevyhrálo, snad jen v roce 1990 vydřelo v penaltách postup v Coppa Italia, ale to už je hodně dávno.

Empoli se musí obejít bez tria Pezzella, Baldanzi, Guarino. Také Lecce není kompletní, zdravotní problémy mají Kaba a Touba.

Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Berisha - Bereszynski, Ismajli, Luperto, Cacace - Fazzini, Grassi, Maleh - Cambiaghi, Caputo, Cancellieri

US Lecce - pravděpodobná sestava:
Falcone - Gendrey, Pongračić, Baschirotto, Dorgu - Gonzalez, Ramadani, Rafia, Banda - Krstović, Sansone

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.67 - 3.14 - 2.84

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - US Sassuolo

pondělí 20:45

V pondělí večer půjdou do akce také Cagliari a Sassuolo. Domácí zůstávají i nadále v sestupovém pásmu, ovšem proti Sassuolu mají velkou šanci si polepšit. Proti Sardiňanům se Sassuolu zrovna dvakrát nedaří, navíc jejich forma v tomto ročníku Serie A je kolísavá.

Na přelomu října a listopadu se Cagliari vymanilo z výsledkové krize a vedle bodových zisků v Serii A postoupilo i do dalšího kola Italského poháru. Nyní je ale všechno zase jinak. Cagliari už tři zápasy v řadě nevyhrálo a s deseti body zůstává na předposledním místě tabulky.

Je ale potřeba dodat, že los nebyl pro Cagliari zrovna snadný. Na hřišti Juventusu respektive Lazia se bodovat nepodařilo, s čímž se tak trochu dalo počítat. Domácí remíza s Monzou už ztrátou je, přestože Sardiňané od desáté minuty dlouho vedli.

Cagliari se může vymanit ze sestupového pásma, pokud porazí nevyzpytatelné Sassuolo. Hosté jsou oslabeni o Domenica Berardiho a jak už bylo naznačeno, jejich výsledky jsou v letošní sezoně hodně nevyzpytatelné. V minulém kole těsně nestačili na AS Řím a víc jak jednu výhru v řadě zaznamenali jen jednou!

Ve prospěch Neroverdi nehraje ani vzájemná bilance. Ta je víceméně vyrovnaná, s tím, že Cagliari poslední vzájemný duel ovládlo. Před rokem a půl rozhodl o jeho vítězství jedinou brankou Alessandro Deiola.

Sardiňané se budou muset obejít bez několika hráčů. K dispozici aktuálně nejsou Rog, Capradossi, Di Pardo a potrestaný Makoumbou. Prakticky stejná situace panuje i v táboře hostí a trenér Dionisi nemůže počítat s Alvarezem, Obiangem, Vitim a suspendovanou dvojicí Berardi, Boloca. Zejména absence italského reprezentanta Berardiho je pro Sassuolo citlivá.

Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Nandez, Goldaniga, Dossena, Augello - Sulemana, Prati, Jankto - Viola - Oristiano, Luvumbo

US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Toljan, Erlić, Ferrari, Vina - Račić, Henrique, Castillejo, Thorstvedt, Laurienté - Pinamonti

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.34 - 3.63 - 2.94

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Frosinone Calcio - Turín FC

neděle 12:30

Zapomenout na porážku v Miláně budou chtít fotbalisté Frosinone. Kanarini přivítají v neděli FC Turín, který je povzbuzen vysokou výhrou nad Atalantou. Oba celky od sebe dělí pouhý bod.

Dobrou sezonu prožívá Frosinone. O minulém víkendu sice prohrálo na hřišti AC Milán, ale jinak si drží dobrou formu. V tabulce patří Di Francescových hochům solidní dvanácté místo, se ztrátou dvou bodů na osmou Atalantu či deváté Lazio.

Frosinone narazí na Turín už po druhé v průběhu této sezony. První měření sil nastalo v rámci Coppa Italia a tehdy (v listopadu) zvítězilo po prodloužení Frosinone. Byl to překvapivý výsledek, protože do té doby se pyšnil lepší bilancí Turín. V Serii A na sebe tato mužstva narazila naposledy v sezoně 2018/2019 a dvě výhry si připsala Granata.

FC Turín se pod Jurićem přeci jenom zvedl. Dlouho to vypadalo, že dny chorvatského kouče jsou na severu Itálie zpečetěny, ale přesvědčivá výhra nad Atalantou situaci uklidnila. Za pět kol získala Granata už deset bodů a stoupá tabulkou.

Nedělní duel nemá jasného favorita. Jak už bylo řečeno, lepší bilancí oplývá Turín, ale jejich listopadový duel to nepotvrdil. Frosinone bude určitě těžit z domácího prostředí, v sedmi duelech na vlastním stadionu vyhrála pětkrát a pouze jednou nezískala ani bod.

