ČTK

8. 12. 2023

Senátorka a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, advokát, někdejší mluvčí Charty 77 a polistopadový ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Stanislav Devátý nebo sochař a malíř Jaroslav Róna patřili mezi 14 osobností, jimž dnes premiér Petr Fiala (ODS) udělil medaili Karla Kramáře. Ocenil jejich zásluhy v oblasti kultury, dodržování lidských práv a svobod nebo budování svobodné demokratické společnosti, žurnalistiky a vědy a výzkumu.

Premiér uvedl, že chce oceňovat osobnosti, které si zaslouží vyznamenání za celoživotní práci, stejně jako ty, kteří dosáhli nějakých „mimořádných výsledků a nejsou předmětem velké mediální pozornosti“. Oceněným poděkoval za to, že se podílí na životě nejen české společnosti, ale celého společenství.

„Každý z vás přispívá k tomu, aby život v České republice byl lepší, krásnější, abychom se v něčem posunuli dál. Současně nezapomínáte na to, že pro každou společnost jsou důležité hodnoty, principy, přesvědčení a že to reprezentujete a hájíte bez ohledu na to, že to třeba nemá vždycky ten největší potlesk a nejširší ohlas,“ uvedl ministerský předseda.

Němcová převzala medaili za zásluhy o budování svobodné demokratické společnosti, Devátý za zásluhy v oblasti dodržování lidských práv a svobod a Róna za zásluhy v oblasti kultury a umění. Spolu s nimi byli oceněni matematička a disidentka Kamila Bendová, spisovatel a signatář Charty 77 Josef Mlejnek, ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek nebo generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Medaili obdržel také bývalý šéfredaktor zpravodajství a publicistiky televize Nova a Českého rozhlasu Martin Ondráček, který nyní vede kampaň projektu na pomoc ukrajinské armádě Dárek pro Putina. Laureáty se stali rovněž esejista, historik umění, básník a prozaik Josef Kroutvor, odborník na umělou inteligenci Michal Pěchouček a bývalá brněnská senátorka a místostarostka jedné z brněnských městských částí Vlasta Svobodová.

Posmrtně medaili dostal novinář Daniel Anýž, který zemřel letos v září. Medaili za něj převzala manželka. Podobně za malíře Vladimíra Svobodu, který zemřel minulý týden, převzal medaili jeho syn. K oceněným patřila rovněž herečka a zpěvačka Szidi Tobias, která se dnešního předávání zúčastnit nemohla.

Medaile se Fiala rozhodl udělovat při příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii a Mezinárodního dne studentstva, neboť 17. listopad je podle něj dnem pro přemýšlení o budoucnosti a vývoji českého státu a národa a nad hodnotami, které společnost utvářejí, a také pro bilancování. Kvůli premiérově nemoci si je laureáti letos mohli převzít s třítýdenním zpožděním.

Pamětní medaile Karla Kramáře je pojmenovaná po prvním československém předsedovi vlády a je nejvyšším oceněním, které uděluje premiér. Vznikla v roce 2008 při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády.

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...