Oba tábory hlásí několik absencí. Pokud jde o domácí celek, tomu nepomohou Schuurs, N'Guessan, Sazonov a potrestaný Linetty. Ze stejných důvodů chybí i hostující Barrenechea a Turínu nebudou k dispozici ani Kalaj, Marchizza, Mazzitelli a Reinier.

Frosinone Calcio - pravděpodobná sestava:
Turati - Monterisi, Okoli, Romagnoli, Oyono - Brescianini, Bourabia, Gelli - Soulé, Cheddira, Ibrahimović

Turín FC - pravděpodobná sestava:
Milinković-Savić - Tameze, Buongiorno, Rodríguez - Bellanova, Ricci, Vlašić, Ilić, Vojvoda - Sanabria, Zapata

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.94 - 3.42 - 2.08

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

AC Monza Brianza - Janov CFC

neděle 15:00

Monza se po nepovedeném utkání s Juventusem bude chtít před vlastními fanoušky vytáhnout a naštěstí pro ni přijede na U-Power Stadium tým, který se dívá Monze na záda. Proti Brianzoli se postaví CFC Janov.

Tyhle dva týmy se v Serii A ještě nikdy neutkaly. Od posledního měření (v nižších soutěžích) uplynulo už dlouhých sedmnáct let a především pro Monzu jakožto loňského nováčka se pořád jedná spíš o rozkoukávání se mezi elitou. První rok ale zvládla famózně a do toho druhého jde s podobnými pocity vůle, optimismu a vědomí, že tvrdá práce přináší úspěch. Aktuálně je tým vedený trenérem Palladinem na solidní jedenácté příčce.

Chce ale výš. A k tomu mu může dopomoci domácí utkání s Janovem. Grifové mají mimo jiné nevýhodu v tom, že v úterý hráli pohárové utkání navíc. A v něm si nevedli nijak dobře, neboť podlehli Laziu. Ligová příslušnost u nich není prozatím bezprostředně ohrožena, ale současné až čtrnácté místo je pro ambiciózní majitele prostě málo. Navíc hostům chybí vykartovaný tahoun Malinovskyj, který je v parádní formě.

AC Monza Brianza - pravděpodobná sestava:
Di Gregorio - D’Ambrosio, Marì, Caldirola - Ciurria, Pessina, Gagliardini, Kyriakopoulos - Colpani - Mota, Colombo

Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Martínez - De Winter, Dragusin, Vasquez - Sabelli, Frendrup, Badelj, Thorsby, Haps - Messias, Retegui

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.28 - 3.21 - 3.62

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Salernitana Calcio - Bologna FC

neděle 18:00

V neděli navečer se domácí Salernitana pokusí na Stadio Arechi zlepšit své postavení v tabulce, kterému moc nepomohl minulý výbuch s Fiorentinou. Bologna chce ale taky mířit výš a pokusí se napravit poslední remízu s Lecce.

Na stadionu Arechi se utkají dva týmy, které spolu v rámci Serie A drží naprosto vyrovnanou bilanci. Oba dvakrát vyhrály a čtyřikrát si mezi sebou v první lize rozdělily body. Remízový výsledek bych při jejich měření sil vidět už třikrát v řadě. Domácí Salernitana by teď asi brala jakýkoli bodový zisk, protože se pořád nachází až na samotném chvostu ligy. Doposud se týmu trenéra Pippa Inzaghiho povedlo získat jen osm bodů.

K tomu hodně pomohla nedávná výhra nad Laziem, první v celém ročníku. Minulé kolo ale zase nastavilo Salernitaně hodně nepříjemné zrcadlo, neboť toskánské "Fialky" jí daly tři branky. Navíc ani v nadcházejícím duelu nebude Inzaghi moci spoléhat na brankáře Ochou, jasnou stálici mezi třemi tyčemi.

Bologna má také nějaké absence a musí trenérovi Mottovi dělat velké starosti. Počítat totiž nemůže s hráči jako Bonifazi, Corazza, De Silvestri, Karlsson, Orsolini nebo Soumaoro. Bologna se zatím prezentuje velmi spolehlivými výkony a dokonce se v minulém kole mohla přiblížit pohárům. Jenže to by musela lépe zvládnout utkání s Lecce. V desáté minutě nastavení totiž Lecce srovnalo díky Piccoliho penaltě na konečných 1:1 a je fakt, že Bologna to nesla hodně nelibě. Vylepší si renomé proti Salernitaně?

Salernitana Calcio - pravděpodobná sestava:
Costil - Daniliuć, Fazio, Pirola - Mazzocchi, Bohinen, Coulibaly, Bradarić - Candreva, Kastanos - Dia

Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Skorupski - Posch, Beukema, Lucumí, Lykogiannis - Freuler, Aebischer - Ndoye, Ferguson, Saelemaekers - Zirkzee

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.87 - 3.57 - 1.84

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

AS Řím - ACF Fiorentina

neděle 20:45

Jeden z taháků 15. kola Serie A se odehraje v římské aréně Olimpico, kde se domácí "Vlci" už těší na trhání "Fialek". Jenže jednak se jim proti toskánskému soupeři dlouhodobě zas tak moc nedaří a jednak se hosté v tabulce tentokrát drží velmi blízko svému hostiteli.

Oba týmy totiž od sebe dělí jen jediný bod, což celému klání dává punc důležitosti. Pomyslný zápas o šest bodů. Když se oba soupeři utkali naposledy, vyhrála v Toskánsku Viola. Pokud by se to hostům povedlo zopakovat podruhé v řadě, tak by dvěma výhrami za sebou vyrovnali sérii vítězství z roku 2012, za blahých časů španělského kouče Luise Enriqueho. Jeho pobyt v Římě obecně málokdo hodnotí vyloženě pozitivně.

Současná persona na lavičce "Vlků" má mnohem vyšší renomé, ale výsledky aspoň v lize také nejsou uspokojivé. Na papíře sice AS působí jako jasný tým patřící do Ligy mistrů, ale ta už v Římě schází od sezony 2018/2019. Přitom na příjmech z ní je klub jako AS závislý. Tentokrát by to snad mohlo vyjít, protože Giallorossi zatím drží právě kýženou čtvrtou pozici. V lize vyhráli z šesti posledních duelů čtyřikrát a mají 24 bodů.

Jejich velkou zbraní jsou především závěry zápasů. AS se často dostává do situace, kdy musí dohánět výsledek během posledních patnácti minut a to se mu daří kupodivu skvěle. Během této pozdní doby zápasu skóroval už třináctkrát, k čemuž se žádný jiný tým v elitních pěti ligách ani vzdáleně neblíží. Minule dvěma góly ze závěru utkání otočil nepříjemně se vyvíjející duel se Sassuolem.

Pod chabou obranu se samozřejmě citelně podepisuje dlouhodobá absence stoper Chrise Smallinga, který doposud odehrál jen pouhé tři duely na úvod sezony. Chybět bude i Abraham s Kumbullou, který už aspoň trénuje. Hosté dorazí bez dua Castrovilli - Dodò.

Fiorentina má jednu nevýhodu, neboť v týdnu hrála pohárové utkání. A zrovna tentokrát platilo, že ji stálo hodně sil, protože duel s Parmou musely rozhodnout až penalty. Nakonec tedy ve prospěch Fiorentiny, ale trenér Italiano po utkání žehral právě na to, jak málo času bude jeho tým mít na to, aby posbíral fyzické i mentální síly na nedělní duel. Kromě zmíněného postupu do další fáze Coppa Italia se ale Fiorentina soustředí ještě na Konferenční ligu a pochopitelně Serii A. V ní ale "Fialky" vyhrály jen dva z šesti posledních zápasů.

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Rui Patrício - Mancini, Llorente, Ndicka - Kristensen, Cristante, Paredes, Pellegrini, Spinazzola - Dybala, Lukaku

ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Terracciano - Kayodé, Milenković, Martinez Quarta, Biraghi - Duncan, Arthur - Nico González, Bonaventura, Sottil - Beltrán

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.45 - 4.34

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Hellas Verona - SS Lazio

sobota 15:00

Hellas po sérii ne zrovna přesvědčivých výsledků a výkonů klesl až na osmnácté místo a bude z téhle zóny chtít co nejdřív utéct. Jenže zrovna o víkendu přijede na jeho půdu silné Lazio, které naopak na formu žehrat nemůže.

Ve tři hodiny odpoledne se na stadionu Bentegodi ve městě, jenž proslavila Shakespearova klasika Romeo a Julie, domácí Hellas pokusí o zázrak. Moc rád by si připsal svou třetí výhru v ročníku, protože zatím se zmohl jen na dvě a pokračuje ve velmi podprůměrných výkonech, které ho málem stály záchranu v Serii A už minulý rok. To se ale svěřenci tehdy ještě trenéra Zaffaroniho díky dodatečně hranému zápasu zachránili.

Člověk by čekal, že se vedení Hellasu poučí a zdánlivě se to stalo angažováním protřelého kouče Marca Baroniho, jenže má s prvoligovým fotbalem přeci jen dost zkušeností. Jenže výsledky lepší nejsou. Ze čtrnácti duelů vyhrál Hellas dvakrát, osmkrát už odcházel ze hřiště v roli poraženého. Z šesti domácích utkání se mu povedlo vyhrát jediné, takže bída na všech možných myslitelných úrovních.

Trenér Baroni se už ale dvakrát v řadě dočkal aspoň bodu a na něj bude chtít navázat i proti Laziu. Chybí mu nyní jen trojka Braaf, Dawidowicz a Cabal. Hosté z Věčného města dorazí bez Zaccagniho s Isaksenem.

Ten se zranil v minulém utkání Lazia, kterým se stal pohárový střet s Janovem. Domácí Lazio se v něm dost natrápilo, ale nakonec svého soka přemohlo díky trefě Mattéa Guendouziho. V lize už to taky začíná být lepší a celkově se svěřenci trenéra Sarriho radovali už ze tří soutěžních výher v řadě, přičemž pokaždé to zvládli s čistým kontem. Dočkají se i proti Hellasu?

Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Montipò - Faraoni, Hien, Amione, Tchatchoua - Duda, Folorunsho, Suslov - Ngonge, Djurić, Lazović

SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Provedel - Lazzari, Patric, Romagnoli, Marušić - Guendouzi, Rovella, Luis Alberto - Felipe Anderson, Immobile, Pedro

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.67 - 3.45 - 1.91

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - AC Milán

sobota 18:00

Už to budou čtyři roky, co Atalanta doma zesměšnila AC Milán pěti góly, jenže přesně takhle dlouho trvá její čekání na další výhru před vlastními diváky. Atalanta bojuje o umístění v první čtyřce, kdežto Milán by se rád zapojil do závodu o Scudetto. Oba týmy čeká v týdnu další kolo evropských pohárů.

Atalanta způsobila Milánu nejedno trauma a to největší se napsalo dva dny před Štědrým dnem v roce 2019. Gasperiniho tým tehdy porazil slavného soupeře 5:0! Byl u toho už Stefano Pioli, tehdy na lavičce Rossoneri začínal a později s ním získal mistrovský titul. Atalanta prožívala zlaté časy a stále patří k týmům, které v Itálii minimálně bojují o evropské poháry.

V tuto chvíli patří Orobici až osmé místo se čtyřbodovou ztrátou na čtvrtý AS Řím. Liga mistrů je tedy jedním z ambiciózních týmů severoitalského celku a proti Milánu se mohou přiblížit cíli. Jejich aktuální forma ale není dobrá. "Hrajeme důležitý domácí zápas, musíme se držet domácího faktoru a vydat ze sebe maximum energie, tak jako to dělá Milán," řekl trenér Gasperini. Atalantě se minulé kolo nepovedlo a v Turíně prohrála vysoko 0:3. Byla to už druhá porážka v řadě a třetí z posledních čtyř kol. Atalanta se tak rázem propadla na osmé místo tabulky.

O něco lépe se vedlo Milánu, ale ani výhry nad Fiorentinou a Frosinone nemohou přebít zklamání z porážky od Borussie Dortmund v Lize mistrů, po které jsou šance na postup ze skupiny minimální. AC ještě může postoupit, ale bude muset vyhrát na Newcastlu a zároveň doufat v pomoc Borussie v zápase s PSG. Nic není nemožné, ovšem AC to už nemá ve vlastních rukou.

Těžká zkouška čeká na Rossoneri i o víkendu. Milán si bude chtít udržet stávající třetí místo a vytvořit tlak na dvojici Inter, Juventus. Pioliho svěřenci cestují do nedalekého Bergama. "Proti Atalantě jsou to vždycky těžké zápasy a o Ligu mistrů budou bojovat až do konce. Hrajeme proti komplexnímu týmu, který má kvalitu," prohlásil na předzápasové konferenci trenér Stefano Pioli.

"K získání bodů budeme potřebovat skvělý výkon," dodal Pioli, jenž stále nemá k dispozici hvězdného křídelníka Rafaela Leãa. Dobrou zprávou je ale uzdravení Ismaila Bennacera, který zmeškal celý začátek nové sezony.

Ani jedna strana není v tuto chvíli kompletní. Na marodce Bergamaschi zůstávají Touré, Scamacca, Palomino, Toloi, Zappacosta a Djimsiti. Ještě delší je milánský seznam zraněných. Sportiello, Kalulu, Kjaer, Caldara, Pellegrino, Leão, Okafor a Thiaw, ti všichni do sobotního zápasu nezasáhnou.

Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Musso - Scalvini, Kolašinać, Hateboer - Bakker, De Roon, Ederson, Ruggeri - Koopmeiners - Lookman, Muriel

AC Milán - pravděpodobná sestava:
Maignan - Calabria, Tomori, Theo Hernández, Florenzi - Musah, Reijnders, Chukwueze - Loftus-Cheek, Pulišić - Giroud

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.53 - 3.34 - 3.01

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

Inter Milán - Udinese Calcio

sobota 20:45

Sobotní večer vypustí do hry lídra Serie A, neboť domácí Inter na slavném San Siru uvítá Udinese. A o tom, kdo je favorit tohoto střetu, samozřejmě nemůže být ani sporu. Přesto se Zebry nehodlají předem vzdávat a Inter čeká plno práce.

V sobotu večer se opět otevřou brány San Sira, aby přivítaly návštěvníky nadšeně se těšící na utkání jejich miláčků. Nerazzurri půjdou do akce a nebudou ochotní brát nic jiného než tři body. Na to jsou samozřejmě zvyklí, protože to jsou opět hráči z modročerné části lombardské metropole, kteří udávají rytmus a kteří se hned zkraje usadili do čela Serie A.

Jejich náskok nicméně není tak veliký, protože Juventus hodně čerpá mimo jiné i z delší doby na přípravu, neb nehraje v tomto roce poháry. O to víc má sil na hon za dalším Scudettem. Inter na něj ale taky upírá zrak a chce ukázat, že minulé vítězství Neapole bylo jen nečekaným výkonem, který se nebude opakovat.

Nerazzurri už jednou zaváhali a připsali si jednu tříbodovou ztrátu, když v šestém kole nečekaně prohráli se Sassuolem. Ale od té doby se jim zase daří primárně vyhrát v Lize mistrů i Serii A. Naposledy to jasně ukázali právě v duelu s Neapolí, i když se po zápase hodně hlasitě diskutovalo o chybách sudího ve prospěch právě Interu. Domácí se nyní budou muset obejít bez obránců Pavarda, Dumfriese a De Vrije, zatímco Udinese dorazí bez zraněné čtveřice Ebosse, Ehizibue, Deulofeu a Brenner.

Udinese je samozřejmě velkým outsiderem, nicméně je pravda, že zrovna s milánskými týmy má v této sezoně dobré zkušenosti. Zebry sice vyhrály v dosavadním ročníku jen jednou, což je velmi tristní bilance, leč k této výhře došlo právě zde, na San Siru. Utkání s AC v 11. kole rozhodl jedinou trefou Roberto Pereyra, který úspěšně proměnil nařízenou penaltu. Takže na návštěvu tohoto architektonického skvostu minulých desetiletí mají Zebry velmi dobré a čerstvé vzpomínky.

Tým trenéra Gabriela Cioffiho, jenž v říjnu nahradil odvolaného Sottilla, doposud vyhrál jen jedno jediné utkání ze čtrnácti. K tomu ale přidal devět remíz, což je v rámci Serie A nejvyšší číslo, takže je nyní na 16. místě. Po porážce od AS Řím se Cioffiho svěřenci v minulém kole předvedli v lepším světle a vybojovali remízu 3:3 s Hellasem, přičemž o vedení přišli až v posledních vteřinách utkání.

Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Sommer - Darmian, Acerbi, Bastoni - Cuadrado, Barella, Çalhanoğlu, Mchitarjan, Dimarco - Thuram, Lautaro Martínez

Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Silvestri - Ferreira, Pérez, Kabasele - Ebosele, Samardzić, Walace, Payero, Zemura - Pereyra - Lucca

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.55 - 16.30

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Juventus FC - SSC Neapol

pátek 20:45

Juventus se může v předehrávce kola opět posunout do čela tabulky, ale jeho soupeřem bude obhájce titulu z Neapole. Šlágr 15. kola je na programu už v pátek, protože Partenopei čeká v úterý duel Ligy mistrů.

Parádní bitvu Juventusu s Neapolí si italská nejvyšší soutěž připravila už na pátek. Juventus se může v případě vítězství posunout do čela před Inter, Neapol zase může poskočit na klíčovou čtvrtou příčku. "Je to další přímý střet. Do konce první poloviny sezony zbývá pět zápasů a stále máme před sebou další dva přímé konkurenty Řím a Neapol a tři těžké zápasy venku. Našim cílem je udělat více bodů než loni, což bylo poměrně málo - 38. Nyní jsme na 33 bodech," nechal se slyšet trenér Allegri.

Stará dáma je v dobré formě a za čtrnáct kol našla jen jednoho přemožitele. Její série neporazitelnosti trvá i po slavném Derby D’Italia (1:1) a minulý týden pro změnu porazila nebezpečnou Monzu. Souboj s Neapolí ale bude jinou výzvou, protože poslední čtyři vzájemné zápasy nedopadly pro Juventus dobře. Kupříkladu loni se Staré dámě vůbec nepovedlo utkání v Neapoli a byla z toho pětigólová porážka. Doma na Allianz Stadium zase rozhodl ve prospěch Partenopei Giacomo Raspadori, a to brankou v nastaveném čase.

Každopádně současný Juventus má formu a Neapol nečeká jednoduchá práce. Obhájce titulu před nedávnem odvolal trenéra Rudiho Garciu a nahradil jej staronovou tváří - Walterem Mazzarrim. Už pod jeho vedením ale Neapol schytala dva "políčky", nejprve v Lize mistrů s Realem Madrid (2:4) a pak v minulém kole s Interem (0:3), podaří se do třetice vyzrát na silný tým? "Chci dát týmu větší rovnováhu, než tomu bylo v minulosti. To znamená dobře útočit jako v prvním poločase proti Interu a nedovolit protiútoky, které tým charakterizovaly před mým příchodem," prohlásil trenér Mazzarri. Ve hře samozřejmě zůstává i obhajoba titulu, i když ztráta na Nerazzurri už se vyšplhala na jedenáct bodů.

Neapol je aktuálně pátá a samozřejmě minimálním cílem je obsazení čtvrté příčky, o kterou se nyní přetahuje s Římem. Mazzarri pevně věří v úspěch, který by měl potvrdit zlepšení. "Juventus versus Neapol, víme, co to znamená. Jeden z nejsilnějších týmů v Itálii, který několikrát vyhrál Scudetto. Je to důležitý zápas, velmi důležitý a musíme ho zvládnout, abychom pocítili jistý pokrok," upozorňoval staronový kouč. Už v úterý navíc Neapol čeká klíčový zápas Ligy mistrů proti Braze a aby postoupila, nesmí ho prohrát.

Na Allianz Stadium se očekává vyrovnaný a napínavý duel. Jak už bylo řečeno, Stará dáma má ve vzájemných zápasech co napravovat. Připomeňme také, že Juventus je jediným týmem v Serii A, který ještě před vlastními diváky neprohrál. O body jej obrala pouze Boloňa a nedávno vedoucí Inter.

Juventusu určitě nepomohou De Sciglio a Weah. K tomu musíme připočítat i dlouhodobější absence hříšníků Pogby a Fagioliho. Pokud jde o Pogbu, jeho situace je vážnější, než se mohlo zdát a italský antidopingový úřad požaduje až čtyřletý distanc. To by mělo pro francouzského středopolaře dalekosáhlé důsledky. Absence hlásí i Neapol a kouč Mazzarri bude muset oželet starty Maria Ruie a Olivery.

Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Szczesny - Gatti, Bremer, Danilo - Cambiaso, McKennie, Locatelli, Rabiot, Kostić - Chiesa, Vlahović

SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Meret - Di Lorenzo, Rrahmani, Juan Jesus, Natan - Anguissa, Lobotka, Zielinski - Politano, Osimhen, Kvarracchelija

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.32 - 3.25 - 3.46

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Inter Milán
14
11
2
1
33 : 7
35
2
Juventus FC
14
10
3
1
22 : 9
33
3
AC Milán
14
9
2
3
24 : 15
29
4
AS Řím
14
7
3
4
27 : 16
24
5
SSC Neapol
14
7
3
4
26 : 17
24
6
ACF Fiorentina
14
7
2
5
23 : 17
23
7
Bologna FC
14
5
7
2
16 : 11
22
8
Atalanta Bergamo
14
6
2
6
21 : 16
20
9
SS Lazio
14
6
2
6
15 : 15
20
10
Turín FC
14
5
4
5
13 : 16
19
11
AC Monza Brianza
14
4
6
4
15 : 14
18
12
Frosinone Calcio
14
5
3
6
20 : 24
18
13
US Lecce
14
3
7
4
16 : 19
16
14
Janov CFC
14
4
3
7
15 : 19
15
15
US Sassuolo
14
4
3
7
21 : 26
15
16
Udinese Calcio
14
1
9
4
12 : 21
12
17
Empoli FC
14
3
2
9
9 : 26
11
18
Hellas Verona
14
2
4
8
12 : 21
10
19
Cagliari Calcio
14
2
4
8
13 : 26
10
20
Salernitana Calcio
14
1
5
8
10 : 28
8

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (49)

Přidat komentář
M11

!!! FORZA JUVE !!!

Reagovat
snuff24

FORZA NEAPOL vybíjte si zlost z našeho zápasu na staré sešlé damě

Reagovat
Raffaello

Že Kvara překopl jasnou tutovku, to je jedna věc. Ale proč ten francouzskej mamánek běžel za svým obráncem a nechal celé hřiště k bráně volné? Debil.

Reagovat
M11

Z Vlahovice je tu klasicka deprese..

Reagovat
M11

GATTÍIII !!!

Reagovat
Pharrell

Reagovat
mastakillah

Osimheeen

Reagovat
mastakillah

tak nic

Reagovat
Pharrell

Hrubka (Wojtecha) to byla velká ale . Ale naštěstí pro Juve , Osimhen byl v ofsajdu.

Reagovat
mastakillah

Fotbal hroznej z obou stran, což ukazuje i počet střel na bránu. Defenzíva Juve kvalitní, naše ofenzíva velmi slabá. Vyzdvihnul bych Orsata. Dneska to pískal velmi kvalitně, jaký rozdíl oproti Massovi …

Reagovat
Martin9719

Hráli jsme hlavně přesně to, co Juve potřebovalo a taky potom typicky udeřilo ze standartky. Ničím jsme je dnes nedokázali překvapit až na brejk. Jestli to nechtělo právě nechat hrát víc Juve a hrozit právě z brejků kde ukázali slabost. Zatím se toho asi krom psychiky na týmu moc nezměnilo. Kombinace čitelné, bez efektivity a překvapení na 1 dotek se neděje. Pokud s tím Mazzari něco neudělá tak budeme hrát už jen o LM popř. Evropu a ne o nejvyšší příčky.

Reagovat
smazaný uživatel

Bez Spala Neapol o titul nikdy hrát nemohla. On je těch extra 20% overachieving a bylo to tak v zásadě ve všech jeho angažmá.

Reagovat
10

ADL to měl rozprodat za totální rakety, Spal by mu tím vydělal půl miliardy.

Reagovat
mastakillah

Pěkná blbost, že bychom bez něj nemohli hrát o titul. Hráli jsme o titul i se Sarrim. Spal dal Neapoli samozřejmě něco navíc, ale to stejné dala i Neapol jemu a celé si to tak nějak sedlo. Proto ten titul získal až u nás a ne v Římě či Miláně ...

Reagovat
smazaný uživatel

OK

Reagovat
smazaný uživatel

V AS měl jen o 3 body méně než loňska Neapol, ale Juventus byl proste jinde.

Reagovat
mastakillah

Tam nejde o body, ale o to že to nakonec dokázal. Sarri měl také spoustu bodů, hrál krásný fotbal a stejně jsme titul nezískali

Reagovat
smazaný uživatel

No a tím jsi potvrdil co jsem psal.

Spal + slabý rok u konkurence. Z toho kádru by nikdo nevyždimal vice.

Reagovat
Pharrell

Forza Juveeeeee . Gatti opět MOTM

Reagovat
celeb

Neapol jasne ukazuje, aky je rozdiel medzi vybornym trenerom a ok trenerom. 5 miest v tabulke a strata cez 10 bodov a to este nie je ani polcas sutaze. Keby rozpredali kader po sezone dalo by sa to pochopit, ale takto?

Reagovat
10

Nikde není psáno, že by to nevypadalo stejně se Spalem. On taky mohl cítit, že s tím týmem dosáhl maxima, kdy většina hráčů hrála za hranicí svých možností, což třeba přispělo k tomu, že pak odešel.

Garcia a Mazzarri pak převzali tým v dost nevděčný situaci. To vidím spolu s osobou ADL jako jeden z hlavních důvodů, proč Neapol odmítli ti áčkový trenéři.

Reagovat
stuff

Reagovat
mastakillah

Reagovat
Salfovic

Jako kteří ?

Reagovat
10

víceméně všichni, ale primárně ta kostra, od Lobotky, po Kvaru a Osimhena

Reagovat
Salfovic

Měl jsem to upřesnit, myslel jsem ty trenéry.

Reagovat
10

psalo se o jménech jako Tudor, Nagelsmann, Luis Enrique, Conte...

Reagovat
celeb

To, ze Spalletti dosiahol z hracov maximum je prave dokaz jeho schopnosti.

Kvoli comu odisiel nevieme, cize to je cista spekulacia.

Nevdacna situacia je co? Prevziat majstrovsky tym takmer bez zmien? No neviem, ale asi su aj horsie veci v zivote.

Reagovat
Salfovic

Prevziat majstrovsky tym takmer bez zmien, který vyhrál s obrovským náskokem, znamená, že cokoliv jiného než titul bude neúspěchem. To prostě je náročná situace.

Reagovat
10

Nikdo mu je neubírá, ale zopakovat to a udržet tu jejich úroveň po Scudettu by imho bylo víceméně nemožné, což asi tušil, ten závěr minulý sezony už to naznačoval. Je potřeba si uvědomit, že minulou sezonu byla Neapol totální outsider po odchodu tolika hráčů, nikdo s nima nepočítal pomalu ani na LM, natož tak na tak jasný Scudetto.

Neapol hrála velkou část sezony bez tlaku, pak už měli takový náskok, že si mohli dovolit od dubna udělat jen 5 výher v 11 zápasech, kdy už se o tom titulu intenzivně mluvilo a už to zdaleka nebyl takovej válec. García vlastně jen navázal na ten závěr, v kterým takhle mohl pokračovat i Spal.

Nevděčná situace je to v tom, že García po dost možná nejlepší sezoně v historii klubu mohl víceméně jen ztratit, očekávání nebyly nulový jako sezonu předtím, naopak maximální, všichni ho srovnávali se Spalem, kterýmu všechno sedlo.

Reagovat
mastakillah

No, ale víš co se říká. Poslední krok je ten nejtěžší a to platilo i o nás loni. Přeci jen, jak se víc a víc ten titul blížil, tak to očekávání musí dolehnout i na samotný hráče. Většina z nich nikdy nic extra nevyhrála a loni byli tak blízko. Proto možná i ten mírný pokles formy na závěr loňské sezóny. Naštěstí tam byl extra velký polštář v podobě náskoku a už to nešlo ztratit.

S tím, že jsme byli na začátku sezóny outsider musím souhlasit. Nikdo nemohl čekat, že si ty příchody takto sednou. To bylo naší obrovskou výhodou. Dnes už jsou ty týmy skvěle připravený např. na Kvaru a má to výrazně těžší. Navíc když se mu pár věcí nepovede, jako třeba v pátek, tak ten výkon není takovém, jaké by se očekával.

Co se týká Garcíi, tak osobně bych se ho příliš nezastával. To jeho pojetí fotbalu pro nás nemělo nic extra přínosného a celkově to byl prostě krok vedle. Podobně to vypadá i s Mazzarim. Ten sice dokáže ten tým namotivovat, hrajeme líbivější fotbal, jak za Garcíi, ale body zatím nejsou. Největší problém vidím v koncentraci a pojetí obranné fáze hry, to Mazzariho týmům nikdy moc nešlo. Oproti Garcíovi tam, ale vidím světlo na konci tunelu. Ty góly budeme dostávat i nadále, ale věřím, že zase začneme dávat 3 až 4 góly za zápas a celé se to nějak otočí.

Reagovat
10

Ano, vždyť na to sám narážím, že do té doby hráli bez tlaku. A do této sezony by i se Spalem šli s úplně jiným očekáváním a tlakem.

García mi nejdřív nepřišel jako úplně špatná volba, ale zpětně se ukázalo, že to ani nemohlo dopadnout dobře, zvlášť když ho celkem brzo potopil ADL do médií. Ta atmosféra šla proti němu, do toho spory Osimhena s klubem, údajné hádky s hráčema, který byli zvyklý na něco jiného od Spala.

Mazzarri mi přijde jako krok úplně vedle. Giuntoli by ho nevzal.

Reagovat
celeb

ok, dik za rozsiahlejsie vysvetlenie.

Reagovat
mastakillah

No je to nevděčná situace. Jak psal 10 od toho týmu se čeká, že ten úspěch zopakuje. Jsou na ty hráče vytvářená velká očekávání a není úplně lehké to ustát v hlavě. Ten tým je kvalitní stále, ale hraje se jinak, když ti většina věcí vychází, než když se prostě nedaří. Pak na hráče padne deka a je to špatný. Tomu popisu odpovídal např. zápas s Juve. Celý zápas jsme hráli na míči a měli i šance, ale když je nedokážeme dotáhnout, tak v tomto případě Juve stačí použít to co nejlépe umí "bránit" a čekat na tu jednu šanci, kterou využijí (klobouk dolů). Viz. šance Kvary za stavu 0:0, sam před gólmanem. Loni by mu udělal kličku a dal do prázdné. Teď přestřelil ...

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych chtěl vědět, kdo od Neapole čekal obhajobu. Odešel klíčový stoper, Kvara byl čtyři měsíce neviditelný a Osimhen půl zraněny a půl kontroverze. Inter má jasné nejlepší kádr a Juventus je bez poháru.

Samozřejmě fans se namlsali, ale reálná šance byla malá.

Reagovat
mastakillah

A tak ten tým zůstal stejnej, vyjma Kima. Tudíž jeden z nejkvalitnějších v Itálii. Obhajobu nečekal, kromě velkých optimistů, nikdo. Jen se očekávaly úplně jiné výkony než se předvádí teď. Inter favorit byl a je. O tom není potřeba ani diskutovat. Co se týká Juventusu, tak je sice bez pohárů, ale tam až taková kvalita není v porovnání z minulostí. Hratelná 4ka pro LM je podle mě pro všechny ty velké týmy. Teda vlastně trojka, když vezmu jakou kvalitu předvádí Inter.

Reagovat
smazaný uživatel

“Jak psal 10 od toho týmu se čeká, že ten úspěch zopakuje”

Obhajobu nečekal nikdo.

Tak co teda?

Reagovat
mastakillah

Předpoklady médií před sezónou, očekávání neobjektivní veřejnosti vs. reálná očekávání fanoušků s hlubším pohledem na tým, samotné smýšlení klubu před sezónou. Já nikde nepsal, že bych měl očekávání obhajoby titulu. Vždyť tu mícháš jedno přes druhé. Já obecně souhlasím s tím co je napsáno výše …

Reagovat
smazaný uživatel

Dobrá dobrá.

Reagovat
mastakillah

Jedním dechem musím dodat, že je brzy dělat nějaké závěry

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
celeb

Ako mozno ano - mozno nie, ja SA moc nesledujem, lenze takto potom tazko hodnotit trenerov. Ak ma rovnaky kader a zvysok ligy vyrazne neposilnil cez leto, tak ako inak ich chces hodnotit?

Reagovat
FuckT

Reagovat
stuff

Nechcem privolat nejaku ef kliatbu, ale s tou lm na dalsi rok to vyzera slubne

Reagovat
zurix_new

Pohodový poločas

Reagovat
Rudy

Koncert dovolil bych si luxus a prostridal na LM

Reagovat
Interista_4ever

Totální fotbal

Reagovat
lnterista

dneska transformers v akci

Reagovat
Interista_4ever

Vynikající a pěkně dominantní výkon

FORZA INTER!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele